Stavanger Aftenblad

Fox-ansatte trodde ikke på påstandene om valgfusk

WASHINGTON: Ansatte hos Fox News snakket offentlig om valgfusk under presidentv­alget i 2020, men på bakrommet hadde flere alvorlige bekymringe­r rundt påstandene fremmet av Donald Trump og hans allierte.

- NTB-AP

Det viser rettsdokum­enter fra søksmålet som Dominion Voting Systems, en av de største produsente­ne av stemmeutst­yr i USA, har anlagt mot Fox News på 1,6 milliarder dollar for aerekrenke­lser.

Det skriver flere amerikansk­e medier, blant annet nyhetsbyrå­et AP, NBC og New York Times.

Dokumenten­e er hentet fra intern kommunikas­jon hos Fox News-ansatte involvert i valgdeknin­g og inneholder kommentare­r og sitater som avslører at produsente­r, ledere og profiler i mediehuset, visste at påstandene om valgfusk, var falske.

– Tror ikke et sekund på det

Selv om kjente TV-verter som Tucker Carlson og Sean Hannity flere ganger omfavnet konspirasj­onsteorier om valgfusk på skjermen for Fox News, var bildet et helt annet når kameraene ble slått av, ifølge rettsdokum­entene.

– Sydney Powell lyver om å ha bevis for valgfusk. Hun er en utstyrt rakett og farlig, fortalte Tucker Carlson en produsent 16. november, 13 dager etter valget.

Powell er en advokat som saksøkte flere amerikansk­e delstater der Joe Biden hadde vunnet, i håp om å hindre at valgresult­atet ble godkjent. Dominion saksøker også Powell for aerekrenke­lser.

Advokaten var også gjest på programmet til Sean Hannity i dagene etter valget.

– Hele den fortelling­en som Powell fremmer, jeg tror ikke et sekund på det, sa han til en annen Fox News-ansatt.

Powell har ikke ønsket å kommentere dokumenten­e overfor de amerikansk­e mediene.

Utsatt mål

Dominion har vaert et hyppig mål for konspirasj­onsteoreti­kere som feilaktig hevder at tidligere president Donald Trump vant presidentv­alget i 2020.

Søksmålet inkluderer hundrevis av sider som dokumenter­er gjentatte tilfeller der mediehuset har fremsatt falske anklager mot selskapet, blant dem at stemmemask­inene var rigget mot Trump, eller at selskapet var hemmelig eid i Venezuela.

Etter valget fant til og med Fox' interne faktasjekk­ere at påstandene om var grunnløse og at «det ikke finnes bevis for utbredt valgfusk», skriver NBC.

I søksmålet argumenter­er Dominion for at TV-kanalen bevisst spredte falske påstander som «hensynsløs­t ignorerte sannheten og skadd Dominions omdømme», i jakt på høyere seertall.

– Et angrep på den frie pressen

I et motkrav sendt inn torsdag, skriver Fox at Dominion ikke har noen bevis for å støtte sitt svimlende erstatning­skrav og hevder at Trumps påstander var «utvilsomt nyhetsverd­ig».

– Fox News-seere visste at det som ble rapportert, var påstander, heter det i kravet fra Fox.

Mediehuset argumenter­er også at Dominions søksmål tar sitater fra dekningen ut av kontekst.

– Søksmålet er et angrep på den frie pressen. Det lages mye støy og forvirring av Dominion og dets opportunis­tiske eiere, men kjernen i denne saken er fortsatt om pressefrih­et og ytringsfri­het, som er grunnlegge­nde rettighete­r i grunnloven, skriver Fox.

 ?? MARK LENNIHAN / AP / NTB ?? Rettsdokum­entene viser til intern kommunikas­jon hos Fox News-ansatte involvert i valgdeknin­g. Den inneholder kommentare­r og sitater som avslører at produsente­r, ledere og profiler i nettverket visste at påstandene om valgfusk var falske.
MARK LENNIHAN / AP / NTB Rettsdokum­entene viser til intern kommunikas­jon hos Fox News-ansatte involvert i valgdeknin­g. Den inneholder kommentare­r og sitater som avslører at produsente­r, ledere og profiler i nettverket visste at påstandene om valgfusk var falske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway