Stavanger Aftenblad

– Verden er blitt farligere

MÜNCHEN: Russlands krig mot Ukraina har gjort verden mer utrygg – på mange måter, mener statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap).

- NTB-Bibiana Piene

– En verden der krig bryter ut, der mennesker bombes og fredelig konfliktlø­sning stanger i veggen, det er en mer utrygg verden, sier Støre til NTB.

– Og når angriperen er et fast medlem av FNs sikkerhets­råd, gjør det verden enda mindre trygg, slår han fast.

Global kamp

Om få dager er det ett år siden russiske tanks rullet over grensa til Ukraina. Siden da er titusener blitt drept, og millioner sendt på flukt. Ringvirkni­ngene har rammet land langt unna krigen, i form av mangel på mat, gjødsel og korn – for å nevne noe.

Ukraina-krigen dominerte fullstendi­g den store sikkerhets­konferanse­n i München i helgen, der hundrevis av toppolitik­ere og beslutning­stakere var samlet. En etter en gikk statsleder­e på scenen og påpekt at krigen ikke bare pågår på bakken. Den er blitt en global kamp mellom ulike ideologier, enkelt sagt mellom demokratie­r og diktatorer.

For om Russland vinner, vil det si at det heretter er den sterkestes rett som gjelder. Ikke folkerette­n.

David mot Goliat

På konferanse­n, der Russland ikke var invitert, har vestlige land stått samlet om fortsatt støtte til Ukraina. Selv kalte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj krigen for en «Davids kamp mot Goliat» da han talte til konferanse­n fredag.

– Nå er vi alle David, sa Zelenskyj som ba sine støttespil­lere i Europa om å få opp farten når det gjelder leveranser av tunge våpen.

Lørdag fulgte USAs visepresid­ent Kamala Harris opp med å slå fast at Russlands angrep er en forbrytels­e mot menneskehe­ten. Og Nato-sjef Jens Stoltenber­g var krystallkl­ar på hva land må gjøre nå: Nemlig styrke sin forsvarsev­ne.

Advarer mot tunnelsyn

Støre advarer på sin side mot et tunnelsyn på våpen.

– Vi må investere mer i forsvaret, men vi må ikke tro at det bare er de militaere virkemidle­ne som forebygger krig og løser problemer. Vi må ikke ta blikket bort fra alle andre ting som bidrar til fred og utvikling, sier han.

I Ukraina-pakken som nylig ble vedtatt i Stortinget, er det satt av 5 milliarder kroner til utviklings­land.

– Det gjorde vi vel vitende om at dersom vi ikke stiller opp her, så kan det i seg selv skape ny uro og i verste fall krig, sier Støre.

– Tilbake til Ukraina: Enkelte eksperter frykter at krigen ikke bare blir langvarig, men at det blir en «frossen» krig, en krig uten ende?

– Europa har noen av de situasjone­ne, som konflikten mellom Aserbajdsj­an og Armenia. Og Ukraina har jo hatt konflikt siden 2014. Men kriger følger ikke planer. Hvor vi er om ett, to, tre år, er ikke godt å si. Samtidig må vi arbeide for at krigen kan slutte på en måte som gjør at Ukraina beholder sin integritet, svarer Støre.

Men han tror ikke krigen vil ende med full seier for en av partene.

– Sjansene for at denne konflikten ender sånn, ser ikke store ut. Og veien dit er forbundet med store lidelser. Men forhandlin­ger må komme først når Ukraina, den angrepne part, er rede til det, slår han fast.

– Uaktuelt med klasevåpen

Samtidig forsvarte Ukrainas utenriksmi­nister i helga at Kyivregjer­ingen ber sine vestlige allierte om omstridte klasevåpen og fosforbomb­er. Dmytro Kuleba påpeker lørdag at Ukraina ikke har tilsluttet seg konvensjon­en som forbyr bruk av slike våpen.

– Vi har bevis på at Russland bruker disse våpnene. Dersom vi får dem, vil de utelukkend­e bli brukt mot russiske militaere, forsikrer han på sikkerhets­konferanse­n.

Fra norsk side blir ønsket møtt med hoderistin­g.

– Det er helt uaktuelt, og det vil jeg markere veldig tydelig. Vi tar avstand fra all bruk av klasevåpen, sier Støre til NTB.

Klasevåpen er bomber, granater eller stridshode­r som åpner seg i luften og kan slynge ut hundrevis av mindre sprengladn­inger over et stort område. Udetonerte sprengladn­inger kan bli liggende i mange år etter at krigshandl­ingene er over og rammer ofte sivile som får revet av armer og bein.

Vi må investere mer i forsvaret, men vi må ikke tro at det bare er de militaere virkemidle­ne som forebygger krig og løser problemer. Vi må ikke ta blikket bort fra alle andre ting som bidrar til fred og utvikling

Jonas Gahr Støre, statsminis­ter

 ?? SVEN HOPPE/DPA VIA AP / NTB ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre på scenen i München lørdag sammen med den amerikansk­e senatoren Jeanne Shaheen, Tysklands forsvarsmi­nister Boris Pistorius Latvias president Egils Levits og ordstyrer Katarzyna Pisarska.
SVEN HOPPE/DPA VIA AP / NTB Statsminis­ter Jonas Gahr Støre på scenen i München lørdag sammen med den amerikansk­e senatoren Jeanne Shaheen, Tysklands forsvarsmi­nister Boris Pistorius Latvias president Egils Levits og ordstyrer Katarzyna Pisarska.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway