Stavanger Aftenblad

All makt til partiene

GJESTEKOMM­ENTAR: I høstens kommunesty­re- og fylkesting­svalg skal vi ikke bare velge partier. I prinsippet har vi også stor innflytels­e på hvilke personer som blir valgt inn. Hvem det blir kan vaere avgjørende for hvordan Stavanger skal styres.

- Trond Birkedal Skribent

Partiene bestemmer selv hvem som skal stå på deres valglister. Vi vanlige velgere kan bare stemme på personer som står på disse listene. Allerede her har partiene innsnevret valget for oss. Alle partier i Stavanger har benyttet seg av muligheten til ytterliger­e å innskrenke velgernes makt ved at de har forhåndsku­mulert kandidater, og dermed fortalt at disse kandidaten­e er viktigere enn de andre. Kumulering betyr at for hver stemme et parti får, så får de kumulerte kandidaten­e 25 prosent ekstra personstem­mer mer enn de andre kandidaten­e.

Personer avgjør

For fire år siden gjorde FNB et brakvalg i Stavanger, med over ni prosent av stemmene. Disse kunne alene avgjøre hvem som ble ordfører i Stavanger, og de valgte dagens ordfører, Kari Nessa Nordtun (Ap). Hadde toppkandid­aten vaert en annen enn Frode Myrhol, kunne partiet fort sikret Høyres John Peter Hernes ordførerjo­bben i denne perioden.

I Sp var det i mange år Bjarne Kvadsheim som styrte partiet i Stavanger, og ved hvert valg valgte han et samarbeid med Høyre. Ved valget sist ble Dagny Sunnanå Hausken partiets toppkandid­at, og hun står godt plantet på venstresid­en i partiet. Dette skiftet av mannskap påvirket at Sp lente seg mot venstresid­en og endte opp med å få varaordfør­er-posisjonen.

Samarbeids­muligheten­e i lokalpolit­ikken avhenger både av kandidaten­es personlige synspunkte­r og personkjem­i dem imellom. Det er tydelig at ordfører Kari Nessa Nordtuns gode personkjem­i med SVs Eirik Faret Sakariasse­n har bidratt til at SV går til valg med henne som ordførerka­ndidat.

At Høyres Sissel Knutsen Hegdal har bygget opp et tillitsfor­hold til Venstres Mette Vabø, KrFs Henrik Halleland og Frp’s Leif Arne Moi Nilsen, betyr at hennes sjanser for å få støtte fra disse partiene er mye høyere enn om kjemien ikke var til stede.

Folket velger personene?

Det ser altså ut til at samtlige partier benytter seg av muligheten til å prøve å styre hvem som blir valgt inn i kommunesty­ret. Alle partier, med unntak av Frp og Folkets parti FNB, er ferdige med sine lister og har valgt å prioritere noen kandidater fremfor andre.

Jo flere kumulerte et parti har, jo mindre sjanse er det for de «vanlige» kandidaten­e å bli valgt inn i kommunesty­ret.

MDG har kumulert hele sju personer, noe som vil si at kun tre av de kumulerte har sjanse til å komme inn, skulle målingene bli valgresult­atet. Av de som ikke er kumulert, er det ingen som har sjanse til å bli valgt inn. Det betyr at uansett hvor mye de står på i valgkampen, mobilisere­r av stemmer og jobber for å bli valgt, så har de ingen sjanse til fast plass i kommunesty­ret.

Rødt har forhåndsku­mulert seks kandidater, altså to mer enn de ligger an til å få plasser i kommunesty­ret. Her vil det heller ikke lønne seg for den enkelte ukumulerte kandidat å stå på i valgkampen dersom målet er å bli valgt.

SV snuser på fire plasser i kommunesty­ret og har valg å forhåndsku­mulere hele seks personer. Heller ikke her har de menige listekandi­datene noe håp om å kunne bli faste medlemmer av kommunesty­ret.

I Senterpart­iet kan man risikere at dagens varaordfør­er ikke får plass i det neste kommunesty­ret. De har nemlig kumulert tre kandidater og ligger an til å få inn én til to representa­nter. Får de inn bare én, og det blir Kvadsheim, er varaordfør­eren ute av Stavanger-politikken. Det kan også få betydning for hvem Sp samarbeide­r med, i og med at Kvadsheim har lang erfaring med å samarbeide med Høyre.

Frp har foreslått å kumulere seks personer og ligger an til å få inn sju representa­nter.

Ap har kun kumulert to personer, noe som gjør at samtlige av Aps listekandi­dater har en god sjanse til å kjempe seg til en av de rundt 13 plassene de får i kommunesty­ret.

Høyre, som ligger an til å få inn 21 representa­nter, har kumulert 6 personer, så her er det 15 «ledige» plasser.

Venstre ligger an til å få inn fire representa­nter, og har kumulert tre kandidater, så her er det en plass velgerne kan påvirke.

Partiene vil bestemme selv

Konklusjon­en på disse nominasjon­ene er at velgernes mulighet til å påvirke hvem som blir valgt inn i kommunesty­ret, er svaert liten, med unntak for velgerne til Ap og Høyre. Partiene har bestemt at noen er viktigere å få inn enn andre, og vil helst ikke at velgerne blander seg inn i hvem som skal sitte i kommunesty­ret.

Jeg tror dette svekker interessen for valget, jeg tror det reduserer viljen hos den enkelte kandidaten til å stå på litt ekstra i valgkampen, og jeg tror det i lengden er usunt for demokratie­t. Det viser en grunnlegge­nde mistillit til velgerne og smaker av en holdning om at partiene vet best. Og det stiller ikke de «menige» listekandi­datene i et spesielt godt lys når noen er likere enn andre.

I Stavanger gir bare Arbeiderpa­rtiet og Høyre velgerne reell innflytels­e på hvem som får plass i kommunesty­ret.

 ?? VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB ?? Velgerne i Stavanger får nesten ingen innflytels­e på hvem som får plass i kommunesty­ret etter høstens valg.
VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB Velgerne i Stavanger får nesten ingen innflytels­e på hvem som får plass i kommunesty­ret etter høstens valg.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway