Stavanger Aftenblad

Positive vindkraft-signaler

LEDER: Det er positivt at bøndene på Jaeren vil sette opp sine egne vindturbin­er, men det er samtidig svaert viktig at klare og tydelige retningsli­njer kommer på plass så snart som mulig.

-

Denne uken skrev Aftenblade­t om bønder på Jaeren som ønsker seg sine egne vindturbin­er på gården sin.

Over ti bønder har allerede søkt kommuner i SørRogalan­d om lov. I tillegg har over 20 meldt sin interesse til leverandør­er.

Sauebonde Hans Christian Høiland fikk først nei fra Time kommune da han søkte, men har nå fått ja etter en klagerunde. Han kan nå sette opp en 26 meter høy vindturbin med en effekt på 25 kilowatt.

Rundt halvparten av de 100.000 kilowattim­ene han håper på i årsproduks­jon, vil det vaere bruk for på sauegården. Resten skal ut på nettet.

Politikern­e la vekt på at det er få som ser turbinen, at ingen av naboene har klaget, og at ingen dyrket jord og lite naturmangf­old går tapt.

Både Rogaland fylkeskomm­une, Statsforva­lteren og kommunedir­ektøren har tidligere kommet med innvending­er som handler om verdiene i kulturland­skapet og fugleliv.

At bønder på Jaeren ønsker å sette opp sine egne kraftverk bør vaere helt i tråd med regjeringe­ns ønske om mer fornybar kraft og mer effektiv bruk av kraften.

Det er positivt at bøndene på Jaeren ønsker å produsere sin egen strøm, og at de i tillegg kan levere noe til nettet. Vi må i utgangspun­ktet ønske slike initiativ velkommen.

Samtidig har det vaert kontrovers­ielt med alle typer vindkraft på land de siste årene. Og mye av problemet med den massive vindkraftu­tbyggingen vi har sett de siste årene er mangelen på regler for utbygging.

Alle former for produksjon og overføring av energi har negative virkninger, og vil ofte komme i konflikt med andre viktige hensyn. Det er klart at noen av disse turbinene også kan få konsekvens­er for natur, landskap og naboer.

Store deler av jaerstrend­ene er vernet som landskapsv­ernområde, og Jaeren er også et ekstremt viktig leveog trekkområd­e for fugler.

Alle disse hensynene må settes opp mot hverandre. Mindre vindkrafta­nlegg med inntil fem vindturbin­er og en samlet installert effekt under 1 MW er ikke konsesjons­pliktig, og behandles av kommunene etter reglene i plan- og bygningslo­ven.

Derfor er det svaert viktig at det raskt kommer på plass enkle felles retningsli­njer og regler for hvor og hvordan disse kan bygges ut og hvilke restriksjo­ner det vil vaere. Og det må åpnes for enkle klageprose­sser, som i andre byggesaker.

Politikern­e som nå vil få disse sakene til behandling må vite hva de skal forholde seg til, og søkerne må ikke vaere i tvil om hvilke regler som gjelder.

Politikern­e la vekt på at det er få som ser turbinen, at ingen av naboene har klaget, og at ingen dyrket jord og lite naturmangf­old går tapt.

 ?? JARLE AASLAND ?? Jaerske bønder har vist stor interesse for å bygge sin egen vindkraft.
JARLE AASLAND Jaerske bønder har vist stor interesse for å bygge sin egen vindkraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway