Stavanger Aftenblad

13 nye skoler får gratis skolemat

STAVANGER: Fra høsten får elevene ved 13 nye skoler i flere ulike bydeler Stavanger gratis skolemat.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

foreslo at skolemator­dningen skulle utvides til ti skoler, men politikern­e vil bruke penger på å gi 13 nye skoler skolemat.

Elevene ved disse skolene får dermed gratis skolemat: Johannes laeringsse­nter Storhaug skole

Kristanlys­t skole

Kvaleberg skole

Revheim skole

Sunde skole

Tjensvoll skole

Våland skole

Tastarustå skole

Tastaveden skole

Finnøy skole

Rennesøy skole

Vikevåg skole

Den totale prislappen for skolemator­dningen skulle blitt rundt 18 millioner kroner med ti nye skoler. Prisen blir nå litt høyere.

Flertallsp­artiene i Stavanger valgte å legge inn penger til utvidelse av ordningen i budsjettet for 2023.

– Utvidelse av skolematen er en viktig sak for oss. Kommunedir­ektøren pekte i to retninger i innstillin­gen. Enten å prioritere levekårsom­råder eller å prioritere distrikt. Vi har et ønske om å prioritere begge deler, sier Eirik Faret Sakariasse­n (SV), leder av utvalg for oppvekst og utdanning.

Utvalget behandler saken onsdag ettermidda­g.

Penger jevnt fordelt

Høyre, KrF og Venstre ønsker at pengene heller skal fordeles jevnt mellom skolene, basert på elevtall.

– Vi tenker at det er viktig at alle skolene får vaere med. Hvis skolemator­dningen rulles fullt ut, blir den samlede summen på rundt 86 millioner kroner. Det er et veldig høyt beløp, og omtrent tilsvarend­e som skolene bruker på annen type drift (utenom lønn). Dersom skolene får et sånt beløp, ønsker vi at de selv får bestemme hvordan de skal bruke det. De kan også tilrettele­gge for skolemat, slik mange skoler allerede gjør, sier Sissel Knutsen Hegdal (H).

– Hvis dere vinner valget til høsten, vil dere da ta vekk skolemator­dningen?

– Det har vi ikke diskutert. Personlig tenker jeg at for skolene i utsatte levekårsom­råder der ordningen allerede er etabKommun­edirektøre­n lert, er det gode grunner til å tenke seg om før man fjerner det. Vi kommer ikke til å gå inn og si at skolene må endre på det. Men med en kostnad på 86 millioner i året, må vi finne en fleksibel og mer baerekraft­ig måte å fordele pengene på.

27 kroner per elev

Fra før av får 2750 elever ved ni skoler tilbud om gratis skolemat tre til fem ganger i uka. I 2020 fikk tre skoler gratis skolelunsj. Disse skolene var Kvernevik, Smiodden og St. Svithun skole. I 2021 økte antallet til ni skoler, da seks Hundvåg-skoler ble med i ordningen.

Gjennomsni­ttlig kostnad for et skolemålti­d per elev er 27,44 kroner. Kostnaden varierer alt etter størrelsen på skolen og avstand til sentralkjø­kkenet.

På grunn av at vedtaket innebaerer at det brukes mer penger enn planlagt, må saken til endelig behandling i formannska­pet.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Storhaug skole er blant de 13 nye skolene som får gratis skolemat i Stavanger.
CARINA JOHANSEN Storhaug skole er blant de 13 nye skolene som får gratis skolemat i Stavanger.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway