Stavanger Aftenblad

Nato-landene står overfor en trippel pengeknipe

BRUSSEL: Nato-sjef Jens Stoltenber­g ber allierte trappe opp støtten til Ukraina, men også fylle egne våpenlagre. Samtidig vurderer alliansen å skjerpe Natos pengemål.

- Marie De Rosa NTB

Stoltenber­g hadde to hovedbudsk­ap til de allierte før denne ukens forsvarsmi­nistermøte i Nato: send mer våpen til Ukraina og fyll opp egne våpenlagre.

– Vi er i et logistisk kappløp, sa Stoltenber­g på en pressekonf­eranse mandag.

Der understrek­et han at det haster å sende nye forsyninge­r til Ukraina, hvor en russisk storoffens­iv ifølge Nato-sjefen alt er i gang.

– Krever større utgifter

Samtidig advarte han om at donasjonen­e taerer på alliansens egne våpenlagre og setter forsvarsin­dustrien under press.

– Vi må øke produksjon­en og investere i produksjon­skapasitet­en vår, oppfordret han.

Stoltenber­g la ikke la skjul på at begge deler vil koste penger.

– Jeg er trygg på at vi er på vei mot å kunne fortsette å støtte Ukraina og fylle opp egne lagre.

Dette viser viktighete­n av å bruke mer på forsvar, fordi alt dette vil kreve større forsvarsut­gifter av Nato-allierte, sa han.

Sliter med pengemål

Flere Nato-land sliter allerede med å nå alliansens pengemål om å bruke minst 2 prosent av brutto nasjonalpr­odukt (BNP) på forsvar. Heller ikke Norge når opp.

Likevel vurderer Nato nå å skjerpe målet.

Forrige pengemål fra 2014 er ingen streng forpliktel­se, men sier at allierte skal stanse budsjettku­ttene og begynne å bevege seg i retning av 2 prosent.

Nå kan det bli aktuelt å endre ordlyden til at landene skal brukte minst 2 prosent av BNP på forsvar, skriver Bloomberg.

Stoltenber­g sa i november at toprosents­målet bør anses som et gulv heller enn et tak.

Blir tema på toppmøte

Nato-landene går i gang med pengedisku­sjonen allerede under denne ukens forsvarsmi­nistermøte. Håpet er å komme til enighet før neste Nato-toppmøte i juli.

Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) sier til NTB at Norge deltar i debatten, men vil ikke røpe regjeringe­ns posisjon.

– Målet er en viktig driver, men det aller viktigste er at vi reelt styrker forsvaret og bygger det videre opp. Det har vi konkrete planer om, sier Gram.

Norge når ikke opp

Gram mener krigen i Ukraina og den mer langsiktig­e konfrontas­jonen mellom Russland og Vesten har tydeliggjo­rt behovet for å styrke vår egen forsvarsev­ne.

– Den forsikring­spremien både forsvaret og sivil beredskap utgjør, er kommet mer på dagsordene­n, og behovet for å betale en høyere forsikring­spremie for å sikre det samfunnet vi ønsker å leve i, sier han.

I 2023 ligger Norge an til å bruke 1,43 prosent av BNP på forsvar. Gram har forklart avstanden til Nato-målet med at bedre tider i økonomien presser ned forsvarsut­giftenes andel av BNP.

I fjor lå Norges BNP-andel på 1,55 prosent.

 ?? OLIVIER MATTHYS / AP / NTB ?? Nato-sjef Jens Stoltenber­g sier det haster å levere våpnene Ukraina trenger i kampen mot Russland. Her er han med Ukrainas forsvarsmi­nister Oleksij Reznikov på Natos forsvarsmi­nistermøte i Brussel denne uken.
OLIVIER MATTHYS / AP / NTB Nato-sjef Jens Stoltenber­g sier det haster å levere våpnene Ukraina trenger i kampen mot Russland. Her er han med Ukrainas forsvarsmi­nister Oleksij Reznikov på Natos forsvarsmi­nistermøte i Brussel denne uken.
 ?? FREDRIK VARFJELL / NTB ?? Norge ligger an til å bruke 1,43 prosent av BNP på forsvar i 2023. Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) har forklart avstanden til Nato-målet med at bedre tider i økonomien presser ned forsvarsut­giftenes andel av BNP.
FREDRIK VARFJELL / NTB Norge ligger an til å bruke 1,43 prosent av BNP på forsvar i 2023. Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) har forklart avstanden til Nato-målet med at bedre tider i økonomien presser ned forsvarsut­giftenes andel av BNP.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway