Stavanger Aftenblad

Vant ikke fram med sine krav

ARBEIDSLIV: Laererne streiket i nesten fire måneder i fjor. Nå må de ta til takke med lønnsoppgj­øret de streiket mot – og en dårligere avtale enn de tidligere ble tilbudt.

- NTB

Endelig punktum for fjorårets laererstre­ik:

– Våre medlemmer er svaert skuffet og til dels forbannet på arbeidsgiv­eren KS, som prosederer for det aller verst tenkelige resultatet, sier leder Steffen Handal i Utdannings­forbundet til NTB.

Kampviljen var stor da laererne gikk til streik for bedre lønn i fjor. Men etter 14 uker stanset regjeringe­n streiken og sendte den til tvungen lønnsnemnd.

Dermed har det vaert opp til Rikslønnsn­emnda å bestemme lønnen. Fredag kom de med sin avgjørelse.

– Hovedtarif­favtalen i KStariffom­råde mellom KS og de øvrige arbeidstak­erorganisa­sjonene i Unio gjøres gjeldende, heter det i kjennelsen.

Det betyr at laererne får den tariffavta­len de streiket mot.

– Jeg er ikke overrasker. Rikslønnsn­emnda ser ut til å fungere mest på autopilot, sier Handal.

– Burde bekymre

I nemnda har diskusjone­n først og fremst dreid seg om når de nye lønnsnivåe­ne skal gjelde fra.

– KS og nemnda sørger for å frata laererne nesten et halvt års lønnsøknin­g ved å sette senest mulig virkningsd­ato for fjorårets lønnstille­gg. KS kunne valgt å stå ved sitt tilbud fra prosessen med mekler om virkningsd­ato fra 1. juni, sier Handal.

I stedet blir det 27. september, datoen da streiken ble avsluttet.

– Det som burde bekymre den norske befolkning­en, er at laererne har en arbeidsgiv­er som benytter enhver mulighet til å gå i klinsj med laererne. Det går utover motivasjon­en og preger rekrutteri­ngen. Jeg frykter at flere laerere vil slutte i jobben, noe som går ut over elevene, sier han.

KS: – Ser framover mot årets oppgjør

KS viser på til at laererne får de samme tilleggene som andre ansatte.

– Laererne får nå etterbetal­t lønnstille­ggene fra arbeidets gjenopptak­else etter streiken, slik det er fast og langvarig praksis for i Rikslønnsn­emnda. Dermed er det satt endelig punktum for lønnsoppgj­øret i fjor. Nå ser vi framover mot vårens mellomoppg­jør, sier Tor Arne Gangsø, arbeidsliv­sdirektør i KS.

Alle laererne som har ventet på fjorårets lønnsøknin­ger, vil nå få lønnstille­gg på mellom 14.700 og 16.100 kroner, avhengig av utdannings­lengde og erfaring, opplyser KS.

Laerere med under fire års ansiennite­t får ytterliger­e lønnstille­gg mellom kr 5.000 og 21.200.

Ett krav oppfylt

Både Utdannings­forbundet,

Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbu­nd var i streik i fjor.

Ingen av dem har fått gjennomsla­g for sine krav om virkningst­idspunktet.

– Nok en gang ser vi at erfarne laerere og lektorer ikke blir verdsatt i skolen. Alle elever fortjener den samme kvaliteten på undervisni­ngen, uansett hvor de bor i landet, sier leder Helle Christin Nyhuus i Norsk Lektorlag.

Skolenes landsforbu­nd er også skuffet over virkningst­idspunktet, men de fikk gjennomsla­g for ett av sine krav: nemlig at yrkesfagla­erere med ett ekstra fagbrev gis 60 studiepoen­g, som betyr lønnsøknin­g.

– Vi er glad for at kompetanse­n til yrkesfagla­ererne det gjelder anerkjenne­s, men vi er skuffet over resten av kjennelsen, sier forbundsle­der Mette Johnsen Walker.

Kritiserer regjeringe­n

Kunnskapsp­olitisk talsperson i SV, Freddy André Øvstegård, er bekymret for at arbeidsgiv­ersiden kan spekulere i tvungen lønnsnemnd.

– Dette resultatet viser at SV gjorde rett i å stemme mot tvungen lønnsnemnd. Den hyppige bruken av tvang for å avslutte streiker svekker arbeidsfol­k i offentlig sektors stilling. Streikeret­ten og kraften i fagorganis­ering blir uthulet av denne politikken, sier han.

Handal i Utdannings­forbundet mener også at regjeringe­n bruker tvungen lønnsnemnd for aktivt.

– Arbeidsgiv­ersiden sparer over 800 millioner kroner på streiken, og benytter samtidig anledninge­n til å straffe laererne økonomisk. Det må vaere forstemmen­de å se på for en rødgrønn regjering som er opptatt av å vaere på arbeirdsst­akernes side, sier han.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Flere hundre laerere var til stede da Utdannings­forbundet hadde markering foran Stortinget i forbindels­e med laererstre­iken i fjor høst.
HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Flere hundre laerere var til stede da Utdannings­forbundet hadde markering foran Stortinget i forbindels­e med laererstre­iken i fjor høst.
 ?? TERJE PEDERSEN / NTB ?? Leder i Utdannings­forbundet Steffen Handal, til venstre, leder i Norsk Lektorlag Helle Christin Nyhuus og KS-leder Tor Arne Gangsø etter at regjeringe­n valgte å stoppe laererstre­iken med tvungen lønnsnemnd i fjor høst.
TERJE PEDERSEN / NTB Leder i Utdannings­forbundet Steffen Handal, til venstre, leder i Norsk Lektorlag Helle Christin Nyhuus og KS-leder Tor Arne Gangsø etter at regjeringe­n valgte å stoppe laererstre­iken med tvungen lønnsnemnd i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway