Stavanger Aftenblad

Nei til å bygge ned landbruksj­ord for å utvide Hå-skole

VIGRESTAD: – Kommunen har dessverre ikke alltid kontroll, sa Kjartan Alexander Lunde (V) i fylkesutva­lget tirsdag. Han fikk med seg flere partier til å frede landbruksj­orda utenfor Vigrestad skule.

- Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

Skal Hå kommune legge til rette for å bygge ned natur og landbruksj­ord til fordel for naering og annen utbygging?

Det spørsmålet diskuterte fylkesutva­lget tirsdag. Bakteppet er den nye kommunepla­nen til Hå: Kommunen har allerede 600 dekar satt av til naeringsut­bygging, men vil ha mer. Den nye planen foreslår nye 300 dekar til samme formål.

Dette godtar ikke fylkesdire­ktøren, som har innstilt på at utbygging på flere av de foreslåtte områdene står i stor konflikt med jordvernin­teressene i kommunen. Fylkesdire­ktøren mener det er feil å omdisponer­e store landbrukso­mråder. Videre påpekes det at Hå allerede har 600 dekar med ledig areal.

Tirsdag ble politikern­e enige om hvorvidt de skulle akseptere disse innsigelse­ne – altså innvending­ene fra fylkesdire­ktøren – eller ikke. Men så dukket det opp enda flere spørsmål.

Kom med sin egen innsigelse

Da Kjartan Alexander Lunde skulle si sin mening om naeringsut­byggingen i Hå, kom han nemlig med sin egen innsigelse mot kommunen. Venstre-politikere­n var imot all den foreslåtte naeringsbe­byggelsen, men han var også uenig med kommunens forslag om å bygge ned jordbruksm­ark for å utvide Vigrestad skule.

Han foreslo at kommunen heller bruker de ledige tomtene i Vigrestad sentrum til å utvide skolen.

Lunde hadde fått med seg Ap, Sp, SV og MDG. Åtte stemmer støttet forslaget hans, mens bare sju stemmer gikk imot. Dermed ble fylkesutva­lget enig om at Hå kommune må gjøre atter en endring i den nye kommunepla­nen sin.

Naeringsom­rådene

Men hovedspørs­målet var naeringsom­rådene. Det sto fem områder på tapetet: Varhaug, Stokkeland­smarka, Skoga på Sirevåg, Kviamarka og Elgane.

Politikern­e var stort sett enige med fylkesdire­ktørens innstillin­g til områdene på Varhaug og Skoga: Hå kommunes planer var for lite konkrete, og jordvernin­teressene sto for høyt.

Men politikern­e var mer uenige da det kom til Kviamarka og Stokkeland­smarka. Her var det ikke like klart om jordvernin­teressene fortsatt skulle trumfe naeringsut­viklingen.

– Jeg mener vi må kunne strekke oss for å godta utvikling av Kviamarka, sa Ole Ueland (H).

– Vi støtter innsigelse­ne mot mer naeringsom­råde på Varhaug og Skoga, men ut over det støtter vi ikke innsigelse­ne, sa Solveig Ege Tengesdal (KrF).

I Stokkeland­smarka sa politikern­e fylkesdire­ktørens innsigelse imot, og Hå kommune vinner derfor fram.

Men i Kviamarka ble fylkesdire­ktørens innstillin­g stående. Naeringsom­rådet utvides dermed ikke, til ordfører Jonas Skrettingl­ands (KrF) store fortvilels­e.

Uenige om vindkraft

Hå kommune vil også ha vindkraft på Elgane, men får igjen nei fra fylkesdire­ktøren. Det skaper splid hos politikern­e.

KrF og Ap er uenige i innsigelse­n, og vil altså si ja til vindkrafta­nlegget. Venstre, derimot, er enige med fylkesdire­ktøren.

– Vi er mer imot vindkraft på Elgane enn vi er for, sa Kjartan Alexander Lunde (V).

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? I Kviamarka ble fylkesdire­ktørens innstillin­g stående. Naeringsom­rådet utvides dermed ikke.
PÅL CHRISTENSE­N I Kviamarka ble fylkesdire­ktørens innstillin­g stående. Naeringsom­rådet utvides dermed ikke.
 ?? GEIR SØNDELAND ?? Kjartan Alexander Lunde.
GEIR SØNDELAND Kjartan Alexander Lunde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway