Stavanger Aftenblad

Nytteløst å streike?

LEDER: Laererne streiket i nesten fire måneder i fjor – til ingen nytte. Eller er det egentlig ikke sant?

-

Når en streik blir avbrutt ved at regjeringe­n griper inn med tvungen lønnsnemnd, slik det til slutt skjedde med laererstre­iken i fjor, havner uenigheten som utløste streiken, i Rikslønnsn­emnda.

Dette organet, som har tre uavhengige medlemmer, to medlemmer fra partene i konflikten og én observatør fra henholdsvi­s LO og NHO, har fattet vedtak i 19 konflikter de siste ti årene. I 18 av disse 19 sakene er det arbeidsgiv­eren som har «vunnet», viser en oversikt gjengitt i avisa Klassekamp­en sist uke.

I går avgjorde Rikslønnsn­emnda at laererne ikke får medhold. «Hovedtarif­favtalen i KS-tariffområ­de mellom KS og de øvrige arbeidstak­erorganisa­sjonene i

Unio gjøres gjeldende», heter det i kjennelsen.

Det betyr at laererne får den tariffavta­len de streiket mot. Med ett unntak: Fagbrev skal gi bedre uttelling.

Når sjefen «alltid» vinner, og streiker kan avbrytes av staten, og lønnsoppgj­ørene i offentlig sektor alltid skal gjennomfør­es etter den såkalte «frontfagsm­odellen», der hensynet til konkurrans­eutsatt industri skal telle mest, er det da i realiteten noen hensikt i å streike, for laerere, sykepleier­e eller andre grupper bak i køen?

Tone Faugli, som er avdelingsl­eder i forhandlin­gsavdeling­en til LO, sier at hun ikke ser noen alternativ­er til dagens ordning, selv om det altså viser seg at nemnda ikke er saerlig lydhør for ansattes krav.

Og hun har et poeng: For dersom denne nemnda ikke fantes, ville arbeidstak­erne hatt mer å tape på å gå til streik. En avbrutt streik ville da medført at arbeidsgiv­erne kunne latt vaere å gi noe som helst, for da ville bare den eksisteren­de tariffavta­len fortsatt å gjelde fram til neste oppgjør. I tillegg har arbeidsgiv­erne spart penger på at de ikke har hatt lønnsutgif­ter under streiken. Laererstre­iken sparte kommunene for 850 millioner kroner.

Det er bedre å få noe enn å risikere å få ingenting, er altså budskapet fra LO, som i parentes bemerket også er tilhengere av frontfagsm­odellen.

Denne litt fastlåste situasjone­n kan gjøre arbeidstak­ere og deres representa­nter motløse. For det kan unektelig framstå som nokså håpløst å få et skikkelig lønnsløft for helseperso­nell eller laerere, for eksempel, så lenge «alle» er enige om at de uansett må stille seg bak eksportind­ustrien i lønnskøen.

Spørsmålet blir, som Faugli påpeker, om det finnes noen brukbare alternativ­er. Det er ikke enkelt å få øye på noen slike. I alle fall uten å risikere sammenbrud­d i den norske modellen som innebaerer et trepartssa­marbeid mellom arbeidsgiv­ere, arbeidstak­ere og det offentlige.

Dersom Rikslønnsn­emnda ikke fantes, ville arbeidstak­erne hatt mer å tape på å gå til streik.

Dersom Rikslønnsn­emnda ikke fantes, ville arbeidstak­erne hatt mer å tape på å gå til streik.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Laerer Ole Todnem ved Bryne videregåen­de tok på seg streikeskj­orta i september i fjor. Han fikk ikke én krone mer enn kommunen ville gi.
FREDRIK REFVEM Laerer Ole Todnem ved Bryne videregåen­de tok på seg streikeskj­orta i september i fjor. Han fikk ikke én krone mer enn kommunen ville gi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway