Stavanger Aftenblad

Derfor er flertallet i bispedømme­rådet ekstra syltynt

HOMOFILT SAMLIV: I artikkelen om at Stavangero­ratoriet ikke får premiere i Domkirken, står det at Stavanger bispedømme har plassert seg tydelig på den konservati­ve siden i homostride­n, men det dreier seg jo om et syltynt flertall.

- Karl Øyvind Jordell Eiksmarka

Lenger nede i artikkelen avdempes imidlertid hvor tydelig plassering­en er, det dreier seg om et «knappest mulig flertall», nemlig 5 mot 5, der lederens dobbeltste­mme gjorde utslaget. Går man bispedømme­rådsvalget naermere etter i sømmene, vil man se at det er tale om et syltynt flertall.

Skummer fløten

For det første ble lederen ved siste ledervalg valgt ved loddtrekni­ng. Det er ikke et godt grunnlag for bruk av dobbeltste­mme. For det annet er to av medlemmene valgt gjennom en valgordnin­g som gjør det mulig for en gruppering å skumme fløten av den listen de står oppført på, gjennom anbefaling­saksjoner.

Det er her viktig å vaere klar over at den lista det her er tale om, ikke er en partiliste, hvor alle mener noenlunde det samme. Nominasjon­skomiteens liste skal vaere bredt sammensatt, og slik bestå av kandidater som har ulikt standpunkt i homostride­n. At konservati­ve grupper kupper slike lister har vaert et stadig tilbakeven­dende problem ved kirkevalge­ne. Ifølge evaluering­en av kirkevalge­t i 2015, da slike aksjoner hadde stor suksess, er det lettere å ta mandater på denne måten enn i åpen kamp « ... det er langt vanskelige­re å kapre mandater enn å påvirke personvalg­et.»

De to som i 2019 i Stavanger i regi av gruppen Frimodig kirke ble skummet av nominasjon­skomiteens liste, Egebakken og Ådna, hadde bare eksplisitt tilslutnin­g fra et nokså lite antall velgere. Nominasjon­skomiteens liste fikk 11.258 stemmer. Men av disse var det bare 1184 som kumulerte Egebakken og slik ga henne klar tilslutnin­g. Hennes fløte-partner Ådna fikk 1566 kumulering­er, i tillegg til noen stemmer fra andre lister.

Ikke så konservati­vt

Bortimot 10.000 velgere som brukte lista, ga dem ikke eksplisitt tilslutnin­g. Mot denne bakgrunnen blir det kuriøst når Egebakken ifølge Vårt Land før jul i fjor argumenter­er med respekt for velgerne: «Vis respekt for kirkemedle­mmene i Stavanger som ved forrige kirkevalg stemte inn et konservati­vt flertall av personer til bispedømme­rådet …». Når hun lar seg skumme som fløte, bør hun vaere tilbakehol­den med å opptre som om hun hadde støtte fra hele melkespann­et, selv om hun sikkert hadde støtte fra flere enn 1184.

Kirkemøtet, som vil avgjøre saken nå i vår, vil se bort fra det syltynne flertallet i Stavanger, og med stort flertall oppheve adgangen til å spørre søkere til prestestil­linger om deres samlivsfor­m. Da kan vel premieren på Stavangero­ratoriet gå som planlagt i Domkirken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway