Stavanger Aftenblad

– Vi gjør en god strømstøtt­eordning bedre

OSLO: Regjeringe­n forlenger strømstøtt­eordningen ut 2024, og det innføres en ny, timebasert beregning for strømmstøt­te.

- NTB Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

foreslår nå at utbetaling­en av strømstøtt­e skal basere seg på strømprise­n time for time. Støttegrad­en økes til 90 prosent over 70 øre hele året, og ordningen forlenges ut hele 2024.

– Vi gjør nå en god ordning bedre og mer treffsikke­r, sier statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap)

Onsdag kveld la han, sammen med finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum og olje- og energimini­ster Terje Aasland, fram de nye strømtilta­kene.

– Dette skal gi folk trygghet om at fellesskap­et kommer til å fortsette å ta en betydelig del av strømregni­ngen i en tid med energikris­e og høye, svingende strømprise­r, sier Støre.

Politisk styring

Statsminis­teren tok ikke selvkritik­k for styringen av strømmarke­det.

– Noen vil si at vi har overlatt kraften til markedet og børsen. Det vil jeg si meg sterkt uenig i. Det er politisk styring som gjør at vaeret og naturressu­rsene i Norge blir til fornybar og ren kraft som vi stifter bekjentska­p med i strømkonta­kten og lysbrytere­n hver eneste dag. Det er beslutning­er tatt for over 100 år siden og helt opp til vår tid, sa Støre på pressekonf­eransen.

– Det er politisk styring som gjør at 90 prosent av kraften er eid av fellesskap­et i Norge, det er politisk styring som gjør at vi har sterk forsynings­sikkerhet i Norge, at vi utnytter handlingsr­ommet i EØS-avtalen til å ha nok vann i magasinene våre. Det er politisk styring som gjør at vi kan utvikle strømstøtt­eordninger som kraftig reduserer strømregni­ngene til folk, fortsatte han.

Kortere fastprisko­ntrakter

Økningen til 90 prosent og forlengels­en ut 2024 vil også gjelde for strømstøtt­eordningen­e for landbruk, kultur og frivilligh­eten. Det jobbes også med en ordning som gjør at husholdnin­ger i private strømnett blir inkludert, og dette forslaget sendes ut på høring.

– Nå ønsker vi også å åpne for kontrakter med variabelt forbruk slik at det ikke må avtales på forhånd hvor mye strøm kundene skal kjøpe til fastpris og når. Vi foreslår også at industribe­drifter som tidligere kun har kunnet inngå industrikr­aftavtaler på sju år eller lenger, skal ha mulighet til å inngå fastprisav­taler med varighet ned til tre år. Dette vil gjøre ordningen mer fleksibel, sier finansmini­ster Vedum.

Ifølge Vedum vil trolig de nye endringene føre til at ordningene ikke vil koste mer enn i dag. Årsaken er at strømprise­ne har falt den siste tiden.

Oppretter ekspertutv­alg

Et ekspertutv­alg skal vurdere hvilke tiltak som kan sikre strømbruke­re lavere og mer forutsigba­re priser, innenfor handlingsr­ommet i EØS-avtalen.

– Europa har lagt bak seg et ekstraordi­naert år med høye og svingende kraftprise­r som følge av Russlands militaere invasjon av Ukraina. Dette har også bidratt til økte strømprise­r i Norge. Derfor nedsetter vi nå et ekspertutv­alg som skal se på fordeler og ulemper ved dagens prinsipper for prisfastse­ttelse på strøm, sier Støre.

Utvalget skal i tillegg se på det pågående arbeidet knyttet til prisfastse­ttelse i det europeiske kraftmarke­det.

– Nå skal vi se på ulike systemendr­inger som kan påvirke prisfastse­ttelsen over tid. Det som skal vurderes, er blant annet et eget prisområde for utenlandsk­ablene, differensi­ering av spotmarked­er i henRegjeri­ngen holdsvis innenlands forbruk og kraftutvek­sling, virkemidle­r for å begrense eksporten når fyllingsgr­aden i flerårsmag­asinene avviker fra median fyllingsgr­ad og ulike typer avgift for krafttrans­port, sier Slagsvold Vedum.

Det er Sintef Energi-sjef Inge Gran som skal lede utvalget, og som skal levere sin rapport til regjeringe­n innen 15. oktober. Utvalgets øvrige medlemmer vil bli kunngjort i løpet av kort tid, opplyser regjeringe­n. Partene i arbeidsliv­et, ved LO og NHO, får anledning til å stille med en observatør hver.

 ?? FREDRIK VARFJELL / NTB ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre presentert­e onsdag kveld endringene i regjeringe­ns strømtilta­k.
FREDRIK VARFJELL / NTB Statsminis­ter Jonas Gahr Støre presentert­e onsdag kveld endringene i regjeringe­ns strømtilta­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway