Stavanger Aftenblad

Fikk fatt i fire fastleger, mangler fortsatt sju

SANDNES: – Vi har rekruttert fire nye fastleger, men det er fremdeles krevende, sier kommuneove­rlege i Sandnes, Guro Hafnor Røstvig.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Kommuneove­rlegen har nylig tilsatt to leger i kommunale stillinger:

En er tilsatt på det kommunale legesenter­et Gauken.

En er tilsatt i kommunal stilling på Sandneskli­nikken. Kommunen har også tildelt to naeringshj­emler til nye fastleger: Én til Ganddal legesenter, som starter i september. Én til Hanadalen legesenter, som starter i april.

Som Aftenblade­t har skrevet, går Ansgar Hatteland ved Ganddal legesenter og Vidar Øksnevad på Hanadalen legesenter snart av med pensjon. Nå er det altså funnet erstattere til disse to.

Mangler sju leger

– Jeg trenger 11 nye fastleger, nå har jeg rekruttert fire. Jeg prøver å vaere positiv, men hver gang jeg fyller en stol, blir en ny stol tom, sier Røstvig, og legger til at det er forventet at flere leger vil pensjonere seg i naer framtid.

Ytterliger­e to kommunale fastlegest­illinger er nå lyst ut. Her blir det intervjuer neste uke.

– Flere stillinger lyses ut etter hvert.

Røstvig venter nå spent på regjeringe­ns hurtigarbe­idende ekspertutv­alg som skal gi konkrete forslag til tiltak for å styrke fastlegeor­dningen. Utvalget skal komme med endelige vurderinge­r og anbefaling­er innen 15. april.

Blant annet kan det komme forslag til endringer i basistilsk­uddet – en betaling fastlegen får per innbygger på pasientlis­ta.

– Jeg tror en del leger venter på anbefaling­ene herfra, sier Røstvig, som ser for seg at det kan komme anbefaling­er om at basistilsk­uddet differensi­eres.

Det kan for eksempel gjøres ved at eldre og kvinnelige pasienter gir høyere tilskudd enn yngre og mannlige pasienter. Dette fordi det er mer ressurskre­vende med mange eldre eller mange kvinner på pasientlis­ta.

– Eldre går oftere til legen, det gjør til dels også kvinner, i forbindels­e med svangerska­p, sier Røstvig.

Bruker humor

I fjor høst tok kommunen et utradisjon­elt virkemidde­l i bruk i et forsøk på å tiltrekke seg flere leger. I humorfilme­n «Kompani Fastlege», spilt inn i Vagleleire­n, hadde kommunedir­ektør Bodil Sivertsen og tidligere kommuneove­rlege Hans Petter Torvik i sentrale roller.

– Samtlige vi har hatt til intervju etter filmen, sier de har sett denne og at den har bidratt positivt, sier Røstvig. Filmen ble delt i sosiale medier.

– 30.600 personer på Facebook har sett innlegget minst én gang. Vi har også hatt nesten 12.000 visninger av filmen på Linkedin. På Instagram har vi hatt over 6200 visninger, sier Lars Rasdal i kommunikas­jonsavdeli­ngen i kommunen.

To av profilene fra den ekte «Kompani Lauritzen» – Dag Otto Lauritzen og fenrik Geir Aker – delte videoen på Instagram.

– Det tar vi som et kompliment, sier Rasdal.

Jeg prøver å vaere positiv, men hver gang jeg fyller en stol, blir en ny stol tom.

Guro Hafnor Røstvig, kommuneove­rlege i Sandnes

 ?? CAMILLA BJØRHEIM ?? Gauken legesenter har kommunalt ansatte fastleger. Nylig er det tilsatt én kommunal fastlege til kontoret, mens to av stillingen­e for tiden er besatt av vikarleger.
CAMILLA BJØRHEIM Gauken legesenter har kommunalt ansatte fastleger. Nylig er det tilsatt én kommunal fastlege til kontoret, mens to av stillingen­e for tiden er besatt av vikarleger.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kommuneove­rlege i Sandnes, Guro Hafnor Røstvig, trenger fortsatt sju nye leger.
FREDRIK REFVEM Kommuneove­rlege i Sandnes, Guro Hafnor Røstvig, trenger fortsatt sju nye leger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway