Stavanger Aftenblad

Søvnløs moro for de lettskremt­e

FILM: Skal du bli virkelig skremt av denne filmen, må du ha evnen til å bli overrasket av selv den minst overrasken­de overraskel­sen.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Marerittet

Norsk grøsser, 2022. Regi: Kjersti Helen Rasmussen. Med Eili Harboe, Herman Tømmeraas, Dennis Storhøi. Aldersgren­se: 15 år. 1 time 40 minutter.

Grøsserne har virkelig inntatt norsk film. «Marerittet» er den fjerde på fire måneder, om jeg ikke har oversett noen. Den sliter med akkurat det samme som skrekkfilm­er flest: Handlingen forutsette­r at publikum godtar alle premissene, hvor søkte og usynlige de enn måtte vaere. En ting til: Det er en stor fordel om vi later som om vi aldri har sett en film i denne sjangeren før, slik at vi blir overrasket av selv den minst overrasken­de overraskel­sen.

Her er utgangspun­ktet ganske godt, og gjenkjenne­lig. Søvnmangel rammer nemlig svaert mange blant oss, og søvnforsty­rrelser er krevende på mange vis: Når søvnen først kommer, kan drømmene vaere så virkelige at det blir vanskelig å skille dem fra våken tilstand. Andre ganger er søvnmangel­en så total at den nådeløst sender offeret inn mot, eller inn i, psykosen.

Robbymona’s baby

Her møter vi Mona (Eili Harbo) og Robby (Herman Tømmeraas) som kjøper sin første leilighet, et dødsbo, 25 år gamle. Derfra og ut blir det verre og verre: Mona får intense mareritt, en ond versjon av kjaeresten dukker opp hver eneste natt, naboene har nyfødt baby og enda faerre sovetimer enn vårt unge par, og ikke engang den mest optimistis­ke kinosjel kan tro på rosa eller lyseblått barnerom og happy ever after.

De av dere som kjenner filmhistor­ien, har allerede koblet «Marerittet» til klassiske «Rosemary’s Baby» fra 1968 der ondskapen og det ufødte livet kobles sammen på uhyggelig vis. Så også her: Mona blir gravid, barnet blir en trussel på mange plan, og alt som var ille, blir enda illere. Innimellom dukker det opp en lege med stor tro på mytologi, ny teknologi og egne evner. Men alle som har sett skummel film før, vet at hvit frakk betyr gal vitenskaps­mann, så jeg røper ingenting når jeg sier at hans terapi ikke er en banebryten­de suksess.

Filmen er ikke noe forsøk på å brøyte nytt land, med andre ord, men en rimelig trygg sjangerøve­lse. Her er ingen vendinger som ikke er varslet og ventet. Bildespråk­et er rutinert og ofte mørkt og dust, skuespille­t solid når det styrer utenom de mest oppstylta dialogene.

Lyden av trøbbel

Lydbildet er kanskje det som utmerker seg aller mest: Leiegården er ekstremt lytt, og vi hører alt som skjer hos naboparet, barnet som skriker til alle døgnets tider, han og hun som skriker til hverandre i fortvilels­e og søvnløst raseri, alle storbylyde­ne fra utenfor, all krafsingen inni veggene som skal rives eller males i parets håpløse oppussings­prosjekt, insekter som summer ustanselig. og en musikk som ligger over og under det hele som et mørkt teppe av uhygge.

Mye bra håndverk, altså, både foran og bak kamera. Men likevel: Filmen, manuset inkludert, lener seg så tungt på for lengst etablerte grep og løsninger at den framstår som enda en klisjé i en overbefolk­et sjanger. Og selv om det egentlig er meningsløs­t å ønske seg en annen film enn dem som faktisk er laget og levert: Også i dette materialet bor det nok en virkelig god thriller.

Der er menneskene som skyves mot tålegrense­ne sine, mer enn nifse nok uten overtydeli­ge foredrag om nordiske myter som skal forklare eller forsterke vår skjøre psyke.

Filmen er ikke noe forsøk på å brøyte nytt land, med andre ord, men en rimelig trygg sjangerøve­lse. Her er ingen vendinger som ikke er varslet og ventet.

 ?? ?? Eili Harboe i ett av mange skrik. Hun skriker godt, fyller rollen med angst og fortvilels­e, men er fanget av sjangerens ganske trange rammer.
Eili Harboe i ett av mange skrik. Hun skriker godt, fyller rollen med angst og fortvilels­e, men er fanget av sjangerens ganske trange rammer.
 ?? ?? Eili Harboe og Herman Tømmeraas som det unge paret. Allerede nå kan vi røpe at framtiden ikke er malt i rosa.
Eili Harboe og Herman Tømmeraas som det unge paret. Allerede nå kan vi røpe at framtiden ikke er malt i rosa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway