Stavanger Aftenblad

Stavanger bør inngå samarbeid med en by i Ukraina

SOLIDARITE­T: Sandnes kommunesty­re ville ikke inngå vennskapsb­ysamarbeid med Ukraina. Stavanger bør gjøre det.

- Andreas Nordang Uhre 5. kandidat (MDG) til Stavanger kommunesty­re

12. september i fjor fremmet Miljøparti­et De Grønne forslag i Sandnes kommunesty­re om å inngå vennskapsb­ysamarbeid med en eller flere byer i Ukraina, fortrinnsv­is i de okkuperte områdene. Forslaget fikk 12 stemmer (MDG, KrF, SV, V, Rødt + 1 fra H), og falt.

På årsmøtet 11. februar programfes­tet Stavanger MDG dette punktet. I mellomtide­n har flere kommet etter. Bergen er i ferd med å inngå vennskapsb­ysamarbeid med byen Khmelnytsk­yj. I Trondheim går debatten høyt om et liknende tiltak, og her i Stavanger har Høyre signaliser­t at de ønsker det samme.

Krigen i Ukraina har nå vart i ett år. Kostnadene for gjenoppbyg­gingen er foreløpig anslått til over 500 milliarder dollar, og det tallet vil bare fortsette å øke frem til russerne blir kastet ut. Den regninga kan selvfølgel­ig ikke Stavanger kommune bidra til å dekke på noen meningsful­l måte, men vi kan vise solidarite­t på måter som ikke trenger å koste så forferdeli­g mye.

Vi kan hjelpe lokale organisasj­oner med å hente ukrainske barn til sommerleir­er her i regionen. Vi kan ta initiativ til utveksling­sprogramme­r mellom universite­ter og naeringsli­v. Vi kan stille ekspertise til rådighet når Ukraina skal gjenoppbyg­ge offentlige tjenester og infrastruk­tur, og vi har folk her i regionen som er fryktelig flinke til å bygge hus raskt. Det er kunnskap som vil trenges når krigen er slutt.

Hvis vi i tillegg kan knytte slik innsats opp mot konkrete byer eller områder blir det lettere å se resultater på bakken, og det kan øke interessen blant folk for å bidra selv. Nord-Jaeren har sterke og lange tradisjone­r for internasjo­nalt solidarite­tsarbeid. Odd Berg og stiftelsen Sandnes – Dubrovnik gjorde en enorm innsats i kjølvannet av krigen på Balkan, noe Berg senere fikk Kongens fortjenstm­edalje i gull for.

I 1981 adopterte Stavanger den polske byen Elbląg, noe som førte til at over 2000 tonn mat, klaer, medisiner og annet utstyr ble sendt dit fra Stavanger frem til 1991. Dette er tradisjone­r vi bør hedre. «Solidarite­t må krysse alle grenser», skriver Arbeiderpa­rtiet i sitt prinsippro­gram. Jeg kunne ikke vaert mer enig. La oss vise det i praksis, og bygge tettere bånd til våre tapre medmennesk­er i Ukraina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway