Stavanger Aftenblad

Kjaerlighe­ten tåler ikke alt

TEATER: Løgn og bedrag, fyll og forakt. Jo, alt er som det skal vaere i Rogaland teaters versjon av «Lang dags ferd mot natt». Men her er også noe mer.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Lang dags ferd mot natt Rogaland Teater, hovedscene­n: Av Eugene O`Neill, oversatt av Svein Selvig. Regi: Eirik Stubø. Med Even Stormoen, Torbjørn Eriksen, Leo Magnus de la Nuez, Malene Wadel og Marianne Nielsen. 3 timer og 10 minutter.

Tidlig i forestilli­ngen «Lang dags ferd mot natt» griper jeg meg i å håpe at det går bra, denne gang.

Det er et godt tegn, og det skyldes nok at ømheten mellom menneskene på scenen er tydeligere her enn jeg tidligere har sett i Eugene O’Neills moderne klassiker. Midt i den forfyllete forakten ligger det nemlig også rester av sår og såret kjaerlighe­t.

Men kjaerlighe­ten tåler ikke alt, den er dømt til å tape kampen mot giften som lammer den skadeskutt­e familien – en gift som føder kald kynisme og endeløse, desperate forsøk på å plassere ansvar for egen ulykke utenfor seg selv.

Ødelagt familie

Eugene O’Neill skrev om sin egen dysfunksjo­nelle familie i «Lang dags ferd mot natt» som ble oppført etter hans død. Faren (Even Stormoen) mimrer om tidligere storhet på scenen og er tungt alkoholise­rt.

De to brødrene likeså: Eldstesønn (Torbjørn Eriksen) er arbeidsled­ig skuespille­r, yngstemann (Leo Magnus de la Nuez) er alvorlig syk.

Moren (Marianne Nielsen) er morfinist, nettopp vendt hjem fra enda en mislykket avvennings­kur. Hun later som om alt er helt ok selv om alle vet at hun ruser seg, og selv om hun vet at alle vet.

Mellom dem, i en liten rolle, er hushjelpen (Malene Wadel) muligens på vei mot samme nedoverbak­ke som familien hun tjener.

Linjene bakover gjennom teaterhist­orien er altså lange og sterke, via ibsensk livsløgn og strindberg­sk bitterhet til de greske tragediene.

Klassisk teater

Regissør Eirik Stubø har valgt trygge løsninger i sin oppsetning. Stykket legger handlingen til ett sted, innenfor ett døgn. Publikum får litt hjelp av enkel tekst på bakveggen når tidspunkte­ne skifter – «Samme sted. Klokka halv ett». Men stort sett viser scenevegge­n bilder av traerne rundt familiens sommerhus, og rommet er enkelt innredet med noen stoler, lyskastere og et flygel.

Heller ikke i regien utfordres teksten. I all hovedsak følger forestilli­ngen handlingen slik vi kjenner den, her er ingen dramatiske forsøk på moderniser­ing eller nye perspektiv. Jo, Torbjørn Eriksen spiller piano og synger litt innimellom, og det funker fint. Saerlig framføring­en av Bob Dylans mjuke velsignels­e «Forever Young» styrker følelsen av at disse menneskene, langt der inne, faktisk ønsker å vaere gode med hverandre.

Fyll og forakt

Men de klarer det ikke. De har ikke sjans. De er så fulle av alkohol og forakt og smerte at ethvert tilløp til hverdagsli­g småsnakk er et oppspill til resirkuler­te anklager, ydmykelser og feig selvmedlid­enhet. De er nedlatende overfor andres liv og valg, og de dømmer sine egne nederlag enda hardere.

De lyver så de ikke tror på det selv.

Når de begynner å snakke sant, er det ingen som hører.

Og alle anklagene som slynges ut, følges av tafatte forsøk på forsoning. «Ikke minn meg på det», «nei, glem det», «glem fortiden», «tilgi meg», «jeg bebreider deg ikke», «det er min skyld», «det er hans skyld» ...

En slags konklusjon etter tre timer og ti minutter?

Eirik Stubøs versjon forholder seg ganske så lojalt til utgangspun­ktet. Ofte oppstår nye muligheter når regissøren tar dristigere valg og gyver løs på teksten med mindre aerbødighe­t – samtidig er det befriende å oppleve teater som stoler på originalen i overbevisn­ing om at den fortsatt har kraften som skal til. Skuespille­rne fyller rollene på solid vis og tilfører altså en ømhet jeg ikke har sett så klart tidligere – i et enkelt og effektivt scenebilde. Men tre timer og ti minutter? I lengste laget. Likevel: Tiden går fortere enn du tror i de selvopptat­te livsløgner­nes selskap.

 ?? JARLE AASLAND ?? Torbjørn Eriksen som familiens eldste sønn, og Marianne Nielsen som moren – begge forgiftet av egen fiasko.
JARLE AASLAND Torbjørn Eriksen som familiens eldste sønn, og Marianne Nielsen som moren – begge forgiftet av egen fiasko.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway