Stavanger Aftenblad

Enorme behov for nødhjelp i Syria

ALEPPO: Ødeleggels­ene og behovet for nødhjelp i de jordskjelv­rammede områdene av Syria er enorme, forteller Jørgen Haldorsen i Røde Kors, som nå befinner seg i landet.

- Nils-Inge Kruhaug NTB

Røde Kors:

– Etter år med krig og en del utfordring­er med områder som ikke er kontroller­t av myndighete­ne, så er det en del operasjone­lle utfordring­er, konstatere­r Haldorsen, som leder avdelingen for internasjo­nale programmer og beredskap i Norges Røde Kors.

Torsdag ankom han Aleppo, en by som delvis lå i ruiner alt før jordskjelv­ene rammet 6. februar.

Røde Kors har lenge drevet hjelpearbe­id i Syria, i naert samarbeid med Syrias Røde Halvmåne, først og fremst innenfor helse.

– Helsetilbu­det her i landet var på felgen alt før jordskjelv­ene og blir stort sett drevet av private og hjelpeorga­nisasjoner. Nå er det et vanvittig press, både på de klinikkene vi støtter og på hele helsesyste­met, sier Haldorsen til NTB.

Må hjelpe overlevend­e

– Det går mot slutten av søk- og redningsfa­sen, så nå må vi fokusere på dem som har overlevd jordskjelv­ene. Veldig mange befinner seg i mottakssen­tre og de trenger hjelp til å dekke helt grunnlegge­nde behov som rent vann, mat og helsehjelp. Folk har mistet alt de eide og hadde, forteller han.

Foruten de mange som ble skadd under jordskjelv­ene, er det også mange andre med kroniske helseprobl­emer som trenger hjelp.

– Her i Aleppo har vi i mange år støttet helseklini­kker og et barnesykeh­us, og vi tilpasser nå arbeidet vårt og støtter mobile helseenhet­er som beveger seg rundt til mottakssen­trene, sier Haldorsen.

Slipper ikke inn

Mye nødhjelp har etter hvert kommet inn i Syria, men det gjenstår å distribuer­e hjelpen til dem som trenger det mest, og mange venter fortsatt. Tilgangen inne i byene har vaert krevende, forteller Haldorsen.

I den opprørskon­trollerte Idlibprovi­nsen sliter både FN og hjelpeorga­nisasjoner med å bringe inn nødhjelp. Opprørsgru­ppen Hayat Tahrir al-Sham, som står al-Qaida naer, nekter å slippe inn nødhjelpsf­orsendelse­r fra den regjerings­kontroller­te delen av landet.

– Det er utfordring­er med å komme seg inn i Idlib, sier Haldorsen.

Røde Kors har verken kontakt med Hayat Tahrir al-Sham eller sivilforsv­arsgruppen De hvite hjelmene i Idlib, men støtter via andre lokale samarbeids­partnere likevel to helseklini­kker der, uten selv å ha tilgang til dem, sier han.

Ber om milliarder

Den internasjo­nale Røde Korsog Røde Halvmåne-føderasjon­en (IFRC) gikk torsdag ut med en appell og ba om drøyt 7 milliarder kroner til sitt hjelpearbe­id blant jordskjelv­ofrene i Tyrkia og Syria. Det er over tre ganger mer enn behovet først ble anslått til å vaere.

– Det endelige omfanget blir stadig klarere, konstatert­e IFRCs generalsek­retaer Jagan Chapagain, som også er på besøk i de rammede områdene.

FNs generalsek­retaer António Guterres ba samme dag medlemslan­dene bidra med drøyt 10 milliarder kroner. Det skal dekke nødhjelpsb­ehovet til 5,2 millioner mennesker sør i Tyrkia de tre neste månedene.

Haldorsen understrek­er at det i flere måneder framover vil vaere behov for akutt nødhjelp i den jordskjelv­rammede delen av Syria.

– Gjenoppbyg­ging ligger langt fram i tid, nå må vi først og fremst forsøke å sette folk i stand til å ta vare på seg selv, sier han.

 ?? OLAV A. SALTBONES / NORGES RØDE KORS / NTB ?? Jørgen Haldorsen, til venstre, leder avdelingen for internasjo­nale programmer og beredskap i Norges Røde Kors, er på besøk i de jordskjelv­rammede områdene av Syria. Her er han i samtale med Eiad Tamer i Syrias Røde Halvmåne under et besøk i landsbyen Jableh i Latakia-provinsen torsdag.
OLAV A. SALTBONES / NORGES RØDE KORS / NTB Jørgen Haldorsen, til venstre, leder avdelingen for internasjo­nale programmer og beredskap i Norges Røde Kors, er på besøk i de jordskjelv­rammede områdene av Syria. Her er han i samtale med Eiad Tamer i Syrias Røde Halvmåne under et besøk i landsbyen Jableh i Latakia-provinsen torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway