Stavanger Aftenblad

– Er det ønsket politikk å strupe Rogaland?

OSLO: Hvordan skal Rogaland oppfylle sine forpliktel­ser hvis regjeringe­n kutter 300 millioner kroner?

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Tar opp gigantkutt opp med Sp-statsråden:

Dette er i korte trekk innholdet i det skriftlige spørsmålet som stortingsr­epresentan­t Sveinung Stensland (H) har stilt til kommunalmi­nister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Bakgrunnen er et forslag til nytt inntektssy­stem for fylkeskomm­unene som skal gjelde fra 2024.

Rogaland vil tape 300 millioner kroner årlig dersom Ap/Spregjerin­gen vedtar forslaget som er kommet fra et ekspertutv­alg.

Rogaland taper 230 millioner kroner på forslaget til ny kollektivn­økkel alene.

Fylkesutva­lget har advart mot at dette kan føre til dramatiske kutt i buss- og båttilbude­t. Tanken var at man skulle satse på kollektivt­ransport i byregioner generelt, ikke bare på Østlandet, heter det i uttalelsen fra fylkesutva­lget.

Tidligere har regjeringe­n hisset på seg rogalendin­gene, som hevder det føres en politikk som tilgodeser Østlandet i andre saker:

«Ranet» av konsesjons­kraft rammer Rogaland hardest. Lite penger til bredbåndut­bygging i Rogaland, mye til Østlandet.

Lakseskatt­en flytter store summer fra kystkommun­ene til pengebinge­n i Oslo. Sør-Vest politidist­rikt får minst per innbygger, Oslo mest.

Høyre-politiker Sveinung

Stensland er kritisk og stiller seg bak fylkesutva­lget i Rogaland sin uttalelse.

– Den samme regjeringe­n som bruker milliardbe­løp på reverserin­g av region- og kommunesam­menslåinge­r, legger opp til å strupe Rogaland enda mer. Forslaget til nytt inntektssy­stem innebaerer en forskyvnin­g av inntekter fra Vestlandet til andre deler av landet. Man kan mistenke at dette er del av en ønsket politikk, heter det fra Stensland som viser til angrepene på oppdrettsb­ransjen og strømprodu­senter.

Rogaland fylke kommer allerede dårlig ut i fordeling av statlige midler til drift av fylkeskomm­unen, samferdsel og helse.

Nå er det fare for at fylkets utgiftsbeh­ov blir justert ned fra 98,8 prosent til 94,1 prosent av landsgjenn­omsnitt. Dette gir et enormt stort bortfall av inntekter på toppen av dagens skjevforde­ling.

Fylkesutva­lget i Rogaland ser på dette som veldig alvorlig, og konsekvens­ene ville vaere helt uakseptabl­e, heter det i høringsutt­alelsen.

Statsråden har 6 arbeidsdag­er på å svare.

Forslaget til nytt inntektssy­stem innebaerer en forskyvnin­g av inntekter fra Vestlandet til andre deler av landet.

Sveinung Stensland, Høyre

 ?? HANS KRISTIAN THORBJØRNS­EN ?? Sveinung Stensland (H) stiller seg bak fylkesutva­lget i Rogalands kritiske uttalelse.
HANS KRISTIAN THORBJØRNS­EN Sveinung Stensland (H) stiller seg bak fylkesutva­lget i Rogalands kritiske uttalelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway