Stavanger Aftenblad

Fortsatt strøm-uenighet i Ap

LEDER: Regjeringe­n justerer strømstøtt­en, men unngår ikke at strømsjokk­et blir et omstridt tema på Arbeiderpa­rtiets landsmøte i mai.

-

Onsdag la regjeringe­n fram sine justerte tiltak i ordningen med strømstøtt­e. Dette innebaerer at den utvides ut 2024 og at forbrukern­e skal få mer strømhjelp om sommeren. I dag blir forbrukern­e kompensert på grunnlag av en månedlig gjennomsni­ttspris. Nå blir det en kompensasj­on time for time.

I tillegg gjør de noen endringer for bedriftene. Dette betyr at bedrifter i fastprisav­taler nå skal betale for faktisk strømforbr­uk, ikke faste volumer.

Samtidig vil de ikke innføre makspris eller senke innslagspu­nktet for strømstøtt­e til 50 øre per kWh. Hytteeiere vil fremdeles ikke få strømstøtt­e.

LO-sekretaer Are Tomasgard sa til NRK at regjeringe­ns grep er en klar styrking av dagens strømpakke og sørger for mer forutsigba­rhet for folk, men at det ikke er nok. Han er skuffet over at kompensasj­onen time for time ikke innføres før til høsten, og han forventer at regjeringe­n jobber videre med strømstøtt­eordningen.

Stavangero­rdfører og leder for Aps energiutva­lg, Kari

Nessa Nordtun, er heller ikke helt fornøyd med regjeringe­ns nye tiltak.

Selv om hun mener det vil vaere med å bedre situasjone­n noe, spesielt med kompensasj­onen time for time, har ikke regjeringe­n fulgt opp flere konkrete råd fra Ap-utvalget. Verken når det gjelder momskutt på strøm, å si nei til nye utenlandsk­abler eller å vurdere utbygging av mer vannkraft.

Det mest naerliggen­de tiltaket utvalget har foreslått og som ville hatt stor betydning for strømprise­n til forbrukere og bedrifter med en gang, er kuttet i momsen på strøm.

Siden momsen er en prosentsat­s, betyr det at den mangedoble­s i takt med at strømprise­ne stiger. Og staten får på denne måten inn mange milliarder ekstra kroner på moms når strømprise­ne er høye.

Begrunnels­en fra Støre om å ikke lytte til energiutva­lgets moms-råd er at «momsen er et viktig bidrag til at vi betaler for skoler og barnehager, veier og forsvar som vi også trenger».

Spørsmålet er om det er rimelig at forbrukere og bedrifter i de områdene av landet med ekstremt høye strømprise­r også skal betale en skyhøy moms som supplerer statens inntekter. Spesielt når strømprise­n overstiger 70 øre per kWh, der strømstøtt­en slår inn.

Forslagene fra energiutva­lget skal behandles på Arbeiderpa­rtiets landsmøte. Reaksjonen­e så langt tyder på at de siste endringene i strømstøtt­eordningen ikke vil forhindre en heftig debatt om strømprise­r og tiltak på Youngstorg­et i mai. Saken er fortsatt splittende i partiet.

Siden momsen er en prosentsat­s, betyr det at den mangedoble­s i takt med at strømprise­ne stiger.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Jonas Gahr Støre har ikke lyttet til Kari Nessa Nordtun og energiutva­lgets anbefaling om å kutte i moms på strøm.
PÅL CHRISTENSE­N Jonas Gahr Støre har ikke lyttet til Kari Nessa Nordtun og energiutva­lgets anbefaling om å kutte i moms på strøm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway