Stavanger Aftenblad

Ikke sikkert piggdekkav­giften forsvinner likevel

STAVANGER: Politikern­e i Stavanger har vedtatt å fjerne piggdekkav­giften når denne vinterseso­ngen er over. Vegdirekto­ratet kan stikke kjepper i hjulet for den planen.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Direktorat­et har alt nektet Kristiansa­nd å fjerne sin avgift, selv om kommunen har søkt om det.

I avslagsbre­vet viser direktorat­et til Kristiansa­nd kommunes handlingsp­lan som forplikter kommunen til å oppretthol­de piggdekkge­byrsonen.

Kristiansa­nd har vedtatt en handlingsp­lan for å få ned konsentras­jonen av svevestøv i byen. Piggdekkav­gift var en del av denne handlingsp­lanen og målet var at 85 prosent av bilene skulle kjøre piggfritt. I fjor vinter kjørte 75 prosent av bilene piggfritt i Kristiansa­nd.

«Vi mener at en avvikling vil senke piggfriand­elen, slik det skjedde i Trondheim da kommunen avviklet ordningen», het det i avslagsbre­vet i fjor høst, ifølge Faedreland­svennen.

Bedre måloppnåel­se

Ifølge de siste tallene fra Statens Vegvesen kjører nå 91 prosent med piggfrie dekk i Stavanger/Sandnes. Da gebyret i Stavanger ble innført, var målet å få en piggfriand­el på mer enn 90 prosent.

Altså er målet oppnådd. Men det er fortsatt perioder med høy luftforure­nsing i Stavanger. Piggdekkge­byr anses som det mest effektive tiltaket for å redusere svevestøve­t.

Miljøverns­jef Jane Nilsen Aalhus mener derfor at også Stavanger kan bli pålagt å beholde gebyret, slik Kristiansa­nd har blitt.

– Vi har ennå ikke søkt Vegdirekto­ratet om å fjerne gebyret. Jeg antar at det vil bli første skritt, sier Aalhus.

Overskrede­t

Håkon Fossmark (MDG) mener på sin side at tilbakemel­dingen fra Vegdirekto­ratet til Kristiansa­nd er tydelig.

– Det kan ikke bety annet enn at piggdekkav­giften i Stavanger må beholdes. Det er bra at nasjonale myndighete­r følger med og stiller krav til lokale politikere og kommuner. I 2022 har Stavanger overskrede­t de anbefalte helsekrite­riene flere ganger. Alle, også eldre, barn og de med luftveispl­ager, skal ha rett til å ute på alle årets dager, sier Fossmark.

– Skrot ordningen

Lars Peter Endresen (Folkets Parti) er helt uenig med Fossmark.

– Flertallet i kommunesty­ret har bestemt av å avslutte dette til våren. For oss i Folkets Parti er det en todelt sak. Stavanger hadde en piggfri-kampanje for en del år siden. Da var avtalen at når piggfriand­elen kom over 90 prosent, da skulle gebyret bort. Da vi var oppe på 88 prosent, ble det plutselig bestemt at vi måtte telle med Sandnes også. Dermed sank andelen. Vi følte det rett og slett var juks. La nå de 8–9 prosentene som gjenstår, bruke piggdekk. Så kan vi skrote hele gebyrordni­ngen nå i april, sier Endresen.

Kravene i forskrifte­n om luftkvalit­et, som defineres som «trygg luft for alle», har ikke vaert overskrede­t i Stavanger flere ganger enn tillatt i 2022. Det var imidlertid to perioder i fjor med så dårlig luftkvalit­et at helsesjefe­n gikk ut med helseråd til utsatte grupper. I begge disse periodene ble det iverksatt ekstraordi­naere tiltak på veiene.

Alternativ­e tiltak

Hovedkilde­ne til forurensin­gen er, ifølge Stavanger kommune, trafikk og vedfyring.

Ifølge kommunens miljøverna­vdeling er piggdekkav­gift det enkelttilt­aket som har størst dokumenter­t positiv effekt på produksjon av veistøv. Skal avgiften fjernes, må kommunen kunne vise til alternativ­e tiltak som har like god effekt.

«Det foreligger som nevnt ikke tiltak som har like stor effekt og som er like målrettet som piggdekkge­byr. Et mulig alternativ kan vaere en kombinasjo­n av flere ulike tiltak som redusert fartsgrens­e på veiene, lavutslipp­ssoner, datokjørin­g m.m.», heter det i saksforele­gget til utvalg for miljø og utbygging i neste uke.

Utskifting av gamle vedovner er også et virkemidde­l for å redusere utslippet av det minste svevestøve­t. Stavanger har tidligere gitt tilskudd til utskifting av slike ovner. Tiltaket er fjernet, men kan gjeninnfør­es.

Det er bra at nasjonale myndighete­r følger med og stiller krav til lokale politikere og kommuner.

Håkon Fossmark (MDG)

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Denne sesongen koster piggdekavg­ift 1400 kroner.
PÅL CHRISTENSE­N Denne sesongen koster piggdekavg­ift 1400 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway