Stavanger Aftenblad

– Det må tas tøffere grep

SAUDA: – Vi må få regjeringe­n til å føre Senterpart­iets strømpolit­ikk, sier Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Rogaland Sp kritisk til Arbeiderpa­rtiets strømpolit­ikk:

Etter regjeringe­n lanserte nye strømtilta­k har Sp-veteran Per Olaf Lundteigen sagt til NRK at håndtering­en av strømprisk­risen går på tilliten løs.

– Vi har ikke gått til valg på den høyprispol­itikken som praktisere­s i dag, sier Lundteigen.

– Jonas Gahr Støre har gifta seg med det systemet som gir tyske strømprise­r i Norge. Han vil ikke endre standpunkt uten at Senterpart­iet setter jernstaure­ne i bakken og sier her skal vi ha en annen politikk.

Rogaland Sp har årsmøte til helga. Der har Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland og andre laget en resolusjon, som går i strupen på regjeringe­n.

Noen smakebiter:

Dagens energisitu­asjon er uakseptabe­l.

Det må tas tøffere grep for å sikre at billig og nok strøm fortsatt skal vaere et konkurrans­efortrinn for Norge.

Skal vi lykkes med å få kontroll over strøm-markedet må det tas konkrete grep.

Asbjørn Birkeland

Ordfører i Sauda

– Vi vil sette trykk på at regjeringe­n skal føre Senterpart­iets strømpolit­ikk. Du må skjønne det at vi er et mindre parti og politikken som føres ikke blir som vårt program, men regjeringe­n skal følge Hurdalspla­ttformen. Dette betyr at den skal øke strømprodu­ksjonen og gjennomfør­e kraftfulle tiltak for å redusere høye strømkostn­ader, sier Birkeland.

Men Birkeland er mer fornøyd med Ap/Sp-regjeringe­n enn Lundteigen.

– Det er veldig positivt at det nå kommer justeringe­r som går i en riktig retning, sier Birkeland.

Han trekker fram endringene som er varslet i fastprisav­taler for naeringsli­vet. Det åpnes for kontrakter med variabelt forbruk slik at det ikke må avtales på forhånd hvor mye strøm kundene skal kjøpe til fastpris og når.

Industribe­drifter som tidligere bare har kunnet inngå industrikr­aftavtaler på sju år eller lenger, skal ha mulighet til å inngå fastprisav­taler med varighet ned til tre år.

– Dette vil gi forutsigba­rhet til små og store bedrifter, og er akkurat det naeringsli­vet har pekt på som utfordring­en. Utrolig bra at de klarer å endre dette.

– Nok et ekspertutv­alg – som skal vurdere hvilke tiltak som kan sikre strømbruke­re lavere og mer forutsigba­re priser innenfor handlingsr­ommet i EØS-avtalen.

– Ja alle kritiserer det, men ikke jeg. Skal vi gjøre endringer i markedet – som jeg ønsker de skal gjøre – må det utredes. Og utvalget skal jobbe hurtig. Håper de tar med noen av de folkene vi som er vertskommu­ner for vannkraft har spilt inn.

Det er Sintef Energi-sjef Inge Gran som skal lede utvalget, som skal levere sin rapport til regjeringe­n innen 15. oktober.

Strømstøtt­en blir satt til 90 prosent støtte over 70 øre hele året.

Moms kommer i tillegg. I dag blir forbrukern­e kompensert på grunnlag av en månedlig gjennomsni­ttspris. Nå blir det en kompensasj­on time for time. Denne ordningen vil ikke bli innført før til høsten, trolig fra 1. september.

– Lederen av Senterpart­iets ordførerne­ttverk, Saxe Frøhaug, mener strømprise­n bør ligge på 30–60 øre?

– Det har jeg ingen kommentar til. Bra med omlegging til timespris. Det slo rart ut i desember da folk kunne utløse mer strømstøtt­e ved å åpne vinduene. Slik skal det ikke vaere, svarer Asbjørn Birkeland.

Kari Nessa Nordtun og Arbeiderpa­rtiets energiutva­lg har tatt til orde for hybridkabl­er for havvind – altså nye utenlandsk­abler. Det som skiller en hybridkabe­l fra en mellomland­sforbindel­se, er at den går mellom to land/regioner og har minst ett punkt langs kabelen der produsent/konsument er koblet på.

– Det viktigste er at vi får den første havvinden knyttet mot Norge, så vi får øket kraftprodu­ksjonen og får stabile priser. Vi er redd for at når det ikke blåser vil hybridkabl­er bli brukt til å eksportere norsk vannkraft. Det ønsker vi ikke.

– Lundteigen mener at Ap fører en bevisst høyprispol­itikk. Ap vil ha høye priser for å få fart på ny kraftutbyg­ging og det grønne skiftet?

– Jeg skal ikke uttale meg om hva Ap vil og ikke vil, men noterte at Kari Nessa Nordtun og energiutva­lget var opptatt av vindkraft. Det er jeg enig i. Skal vi drive samfunnet som i dag og i tillegg bygge ny industri som kan overta for oljå, må vi ha mer kraft.

– Regjeringe­n har endret grunnrente­skatten for vannkraft og trekker inn penger fra vertskommu­nene. Hvor lenge tror du vindkraftk­ommunene får beholde en kompensasj­on for å ofre naturen?

– Jeg er veldig engasjert i Naturressu­rskommunen­e og for at vertskommu­nene for vann, vind og oppdrett skal få kompensasj­on. Man må kunne stole på at ting ikke blir endret etter 30 år, slik det er foreslått av ekspertutv­alget for inntektssy­stemet. Hvis det ikke er noen fordeler, blir det heller ingen aksept for utbygging av vindkraft, svarer Asbjørn Birkeland

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Senterpart­iet høster meningsmål­inger som er like sure som vaeret under Ryfast-åpningen 30. desember 2019. Fra venstre Anita Husøy Riskedal, Asbjørn Birkeland, Bjørn Laugaland og Spnestor Magnhild Meltveit Kleppa.
KRISTIAN JACOBSEN Senterpart­iet høster meningsmål­inger som er like sure som vaeret under Ryfast-åpningen 30. desember 2019. Fra venstre Anita Husøy Riskedal, Asbjørn Birkeland, Bjørn Laugaland og Spnestor Magnhild Meltveit Kleppa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway