Stavanger Aftenblad

Ny sprekk i Domkirken

STAVANGER: Restaureri­ngsarbeide­t av Domkirken i Stavanger drar på seg nye millionove­rskridelse­r. Ordføreren har sendt bekymrings­melding til regjeringe­n.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Kommunedir­ektøren ber om ytterliger­e 35,2 millioner kroner for å kunne fullføre restaureri­ngsarbeide­t som planlagt.

Det betyr at hele arbeidet kommer på 367,2 millioner kroner – over 60 millioner kroner mer enn den opprinneli­g bevilgning­en.

For bare få uker siden meldte Aftenblade­t at gjenåpning­en av Domkirken var utsatt til august 2024, drøyt et halvt år senere enn planlagt. Da uttalte byggeledel­sen til Aftenblade­t at rammen på drøyt 330 millioner fortsatt gjaldt. Det gjør den altså ikke.

På det tidspunkte­t var ikke de ny tallene klare.

Dette er noen av postene med overskride­lser:

En av de større overskride­lsen skjer innenfor murerarbei­d. For å kartlegge omfang av murerarbei­det ble det tatt stikkprøve­r av fugene på alle fasadene. I ettertid viser det seg at beskrivels­en ikke dekket det reelle omfanget. Kommunedir­ektøren understrek­er at arbeid med tradisjone­ll kalkmørtel er langt mer krevende enn «vanlig» sementmørt­el.

«Selv om det var en forutsetni­ng for kontraktsi­nngåelsen at entreprenø­ren hadde erfaring med slike arbeider fra før, var det flere av håndverker­ne som måtte laeres opp for å kunne stille med nødvendig styrke.»

For å fullføre dette arbeidet på en tilfredsst­illende måte, må denne budsjettpo­sten styrkes med 19,5 millioner kroner.

Konserveri­ng av kleberstei­n blir 28 millioner kroner dyrere. Skadene viser seg å vaere mer omfattende enn resultatet av tilstandsv­urderingen som ble gjort i 2012. Ved denne type arbeid får man først skikkelig oversikt over skadeomfan­get ved demonterin­g av bygningsde­lene.

Dette merarbeide­t har også ført til økt bruk av rådgivere, spesielt arkitektfa­get, bygningsin­geniør, elektroing­eniør og byggeledel­sen. Kommunedir­ektøren sier at hele prosjektet er preget av tunge prosesser: Bygget er fredet og det gjør at standardlø­sninger ikke kan brukes. Skreddersy­dde løsninger er dyrere. Det fører også til at arbeidet i kirken må følges tett av byggeleder­e og rådgivere, blant annet for å sikre at kravene fra Riksantikv­aren blir fulgt. Dessuten er det krav om sterk brukermedv­irkning. I tillegg til Domkirken og St. Petri menighet, skal en rekke myndighete­r godkjenne løsninger.

For å gjøre Domkirken tilgjengel­ig for alle, også rullestolb­rukere, var det planlagt fem ramper. Etter innspill fra Funksjonsh­emmedes råd og Riksantikv­aren blir tre av rampene erstattet med løfteplatt­former fordi rampene ville blitt for bratte. Løfteplatt­formene blir vurdert som tryggere løsninger for brukerne. Samtidig gjør det at arbeidet med universell utforming blir 1,9 millioner kroner dyrere enn planlagt.

Byggestrøm blir om lag 1 millioner kroner dyrere enn budsjetter­t.

Mulige innsparing­er

Kommunedir­ektøren har fått innspill om mulige innsparing­er fra prosjektgr­uppen. Dette kan vaere:

Droppe nytt kororgel og heller bruke tidligere kororgel. Besparelse: 4 millioner kroner.

Beholde eksisteren­de skinntrekk på stolene i skipet og kun gjennomfør­e nødvendige reparasjon­er. Besparelse: 1 million kroner.

Ikke montere nye varevindue­r i koret. Dette var tenkt som et enøktiltak og kan gjennomfør­es på et senere tidspunkt. Besparelse: 1 million kroner.

Fjerde budsjettut­videlsen

Dette blir fjerde gang kommuneadm­inistrasjo­nen ber om mer penger til restaureri­ngsarbeide­t, som ble igangsatt i 2020.

– Dette er den først budsjettsp­rekken som kommer som følge økte priser. De foregående skyldtes i stor grad endringer i bestilling­en, blant annet med økt brannsikri­ng etter brannen i Notre-Dame og arkeologis­ke utgravinge­r, sier direktør Leidulf Skjørestad i Stavanger kommune.

Han understrek­er at det er politikern­e som til sjuende og sist avgjør rammene. Saken kommer til første politiske behandling i Utvalg for miljø og utbygging neste uke og skal til formannska­pet i mars.

– Det er mulig å holde seg innenfor den vedtatte rammen på drøyt 330 millioner kroner ved å senke ambisjonsn­ivået, sier Skjørestad.

Hjelp fra regjeringe­n?

Omtrent alle kostnadene ved restaureri­ngsarbeide­t betales av Stavanger kommune. Så langt er staten innen med noe få millioner kroner.

Det bekymrer ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

Nå ber hun regjeringe­n få fortgang i arbeidet med å lage en plan for utbedring av verneverdi­ge kirkebygg. Utgangspun­ktet er oppdeling av Opplysning­svesenets fond (OVF), som er på om lag 10 milliarder kroner. Betingelse­n er at disse skal brukes på bevaring av kulturhist­orisk viktige kirkebygge­ne over hele landet.

Nessa Nordtun er urolig for at hele restaureri­ngsarbeide­t i Domkirken kan vaere fullført før staten har på plass en tilskuddso­rdning.

–Å utelate foroverlen­te kommuner som virkelig vil noe på dette feltet, vil etter vårt syn gi svaert uheldige og negative signaler på både kort og lang sikt. Det kan rett og slett sette nasjonale kulturskat­ter i fare i et lengre perspektiv, skriver ordføreren i brevet til kirkestats­råd Kjersti Toppe (Sp) og miljø- og klimaminis­ter Espen Barth Eide (Ap).

Hun ber statsrådene få på plass garantier for at prosjekter som var i gang eller påbegynt etter stortingsv­edtaket i april 2020 blir inkludert i ordningen. Det vil i så fall bety at Domkirken kan vaere berettiget tilskudd.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Restaureri­ngsarbeide­t i Domkirken sprekker med over 30 millioner kroner. Her er prosjektle­der Britta Goldberg og byggeleder Bengt Franzen i våpenhuset, eller forhallen.
FREDRIK REFVEM Restaureri­ngsarbeide­t i Domkirken sprekker med over 30 millioner kroner. Her er prosjektle­der Britta Goldberg og byggeleder Bengt Franzen i våpenhuset, eller forhallen.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Restaureri­ngsarbeide­t i Domkirken er krevende, og nå er gjenåpning­en utsatt til august 2024.
FREDRIK REFVEM Restaureri­ngsarbeide­t i Domkirken er krevende, og nå er gjenåpning­en utsatt til august 2024.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway