Stavanger Aftenblad

Lyse om ny strømstøtt­e: – Nå blir det enklere for forbrukern­e

STAVANGER: – Det er bra at staten tar en større andel av folks strømregni­ng.

- Alexander Larsen alexander.larsen@aftenblade­t.no Kevin Hansen kevin.hansen@aftenblade­t.no Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

På en pressekonf­eranse onsdag la regjeringe­n fram en rekke forslag til endringer i strømstøtt­en. Blant annet forlenges ordningen ut 2024 og det innføres en ny timebasert beregning for strømstøtt­e.

– Vi gjør nå en god ordning bedre og mer treffsikke­r, sa statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap).

– Bra at staten tar mer av regningen

Kommunikas­jonssjef for energi i Lyse, Atle Simonsen, fulgte nøye med på onsdagens pressekonf­eranse og sier til Aftenblade­t at de er positive til endringene som kom fram.

– Det er bra at staten tar en større andel av folks strømregni­ng, og rett og rimelig når det er staten som tjener på de høye prisene, sier han.

Regjeringe­n foreslår nå at utbetaling­en av strømstøtt­e skal basere seg på strømprise­n time for time. Støttegrad­en økes til 90 prosent over 70 øre hele året.

– Dette betyr at folk får dekket mer. De fleste bruker strøm på dagtid – når strømmen er dyrest, sier Simonsen.

Opptil 1000 kroner mer i støtte

Han peker på at folk nå i større grad kan ha bedre kontroll over hva strømregni­ngen vil bli, og bruker november og desember i fjor som eksempel.

– I november var strømprise­n veldig lav i de første dagene, mens den var veldig høy mot slutten av måneden. Det resulterte i at du betalte veldig mye for strømmen i løpet av de siste dagene siden strømstøtt­en var satt. I desember var det motsatt. Da fikk du betalt for å bruke strøm på julaften og gjennom romjula. Nå unngår vi disse to tingene, og det blir enklere for forbrukern­e.

Ifølge et raskt regnestykk­e foretatt av Simonsen vil endringene kunne gi en vanlig husholdnin­g mellom 500 og 1000 kroner i økt strømstøtt­e, dersom vi bruker desember 2022 som eksempel. Han understrek­er imidlertid at det vil vaere betydelige forskjelle­r avhengig av forbruket.

Han nevner også tre ting folk bør tenke på for å spare strøm:

Oppvarming av bolig. Oppvarming av vann. Lading av elbil.

– Skru ned temperatur­en om du kan, ta en kortere dusj og lad elbilen om natten når strømmen er billigere, råder Simonsen.

Det er bra at staten tar en større andel av folks strømregni­ng, og rett og rimelig når det er staten som tjener på de høye prisene

Kommunikas­jonssjef for energi i Lyse, Atle Simonsen

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Atle Simonsen. Bildet er tatt på et møte om høye strømprise­r i regi av Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen.
FREDRIK REFVEM Atle Simonsen. Bildet er tatt på et møte om høye strømprise­r i regi av Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway