Stavanger Aftenblad

Forskere inntok Konserthus­et

STAVANGER: Hundrevis av elever kom for å høre på Stavanger Symfoniork­ester. Mens orkesteret spilte, var musikerne, dirigenten og publikum del av et unikt forsknings­prosjekt.

- Hilde Olaussen hilde.olaussen@aftenblade­t.no

Dirigent Øyvind Bjorå satte i gang konserten kledd i en tettsitten­de genser, hansker, pannebånd og briller uten glass.

– Det er som å se meg selv som en trollmann fra «Harry Potter» eller noen fra Star Wars, sier Bjorå.

«Puls og rytme» var temaet for konserten. Det gjaldt mer enn bare musikken. Samtidig som symfoniork­esteret spilte, satt forskere bak scenen og målte puls, bevegelser og hjerterytm­er.

Under klaerne hadde musikerne på seg pulsbånd og bevegelses­sensorer. Dirigenten ble målt fra topp til tå av en drakt som registrert­e alle hans bevegelser. Til og med øyene ble filmet, så forskerne kunne følge blikket hans under konserten.

Gruppedyna­mikk på konsert

– Jeg merket ikke så mye til det, egentlig. Forskninge­n er jo ute etter at jeg skal gjøre det jeg pleier å gjøre, sier Bjorå.

Forskninge­n skal brukes til å forstå mer om gruppedyna­mikk.

– Vi vil undersøke hva det betyr å vaere sammen under en konsert. Vi ser på hvordan dirigenten og orkesteret beveger seg, og hvordan de kommuniser­er under konserten, sier Kayla Rob Burnin som er senioringe­niør ved RITMO Senter for tverrfagli­g forskning på rytme, tid og bevegelse ved Universite­tet i Oslo.

Konserten var en del av Lydo-prosjektet. Dette er et samarbeid mellom Stavanger Symfoniork­ester og Equinor som har mål om å øke interessen for realfag gjennom musikk.

Samspill mellom sal og scene

Elevene i salen fikk også vaere med på prosjektet. De fikk utdelt refleksbån­d som målte bevegelsen­e deres under hele konserten.

– Vi vil se hvordan publikum beveger seg til ulike typer musikk. På konsertene vil vi kunne se hvordan forskjelli­ge rekkefølge­r på programmet endrer hvordan publikum beveger seg og samspillet mellom publikum og orkester, sier Burnin.

Tidligere har senteret studert en strykekvar­tett og et publikum på rundt 70 mennesker. Dermed var Lydo-konserten den største undersøkel­sen til nå. Burnin vil ikke avsløre for mye av resultaten­e, men forskninge­n har bekreftet noe av det de hadde trodd på forhånd.

– Vi kan se at dirigenten faktisk beveger seg før musikken kommer, sier hun.

Elever på scenen

Det var en uvanlig skoledag for elevene i publikum, men ekstra spennende var det for klasse 5a fra Eiganes skole. De fikk spille på scenen sammen med symfoniork­esteret. Oskar Skjelde trengte få ord for å beskrive opplevelse­n.

– Det var helt sykt! Muligheten fikk de etter å ha vunnet skoleoppga­ven som gikk ut i sammenheng med Lydo-konserten. Elevene skulle lage sin egen versjon av første sats i «Våren» av komponiste­n Vivaldi.

Vinnerklas­sen har brukt tre måneder på å komponere og øve på stykket som vant konkurrans­en.

– Først laget alle sin versjon, og så stemte hele klassen på hvilken de likte best, sier Nicolai Fabian Marciniak som laerte seg ukulele til konserten.

Han synes det var kjekt, men litt vanskelig når hele klassen skulle spille sammen med symfoniork­esteret.

– Vi måtte lytte til hverandre og prøve å ha samme tempo. Det var ikke så lett i starten, men vi fikk det til etter hvert.

 ?? JARLE AASLAND ?? Stykket «Krangeltak­tovertyre» ble komponert av Bjørn Morten Christophe­rsen spesielt for Lydo-konserten.
JARLE AASLAND Stykket «Krangeltak­tovertyre» ble komponert av Bjørn Morten Christophe­rsen spesielt for Lydo-konserten.
 ?? JARLE AASLAND ?? Bak scenen kan forskerne følge dirigents øyne mens konserten pågår.
JARLE AASLAND Bak scenen kan forskerne følge dirigents øyne mens konserten pågår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway