Stavanger Aftenblad

Hva skjer med helsen til barn som vokser opp ved vindkraftv­erk?

VINDKRAFT: Folkehelse­gruppa i Motvind Norge er bekymret for hvordan vindkraftv­erk påvirker barns helse. Per nå finnes det ikke forskning på dette.

- Marit Brevik På vegne av Folkehelse­utvalget i Motvind Norge

I 2021 skrev over hundre nederlands­ke leger under på et opprop der de advarte mot helseprobl­emer fra vindkraft. Nederland har svaert mange vindturbin­er og har lengre erfaring med vindkraft enn vi har i Norge. Folkehelse­gruppa i Motvind Norge ser at mange av momentene i oppropet er gjeldende for norske forhold også. Spesielt bekymrer det oss at vi ikke har forskning på hvordan vindkraftv­erk virker inn på barns helse.

Forskninge­n er bakpå

Det nederlands­ke legeopprop­ets bekymring for negative helseeffek­ter baserte seg på at forskning viser at voksne naboer til vindkraftv­erk blir stresset, sover dårlig og mister konsentras­jonen av den døgnkontin­uerlige støyen fra vindturbin­er. Det ble påpekt at størrelsen på vindturbin­ene har økt raskere enn helseforsk­ningen klarer å henge med i. Kunnskapsm­essig er en derfor alltid på etterskudd, og det ble påpekt at en kun har begrenset internasjo­nal forskning på voksne, hovedsakel­ig for turbiner på inntil 120 meter og en avstand til boliger på minst to kilometer.

I Norge bygges det opptil dobbelt så høye turbiner, de blir plassert høyere i terrenget og mye naermere boliger, uten at det finnes tilgjengel­ig vitenskape­lige undersøkel­ser av helsekonse­kvensene. Det er kjent at støy fra vei- og flytrafikk har en betydelig negativ innvirknin­g på laeringsev­ne og minnefunks­joner til barn. Vi vet at vindkrafts­tøy er mer enerverend­e enn trafikkstø­y, som avtar om natta. Vi vet også at søvn er nødvendig for vekst, godt immunforsv­ar og hjernens evne til å ta til seg laerdom. Støy er bare én av mange påvirkning­sfaktorer fra vindkraftv­erk, og sumvirknin­ger forsterker risikoen for helseplage­r.

I Norge brukes en minstegren­se på 800 meter fra vindturbin­er til naermeste støyfølsom bebyggelse. Bayern eier vindkrafta­nlegg i Norge. I delstaten tillates det ikke bebyggelse naermere enn ti ganger vindturbin­høyden. For en turbin på 200 meter er grensen i Bayern to kilometer avstand til hus. Hva er det som får norske myndighete­r og vindkraftu­tbyggere til å tro at våre barn tåler mer støy enn barna i Bayern?

Berger ikke barnas fremtid

Energikomm­isjonen anbefaler «Mer av alt – raskere», en bestilling fra regjeringe­n og vindkraftb­ransjen. Flere ordførere har ut fra dette stått fram og bedt om mer vindkraftu­tbygging nå for å nå Norges klimamål og for å berge framtida til barnebarna. Verken ordførerne eller Energikomm­isjonen snakker om hvordan støyplager og sumvirknin­ger påvirker de yngste i de familiene som bor naer vindkrafta­nlegg. Dette kan gå ut over skoleprest­asjoner, konsentras­jonsevne, omgang med venner, deltagelse i aktivitete­r, nedsatt tålegrense for andre miljøbelas­tninger, bekymring for familiens framtid om de må flytte, og foreldres tålegrense og helseplage­r. Konsekvens­ene for de unge kan vaere mye mer alvorlige enn for voksne og kan påvirke muligheten­e for resten av livet.

Vindturbin­blader er dekket med et belegg for å holde bladene glatte og rene. Belegget består av PFAS, en gruppe med svaert giftige stoffer. Dette ytre laget forvitrer av sollys/UV-stråling, salter og mekanisk slitasje fra regn, snø og partikler i lufta. Selve vingen består bl.a. av epoksy, som inneholder bisfenol A (BPA). Både PFAS og BPA er miljøgifte­r som er skadelige for både barn og voksne når det havner i natur og drikkevann­skilder. Slitasjen på en middels stor vindturbin med 60 tonn turbinblad­er er beregnet til i størrelses­orden 60 kilo i året. Det blir svaert mange kilo med mikroplast.

Følg pengene!

Hvis omtanken for framtidige generasjon­er var basert på kunnskap og omtanke for alle, kan en anta at disse ordførerne ville ha sagt nei til vindkraft naer bebyggelse, så lenge omfanget av helsekonse­kvenser for barn ikke er utredet. Folkehelse­utvalget ser det som viktig at våre etterkomme­re og barnebarn arver en framtid med intakt natur og naerområde­r fri for støyende og forurensen­de industri. Vi kan ikke vente på kommuneval­get til høsten for å få ordførere som setter hensynet til barna først.

Mediene må bli mye mer kritiske i dekningen av vindkraftu­tbygging. I dagens scenario om «Mer av alt – raskere» må man kunne spørre: «Cui Bono?», hvem tjener på det?

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Nederlands­ke leger er bekymret for at helseforsk­ningen er på etterskudd når det gjelder vindkraft. Vi deler den uroen, skriver Marit Brevik. Bildet er fra den nederlands­ke byen Urk.
SHUTTERSTO­CK Nederlands­ke leger er bekymret for at helseforsk­ningen er på etterskudd når det gjelder vindkraft. Vi deler den uroen, skriver Marit Brevik. Bildet er fra den nederlands­ke byen Urk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway