Stavanger Aftenblad

– Ikke aktuelt for flyktninge­r fra andre land

OSLO: Norge gjør unntak for ukrainske flyktninge­r som har med seg kjaeledyr over grensa. Det har kostet store summer. Landbrukso­g matministe­r Sandra Borch (Sp) sier det ikke har vaert aktuelt å gjøre ordningen gjeldende for flyktninge­r fra andre land.

- Eivind Kristensen

Brukte 49 millioner kroner på kjaeledyr fra Ukraina:

Sist helg skrev Faedreland­svennen hva det har kostet å håndtere 1600 hunder, katter, ildere - og fugler fra Ukraina. Mattilsyne­ts ekstrakost­nader beløp seg til 36,3 millioner. I tillegg brukte de 640 ukeverk til 12,6 millioner kroner på dyrene.

– Vi har et ansvar for å ivareta de fordrevne, samtidig var det viktig å sikre at kjaeledyre­ne ikke utgjør en risiko for folke- og dyrehelsen i Norge. Ukraina har en annen dyrehelses­tatus enn Norge, saerlig når det gjelder rabies, skriver landbruks- og matministe­r, Sandra Borch (Sp) i et epostinter­vju med Faedreland­svennen.

– 49 millioner kroner på ukrainske kjaeledyr i fjor. Er dette rett bruk av samfunnets midler? Vi vet jo at det er trange budsjetter og kutt i mange offentlige sektorer.

– Det har vaert viktig å sikre at kjaeledyre­ne ikke utgjør en risiko for folke- og dyrehelsen i Norge, gjentar Borch uten å svare direkte på spørsmålet.

Fulgte EU

Normalt er det strenge regler for innreise med kjaeledyr fra Ukraina til Norge og EU/EØS. Vinteren 2022 ble det klart at mange av flyktninge­ne hadde med seg kjaeledyre­ne sine, og at flere manglet tilfredsti­llende papirer.

– Regjeringe­n besluttet med bakgrunn i den ekstraordi­naere situasjone­n å følge anmodninge­n fra EU-Kommisjone­n ved å legge til rette for fleksible systemer i håndtering­en av ukrainske kjaeledyr, opplyser Borch og legger til:

– Mattilsyne­t har ikke lempet på de dyrehelsem­essige kravene ved innreise, men åpnet for at disse kravene kunne oppfylles etter ankomst til Norge,

Hun framholder at også andre land fulgte EU-Kommisjone­n.

– Det var heller ingen av de andre landene i Europa som avviste eller avlivet ukrainske kjaeledyr ved ankomst, skriver Borch.

– Her er store summer bevilget, og det er gjort unntak fra reglene for en spesiell gruppe. Hadde dette skjedd hvis det hadde vaert afghanske, afrikanske eller syriske flyktninge­r som hadde kommet med sine kjaeledyr?

– Russlands invasjon i Ukraina 24. februar 2022 er en ekstraordi­naer situasjon og et tidsskille for Europa. Flere millioner har flyktet fra Ukraina, og rundt fire prosent av disse har med seg sine kjaeledyr. Det har ikke vaert aktuelt å gjøre denne ordningen gjeldende for flyktninge­r fra andre land. Dette vil verken vaere i tråd med intensjone­n i regelverke­t, eller i tråd med anmodninge­n fra EU-Kommisjone­n.

– Eiers ansvar

Mattilsyne­t har opplyst at det øvrige dyrehelse- og dyrevelfer­dsområdet ble nedpriorit­ert i enkelte regioner på grunn av arbeidet med å følge opp kjaeledyre­ne.

– Hvordan vil du sørge for at andre dyr ikke lider i denne situasjone­n?

– Mattilsyne­t har ansvar for å overvåke dyrevelfer­d og for å utvikle regelverke­t. Offentlig tilsyn alene vil imidlertid aldri sikre god dyrevelfer­d. God dyrevelfer­d er avhengig av kompetente og motiverte dyreeiere som er i stand til å stelle godt med dyrene sine. I tillegg vil jeg understrek­e at det er dyreeiers ansvar å ha god dyrevelfer­d hos sine dyr, skriver Borch.

– Vi økte bevilgning­en til Mattilsyne­t med 40 millioner rett etter regjerings­skiftet, for å snu en årelang trend med kutt fra forrige regjering. Midlene har blant annet gitt Mattilsyne­t mulighet til en sårt tiltrengt oppbemanni­ng på dyrevelfer­dsområdet. Effekten av dette vil komme etter hvert, fordi slike prosesser alltid tar noe tid, opplyser matministe­ren.

Prognosene tilser at det vil komme 1700 nye dyr i år, og Mattilsyne­t har estimert at må ha tilført nye 39,1 millioner kroner for å dekke ekstrakost­nadene.

– Dyrebeskyt­telsen opplyser at de har brukt 1,5 millioner kroner på nødhjelp til ukrainske kjaeledyr. Pengene stammer fra givere. Bør ikke staten også ta denne regningen?

– Det har ikke vaert aktuelt å dekke kostnader utover det som allerede dekkes i forbindels­e med unntaksord­ningen. Staten har prioritert å dekke kostnader til nødvendige tiltak som sikrer ivaretakel­se av folkehelse og den gode dyrehelsen i Norge.

 ?? JACOB J. BUCHARD ?? Yana Reveha flyktet fra Kyiv med yorkshire terrieren Busi (5).
JACOB J. BUCHARD Yana Reveha flyktet fra Kyiv med yorkshire terrieren Busi (5).
 ?? NTB ?? Landbruks- og matministe­r Sandra Borch (Sp).
NTB Landbruks- og matministe­r Sandra Borch (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway