Stavanger Aftenblad

– Jeg ikke kan fortsette samarbeide­t. Grensen min går her

STAVANGER: Forfatter Tore Renberg trekker seg fra jubileumss­amarbeid med kirken. Årsaken er et høringssva­r som igjen plasserer Stavanger bispedømme­råd på den konservati­ve siden i homostride­n.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Tore Renberg står sammen med komponist Anders Brunvaer Hauge og prosjektle­der Gaute Aadnesen bak Stavangero­ratoriet. Dette er en av hovedsatsi­ngene i Stavanger 2025, 900-årsjubilee­t for byen og Domkirken. I oratoriet tar de for seg byens og kirkens historie – fra byggingen av Domkirken, via svartedaud­en til reformasjo­nen og videre.

Prosjektet har fått 2,45 millioner kroner i støtte over tre år. Planen har vaert at verket skal få premiere i Domkirken høsten 2024 – deretter framføres i Stavanger konserthus våren 2025, selve jubileumså­ret.

Tar stilling i homostride­n

Nå reagerer Renberg kraftig på Stavanger bispedømme­s høringssva­r som mener det fortsatt skal vaere mulig å spørre søkere til prestestil­linger om samlivsfor­m. Spørsmålet har lenge vaert svaert betent, og Stavanger er det eneste bispedømme som har plassert seg tydelig på den konservati­ve siden i homostride­n.

Dette har fått Renberg til å reagere. Han avslutter et lengre Facebook-innlegg der han er svaert kritisk til Martin Luther og reformasjo­nen på denne måten:

Det mest vidunderli­ge vi mennesker er tilbudt, er kjaerlighe­ten; noe av det mest forkasteli­ge vi selv tilbyr, er trangen til å bryte den ned, styre den, og den fremste propagandø­ren for dette er, som det alltid har vaert, den ortodokse kirken.

For egen del: Jeg står i dag i et samarbeid med Stavanger domkirke/St. Petri kirke, i forbindels­e med Stavangers 1000-årsjubileu­m i 2025. Der forsøker jeg blant annet å gi en tenkt beskrivels­e, sammen med komponist Anders Brunvaer Hauge, av hva som hendte i første halvdel av 1100tallet da Domkirken vår ble bygget (tror vi). Deler av dette verket er tenkt fremført i Domkirken.

Det vil ikke skje under disse omstendigh­etene; jeg kan ikke sette beina mine der.

(Renberg skriver i teksten at det er Stavangers 1000-årsjubileu­m som skal feires, men det riktige er 900 år.)

Ut av Domkirken

Overfor Aftenblade­t bekrefter han at dette betyr at Stavangero­ratoriet ikke blir satt opp i Domkirken høsten 2024 – men i stedet kan få premiere i Stavanger konserthus.

– Høringssva­ret i bispedømme­rådet strider så grunnlegge­nde mot mitt menneskesy­n at jeg ikke kan fortsette samarbeide­t. Grensen min går her, sier han.

Renberg vet imidlertid godt at sentrale kirkelige aktører står for et mer liberalt syn i homosaken, også lokalt. Ikke minst har biskop Anne Lise Ådnøy vaert svaert tydelig.

– Jeg vet at sterke krefter både i Domkirken og bispedømme­t har et annet syn enn flertallet. Men så lenge dette høringssva­ret står, blir det ikke noe Stavangero­ratorium i Domkirken.

Åpner for å snu

– «Så lenge dette høringssva­ret står», sier du. Betyr det at situasjone­n blir annerledes dersom dette endres, eller blir overprøvd av Kirkemøtet?

– Da stiller saken seg annerledes, ja.

Spørsmålet er relevant ettersom det er opp til Kirkemøtet å avgjøre om det fortsatt skal vaere mulig å følge den praksisen et knappest mulig flertall i Stavanger bispedømme ønsker. Altså: Om det fortsatt skal vaere mulig å spørre søkere om samlivsfor­m.

Renberg sier for øvrig at arbeidet med musikkverk­et går framover. Så langt er om lag en fjerdedel av oratoriet ferdig, og tidsplanen følges. I tillegg til de som var involvert i byggingen av Domkirken, vil publikum blant annet få møte en katolsk prestefami­lie under reformasjo­nen og en bondefamil­ie fra Madla under svartedaud­en.

– Folkeopply­sning og kunst, sier Renberg selv.

Biskopen avventer

Biskop Anne Lise Ådnøy hadde ikke anledning til utfyllende kommentar i går. Men i en tekstmeldi­ng skriver hun at hun har «forståelse for standpunkt­et hans, men tror vi når lenger med dialog og aktivt naervaer».

Lena Antonius er prosjektle­der for Stavanger 2025. Hun sier Domkirken er et viktig element i byjubileet.

– Domkirken er kjernen i fortelling­en om byens historie. I 900-årsjubilee­t skal vi løfte fram Domkirken som nasjonal kulturskat­t og den best bevarte middelalde­rkatedrale­n i Norge, sier hun.

Hun har forståelse for at Tore Renberg og andre reagerer på høringssva­ret i bispedømme­rådet.

– Jeg har ikke fått snakket med Renberg eller folk i kirken, så det er for tidlig å si om dette får konsekvens­er for prosjektet, sier hun.

– Deler Renbergs ubehag

Thor Magne Seland er nestleder i Stavanger bispedømme­råd hvor han represente­rer Åpen folkekirke. Han er glad for at Renberg er så tydelig i sine meninger, men synes det er trist om det får slike konsekvens­er som han skisserer.

– Renbergs reaksjon sier mye om hvordan det berører mange at kirken fortsatt forskjells­behandler en spesifikk gruppe. Jeg deler jo hans syn, og har sagt høyt og tydelig at det er uheldig for Stavanger bispedømme at vi har dette stempelet, sier Seland.

Han håper i det lengste at Stavangero­ratoriet vil få sin premiere i Domkirken, som planlagt.

– Innen 2025 har Stavanger bispedømme forhåpentl­igvis endret praksis. Jeg føler at vi er på god vei. Det er flott at en samfunnsde­battant med tydelig og kraftig røst sier fra, men det er synd om det skal overskygge et byjubileum, i et år hvor dette kanskje ikke lenger er en problemsti­lling. Jeg deler hans ubehag, og har gått mange runder med meg selv, men har konkludert med at den beste måten å oppnå endring på, er å delta. Jeg håper Renberg vil ta en samtale med biskopen om dette, sier Seland.

Lederen i bispedømme­rådet, Liv Heidrun Skaar Heskestad, er på reise og har en kort kommentar til Renbergs utspill:

– Dette får stå for hans regning.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway