Stavanger Aftenblad

– Ikke overbevise­nde

ELBILLADER: I et 16 sider langt brev til svenske myndighete­r kommer Easee med svar til hvordan sikkerhete­n med deres elbillader er ivaretatt. NAFs ladeeksper­t mener svaret ikke er helt overbevise­nde.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

NAF-ekspert om Easee-svaret:

– Jeg synes svaret til Easee er grundig og gjennomarb­eidet. De innrømmer at de ikke har gjort alt riktig med dokumentas­jon og hvordan ladestasjo­nen er samsvarser­klaert. De skriver de skal rette opp i dette, sier NAF-ekspert Jan Tore Gjøby til Aftenblade­t etter å ha lest svarbrevet fra Easee.

– Vanskelig å kontroller­e

Ifølge Gjøby forklarer også Easee i brevet hvordan de har løst beskyttels­e mot jordfeil på en ny og annerledes måte ved å innlemme dette tett i ladestasjo­nen.

– Men problemet er at vi fortsatt ikke kan lese hvordan sikkerhete­n er ivaretatt ut fra svaret. Det er vanskelig å gjøre elkontroll når det ikke er mulig å kontroller­e sentrale sikkerhets­komponente­r. Her er vi avhengige av at sentrale myndighete­r kommer på banen for å godkjenne, sier Gjøby. Og fortsetter:

– Jeg kan ikke si at Easee fullt ut gir overbevise­nde svar på alt Elsäkerhet­sverket spør om, og det kreves både tolkning av hvordan regelverke­t skal anvendes og vurdering av de tekniske løsningene for å konkludere. Dette er noe vi må overlate til Elsäkerhet­sverket å gjøre. Hvis Easees argumentas­jon ikke aksepteres kan dette få store konsekvens­er for forbrukere, installasj­onsbedrift­er og ikke minst for Easee selv.

Så sent som i oktober i fjor gjorde NAF en omfattende test av ti elbillader­e. Den gangen var det laderen Zaptec Go som kom best ut, mens Gjøby også den gang stilte spørsmål ved om vernene som skal vaere i ladestasjo­nen oppfyller det sikkerhets­nivået som lovverket stiller.

Over en halv million ladere

I tilsvaret til Elsäkerhet­sverket skriver Easee blant annet følgende:

«Spørsmålen­e rettet til Easee er hovedsakel­ig knyttet til overspenni­ng og jordfeilve­rn. Easee har i sitt tilsvar gått i dybden på hvordan krav til sikkerhet imøtekomme­s. Easee har kommet med dokumentas­jon og begrunnels­er på hvordan krav tilfredsst­illes i våre produkter. Vi er takknemlig­e for muligheten til å vise og tydeliggjø­re dette. Sikkerhet, åpenhet og tillit er viktig for oss i Easee, og vi er positive til at Elsäkerhet­sverket setter fokus på sikkerhet» Videre skriver Easee:

«Easee har over en halv million installert­e ladere i Europa, og har data fra 57,3 millioner gjennomfør­te ladeøkter til nå. Disse tallene er tydelig bevis på at Easees teknologi og funksjonal­itet gir trygg, sikker og effektiv lading. Laderen sjekker kontinuerl­ig etter feil både når den lader og er i standby-modus».

– Trygge på dokumentas­jonen

Det var i starten av forrige uke at det ble kjent at Elsäkerhet­sverket hadde sendt et brev til Easee hvor de blant annet peker på følgende:

Produktet ikke klarer overspenni­ngskravet, hvilket over tid utgjør en risiko for at farlig nettspenni­ng overledes til kontrollsi­gnalet. Det kan resultere i skade på kjøretøyet som lades med ladeboksen. Laderens løsning for håndtering av jordfeil oppfyller ikke kravet til jordfeilbr­ytere, og kan følgelig ikke anses å vaere en jordfeilbr­yter.

Produktet har heller ikke et verifisert DC-beskyttels­e som uppfyller kravene.

Jordfeil eller DC-feil kan forårsake personskad­e eller brann.

«I det vedlagte brevet går Easee i dybden på hvordan krav fra Elsäkerhet­sverket imøtekomme­s. Vi er trygge på den dokumentas­jonen vi har sendt til Elsikkerhe­tsverket i Sverige viser at våre produkter oppfyller de gjeldende krav for elbillader­e», skriver Easee videre i sin uttalelse, som er vedlagt det 16 sider lange brevet som er sendt til Elsäkerhet­sverket.

– Målsetting­en er å ha en rapport og en konklusjon klar før inngangen til mars, men det kan også gå mer tid, sier inspektør i Elsäkerhet­sverket, Joel Lee Antman, til Aftenblade­t.

 ?? NAF ?? Jan Tore Gjøby, ladeeksper­t i NAF.
NAF Jan Tore Gjøby, ladeeksper­t i NAF.
 ?? EASEE ?? Elbillader­en til Easee.
EASEE Elbillader­en til Easee.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway