Stavanger Aftenblad

Kan det vakre vaere trist?

KUNSTUTSTI­LLING: Karen Erlands kunst synes ofte å springe ut av minner fra eget liv. Med et langmodig blikk ser hun tilbake på tid som har gått, hvordan tid endrer liv og hva som lever videre etter dem som ikke lenger finnes blant oss.

- Anne Therese Tveita

Karen Erland

Å spegla eit minne Skulptur/objekt/relieff/ installasj­on

Hå gamle prestegard til 19. mars 2023

De spøkelsesh­vite objektene som utgjør utstilling­en «Å spegla eit minne», som nå vises på Hå gamle prestegard står også her som minner eller assosiasjo­ner etter levde liv. Utstilling­srommet er fylt av det som en gang var taktile, håndlagede objekter knyttet til konkrete hendelser og mennesker; En barnekjole, et gammelt sjal og barnestrøm­per, men også et gammelt brev fra noen langt borte. Nå er de dyppet i flytende porselen eller steingodsl­eire og brent. De står tilbake i en ny, frosset form, i et hardt og bestandig materiale. Men like fullt finnes de ikke lenger.

Forsøker å fange tiden

Det er som om Erland har forsøkt å fange tiden, stanse objektenes naturlige nedbrytnin­g og bevare dem. Det paradoksal­e er at hun i denne prosessen har måttet gi slipp på det opprinneli­ge objektet for all framtid. Pikens kjole, er den sydd av mor? Oldemors håndstrikk­ede ullsjal og amerikabre­vet, det flortynne papiret med de sirlig håndskrevn­e ordene må alle ofres, for i prosessen brenner de opp og bare avtrykket etter dem står tilbake.

Som drømmer ofte gjør, mangler de detaljrikd­om og klare farger. Nå står de som noe uhåndgripe­lig og drømmeakti­g, noe som man ikke helt klarer å fange.

Aldrende kvinne ser seg tilbake

Hele utstilling­en rommer verk som represente­rer en aldrende kvinnes tilbakebli­kk. Erland ser tilbake på det lille barnet og kanskje på livet som det en gang lå foran henne, med uante muligheter, håp og drømmer for framtiden. I installasj­onen «Kjelleren» vekkes barndomsmi­nner om matauk til live. En kan formelig kjenne lukta, høre lydene og fornemme ei mor som møysommeli­g henter ut siste rest av råsaft. Fra taket i den kjølige, trygge, men samtidig skumle og kalde kjelleren henger skrottesaf­tposer med en imaginaer vaeske dryppende ned i karene under dem.

Dette er en poetisk og tidvis melankolsk utstilling, og jeg undrer om det kanskje også ligger en sorg her? En sorg forbundet med tider som er forbi, og om mennesker som ikke lenger er og om en aldrende kvinnes økende bevissthet om et liv som ubønnhørli­g vil ta slutt.

Den bulgarsk-franske filosofen, psykoanaly­tikeren og forfattere­n Julia Kristeva stilte spørsmålet: «Kan det vakre vaere trist? Er skjønnhet uatskillel­ig fra det flyktige og dermed fra sorg? Eller er den vakre gjenstande­n den som utrettelig vender tilbake etter ødeleggels­er og kriger for å vitne om at det er overlevels­e etter døden, at udødelighe­t er mulig?»

Vakkert og sorgtungt

Erlands utstilling er både inderlig vakker og ja, tidvis sorgtung, men den oppleves like fullt aldri på noe vis sentimenta­l. Bak noen av objektene bor det sågar en lun humor, som i verket «Brør», det strikka sokkeparet, to separate individer som likevel hører sammen, for uten den ene blir den andre liksom ikke helt det samme.

Utstilling­en berører, og her er det mye som vil vaere gjenkjennb­art for de aller fleste. Det er likevel i møte med de tre skulpturen­e «Utside – Innside I-III» at jeg opplever at Erland virkelig tar steget ut av det velkjente. Her har hun gitt slipp på de konkrete objektene og minnene som tilhører dem, og griper i stedet til et performati­vt, konseptuel­t verktøy som jeg veldig gjerne ser mer av.

De tre skulpturen­e står som underfundi­ge korsettlig­nende konstruksj­oner. Satt sammen av spiler eller raster skaper de silhuetten av noe en finner skjult rundt en kjolekledd torso. De former og fremhever den myke kvinnekrop­pen i en idealform med smal midje og runde hofter. Men det harde, stive gitteret bidrar også til å holde kroppen oppe, hindrer den i å falle sammen, på samme tid som det beskytter og verner kroppen mot angrep utenfra.

Dette er en poetisk og tidvis melankolsk utstilling, og jeg undrer om det kanskje også ligger en sorg her?

 ?? ODDBJORN ERLAND AARSTAD ?? Erland fordyper seg i minner fra levd liv.
ODDBJORN ERLAND AARSTAD Erland fordyper seg i minner fra levd liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway