Stavanger Aftenblad

Rogaland skuffer i nasjonal oversikt

TRAFIKK: Mens tendensen i resten av landet er økende og positiv, sviktet Rogaland i bruken av refleks i 2022.

- Alexander Larsen alexander.larsen@aftenblade­t.no

Trygg Trafikk vil ha reflekspra­t på skoler og arbeidspla­sser

– Vi er ikke fornøyde med årets resultat, er den tydelige dommen fra Ingrid Lea Maeland.

Hun er regionlede­r i Trygg Trafikk Rogaland.

I en pressemeld­ing kommer det fram at 39 prosent av befolkning­en i Rogaland brukte refleks i 2022. Det er en nedgang på hele 11 prosentpoe­ng fra 2021, da 50 prosent i Rogaland brukte refleks.

Øker nasjonalt

Samtidig er tendensen i landet positiv, og viser at stadig flere bruker refleks når de beveger seg utendørs i mørket. Det nasjonale snittet i fjor var 48 prosent, som er en økning på to prosentpoe­ng fra året før.

I 2015 brukte bare 31 prosent refleks.

Regionlede­ren er bestemt på at refleksbru­ken i Rogaland skal stige igjen:

– Vi må i det minste nå det nasjonale tilstandsm­ålet om at 53 prosent bruker refleks innen 2025. Innsats fremover vil vaere å få en forbedring i bruk av refleks, sier Maeland i pressemeld­ingen.

Kan vaere forskjelle­n på liv og død

Hennes klare råd er at skoler og arbeidspla­sser setter søkelys på problemsti­llingen, og at det blir en del av undervisni­ngen.

– Kommunene har ofte gitt påminning til innbyggern­e om å huske å ta på refleks. Fortsett med det. Dette er et budskap som må gjentas regelmessi­g, og det nytter over tid, oppfordrer regionlede­ren.

Manglende synlighet er en medvirkend­e faktor for at de fleste fotgjenger­ulykker skjer i vinterhalv­året, ifølge Trygg Trafikk.

På Trygg Trafikks nettsider står det at du uten refleks ikke er synlig før på 25–30 meters avstand, mens du med refleks vil bli sett på 140 meters hold om bilen bruker naerlys. Det betyr i praksis at bilføreren har 10 sekunder i stedet for 2 til å reagere. Noe som kan vaere helt avgjørende.

For at sjåføren best mulig skal kunne se deg, bør du feste refleksen på føttene eller armene slik at ditt bevegelses­mønster blir synlig. I tillegg bør du ha refleks som gjør deg synlig fra begge sider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway