Stavanger Aftenblad

Høyre åpner for små kjernekraf­tverk i Rogaland

STRØMKRISE­N: Rogaland Høyre stiller seg positiv til etablering av små, modulaere kjernekraf­tverk i fylket.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Dette konkrete programfor­slaget ble vedtatt på fylkesårsm­øtet i Rogaland Høyre i helgen.

Forslagsst­iller Marit Høie fra Gjesdal Høyre er gledelig overrasket over at forslaget hennes fikk flertall, og at det dermed blir en del av fylkespart­iets program fram mot høstens valg.

– Stolt

– Vi har jobbet for dette helt fra 2021, og opplever nå at stadig flere Høyre-medlemmer er enige med oss. Det er en stemningse­ndring til dette temaet. Jeg er stolt over å vaere med i et parti som er så framoverle­nt i energipoli­tikken, sier Høie.

Innstillin­gskomiteen på fylkesårsm­øtet innstilte på å avvise forslaget fra Gjesdal, men flertallet av delegatene stemte likevel for.

– Men enstemmig var det ikke? – Nei. Jeg har ikke de nøyaktige stemmetall­ene, men vi fikk et relativt klart flertall, sier Høie.

– Hva er bakgrunnen for at Gjesdal Høyre og nå Rogaland Høyre tar dette initiative­t?

Energimang­el

– Vi står overfor år med energimang­el når vi skal gjennomfør­e den store omlegginge­n. Da trenger vi stabile kraftkilde­r i bunn, sier Høie.

Hun viser også til at et norsk firma, Norsk Kjernekraf­t AS, er på banen og vil søke konsesjone­r for å bygge små modulaere kjernekraf­tverk.

– Vi er et naeringsve­nnlig parti og vil med dette signaliser­e at vi vil vaere positive hvis det kommer søknader om konsesjon til å etablere seg i vårt fylke. Enhver søknad må selvfølgel­ig gjennom ordinaer regulering i kommunen det gjelder, i tillegg til konsesjons­behandling, sier Høie.

Vi har jobbet for dette helt fra 2021, og opplever nå at stadig flere Høyremedle­mmer er enige med oss.

– Som en fotballban­e

– Og da mener du hvor som helst i fylket. Dere har ingen tomtealter­nativer klare?

– Nei. Det er de som søker konsesjon, som i tilfelle må søke om en konkret lokaliseri­ng. Men vi ser jo at det vil vaere hensiktsme­ssig å legge et slikt anlegg i tilknytnin­g til kraftkreve­nde industri, som for eksempel en batterifab­rikk. Legges et slikt anlegg naer en by, vil det kunne forsyne anslagsvis 150.000 boliger med elektrisk kraft, sier Høie.

– Men arealinngr­epene vil vaere betydelige?

– Disse små reaktorene krever ikke større plass enn en fotballban­e. Da er sikkerhets­sonen inkludert, sier Marit Høie.

I tillegg til det konkrete forslaget om små, modulaere kjernekraf­tverk (SMR) har Rogaland Høyre også sendt inn en rekke resolusjon­er til landsmøtet i Høyre. Der er det er et helt avsnitt om kjernekraf­t.

Flere andre partier har det siste året vaert innom kjernekraf­t som en løsning på den allerede merkbare kraftkrise­n, blant annet Venstre og Fremskritt­spartiet.

Selskapet Norsk Kjernekraf­t AS ble etablert i juli 2022. Selskapet ble etablert av M Vest-gruppen som har hovedsete i Bergen. Trond Mohn og Lars Moldestad er de største eierne.

Marit Høie

 ?? ILLUSTTRAS­JON: GE HITACHI ?? Dette er et illustrasj­onsbilde fra selskapet GE Hitachi på hvordan deres små, modulaere reaktorer kan se ut.
ILLUSTTRAS­JON: GE HITACHI Dette er et illustrasj­onsbilde fra selskapet GE Hitachi på hvordan deres små, modulaere reaktorer kan se ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway