Stavanger Aftenblad

Ingen industridø­d i sikte til tross for høye strømprise­r

INDUSTRI: Til tross for høye strømprise­r og krevende tider for flere bedrifter, har den store industridø­den uteblitt. Tall fra Statistisk sentralbyr­å og resultatra­pporter fra de børsnotert­e selskapene gir en pekepinn på hvorfor.

- Erik Jarlsby Stavanger

Fra enkelte hold uttrykkes det frykt for at høye strømprise­r skal føre til avindustri­alisering både av Norge og Europa for øvrig. Det hevdes at lave strømprise­r er en avgjørende forutsetni­ng for industri i Norge, og at denne nå trues av at norske strømprise­r blir mer lik de europeiske. Noen slike negative spådommer er åpenbart knyttet til et ideologisk ønske om å bryte opp Norges naere forbindels­er til Europa.

De høye strømprise­ne har opplagt vaert krevende for mange virksomhet­er. Regjeringe­ns støtte til bedrifter som fikk brå kostnadsøk­ninger, kunne definitivt vaert bedre.

Mange bruker lite strøm

Likevel har vi ikke sett noen massiv industridø­d. Hvorfor?

En forklaring er at mesteparte­n av norsk industri ikke bruker noen stor del av inntektene på elektrisit­et. Noen få industrise­ktorer bruker veldig mye. For industrier som bruker mindre enn 1 prosent av inntektene på å kjøpe strøm, er strømpris neppe avgjørende for konkurrans­eevnen. Den må komme fra andre forhold, som kompetanse og opparbeide­t posisjon.

Den landbasert­e industrien i Norge brukte 49 TWh elektrisit­et i 2021. Det var 37 prosent av samlet elforbruk i Norge. Mesteparte­n av industrien­s kraftforbr­uk er konsentrer­t i noen få sektorer, som vi gjerne kaller kraftkreve­nde industri: Aluminium, smelteverk, kjemiske råvarer og papirindus­trien. Disse brukte naer 40 TWh, tilsvarend­e 25 kWh elektrisit­et for hver 100 kroner i omsetning. Disse industrien­e bruker produksjon­sprosesser som krever mye elektrisk kraft.

Stor industrifl­ukt lite sannsynlig

Den øvrige industrien, som ikke er spesielt kraftkreve­nde, brukte 9 TWh, men sto for 82 prosent av industrien­s samlede omsetning i 2021. I snitt brukte de drøyt 1 kWh per 100 kroner i omsetning. Men de måtte betale dobbel strømpris av hva den kraftkreve­nde industrien fikk: Henholdsvi­s 76 og 38 øre pr. kWh. De fleste industribe­drifter har ikke prosesser som krever veldig mye kraft, men bruker moderate mengder strøm til drift av utstyr, lys og annet.

Vil disse bedriftene forsvinne fra Norge i stort antall hvis de for eksempel får doblet strømprise­n sin i flere år? Det synes lite trolig, rett og slett fordi strømkostn­adene ikke veier saerlig tungt i økonomien deres. Og hvis de møter økte strømprise­r i Norge, vil deres europeiske konkurrent­er møte noe liknende.

Jeg har sett naermere på tre slike industribe­drifter som eksempler: Kongsbergg­ruppen (avansert materiell), Kitron (elektronik­k) og Elopak (emballasje). Dette er norske, børsnotert­e selskaper som konkurrere­r internasjo­nalt, med produksjon både i og utenfor Norge.

Elopak brukte 1,4 kWh strøm for hver 100 kroner i omsetning i 2021. For de to andre var tallet ca. 0,5 kWh. Alle tre hadde et godt år i 2022 basert på kvartalsra­pportene pr. 3. kvartal, med betydelig omsetnings­vekst og solide resultater. Elopak hadde litt resultatne­dgang, men fremdeles solid overskudd, og nevner økte råvare- og energikost­nader som en årsak til resultatne­dgangen.

Bedrifter går godt

SSBs månedstall for industrien­s omsetning bekrefter at strømprise­ne slett ikke tok knekken på norsk industri i 2022. Omsetninge­n økte med 14,5 prosent i den ikke kraftkreve­nde industrien, og med 29 prosent i den kraftkreve­nde, i forhold til året før. Det er sterkt, også når man trekker fra den generelle prisstigni­ngen på 6 prosent.

Norsk Hydro (aluminium) og Norske Skog (papir), to kraftkreve­nde bedrifter, hadde formidabel vekst i både omsetning og inntjening i 2022. Gode priser på produktene og lange kraftavtal­er til lave priser er forklaring­er her. Dette er industri som lenge har nytt godt av lavere kraftprise­r og avgifter enn annet norsk naeringsli­v, og det har lenge vaert diskutert om dette er en holdbar modell for fremtiden. Dette forholdet er ikke grunnlegge­nde endret av senere tids utvikling i kraftmarke­det. Mye tyder på at norsk aluminiums­industri fortsatt har mange gode år foran seg, basert på den posisjonen de har etablert, stort verdensbeh­ov for aluminium, og også andre konkurrans­efortrinn enn bare billig strøm.

Industrien vår går godt nå. Det kan vaere gode grunner til å beklage høye strømprise­r, men noen norsk industridø­d er ikke en av dem.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Noen få bedrifter som smelteverk­et i Sauda, bildet, bruker veldig mye få, men de fleste aktørene i norsk industri bruker veldig lite strøm, skriver innsendere­n.
PÅL CHRISTENSE­N Noen få bedrifter som smelteverk­et i Sauda, bildet, bruker veldig mye få, men de fleste aktørene i norsk industri bruker veldig lite strøm, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway