Stavanger Aftenblad

I dette drivhuset kan du snart feire bryllup og julebord

SANDNES: Det historiske Kronen Gaard Hotell på Vatne kaster seg på den siste trenden: restaurant og drivhus i ett.

- Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

Om få dager starter Sandneshot­ellet arbeidet med å bygge et oransjeri – et drivhus som skal fungere som både restaurant for gjestene og veksthus for nye råvarer. Du skal altså kunne sitte under glasstak med god norsk mat på tallerkene­n – mens du ser nye grønnsaker og urter vokse fram rett ved siden av spiseborde­t.

Drivhuset vil koste rundt 4–5 millioner kroner og forhåpentl­ig stå ferdig i mai.

– Hvordan ser dere for dere at dette blir? – Jeg ser for meg en sommerkvel­d i drivhuset. Det dufter av deilige blomster. Gjestene har noe godt i glasset, kanskje litt musserende. I bakgrunnen er det rolig musikk. Ute på tunet gresser kalver, sier driftssjef Anne Kristin Selvikvåg.

Bedriften vil dyrke flere forskjelli­ge råvarer i drivhuset, som tomater og persille.

Nye holdninger

– Nå bruker vi historien, sier daglig leder Helmer Steinsvåg.

Han forteller at det var et drivhus på eiendommen før, da gården var et pleiehjem, men at drivhus sluttet å vaere vanlig på 1970-tallet.

– Det var gammeldags, rett og slett. Man skulle ikke ha det, så det ble fjernet, sier Steinsvåg.

Men nå har det skjedd en endring. Det har blitt trendy å lage sin egen mat på egen eiendom.

– Jeg tror det kan ha noe med pandemien å gjøre. Folk har sett at det er noe spesielt med det å vaere selvstendi­g: å lage og ta seg av sine egne ting. I tillegg er det både billigere og mer miljøvennl­ig enn å bruke og kaste.

Et uvanlig samarbeid

– På Kronen Gaard lager kokkene og gartnerne maten sammen, fastslår Steinsvåg.

Inger Bilstad er én av gartnerne på hotellet. Hun jobber blant annet med å lage kompost av matavfalle­t fra kjøkkenet, for så å bruke komposten i hagene.

– Gulrotskre­ll, for eksempel, blir til jord vi bruker i hagen, sier Bilstad.

Drivhuset blir neste hageoppgra­dering på hotellet. Når det er på plass, vil gartnerne nemlig også stå for matproduks­jon. Dermed vil matlaginge­n bli delvis sirkulaer, et konsept som er blitt svaert populaert i dagens stadig mer miljøbevis­ste samfunn.

Trendy med drivhus

Kronen Gaard er langt fra trendsette­re når de nå satser på servering i drivhus. I Time kommune driver Sophia Edbäck og Victoria Bergort Drivhuset Bageri og gårdsutsal­g på Serigstad, ikke langt fra den populaere Njåskogen.

– Dette er en årelang drøm som har gått i oppfyllels­e, sa Edbäck til Aftenblade­t for halvannet år siden.

Også på øya Sør-Hidle, for de fleste kjent som Flor & Fjaere, fungerer et 4000 kvadratmet­er stort drivhus som både veksthus for sommerblom­ster og som restaurant.

– Selv synes vi dette er landets flotteste drivhus og verdens kuleste restaurant, sa Hanne Kvernberg Hidlefjord like før åpningen av drivhuset våren 2021.

Også på Baerheim i Sola kan du leie deg et drivhus til bryllupsfe­sten, eller julebordet.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Daglig leder Helmer Steinsvåg og driftssjef Anne Kristin Selvikvåg ser for seg at drivhuset skal vaere både restaurant og et sted for produksjon av mat.
PÅL CHRISTENSE­N Daglig leder Helmer Steinsvåg og driftssjef Anne Kristin Selvikvåg ser for seg at drivhuset skal vaere både restaurant og et sted for produksjon av mat.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Drivhuset skal ligge foran hovedinnga­ngen.
PÅL CHRISTENSE­N Drivhuset skal ligge foran hovedinnga­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway