Stavanger Aftenblad

Én av fire biler har bremsefeil på EU-kontroll

MANGELSTAT­ISTIKK: EU-kontrollen­e i 2022 viser at en stor andel av de kontroller­te kjøretøyen­e ikke klarer kravene.

- Morten Abrahamsen / NTB

– Det ble gjennomfør­t totalt 1.373.491 kontroller på lette kjøretøy i 2022, sier Simen Narjord ved Trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen.

Av disse var det 657.000 kjøretøy som hadde mangler, noe som tilsvarer 47 prosent av de kontroller­te bilene.

Bremsetrøb­bel

Statistikk­en omfatter alle lette kjøretøy, det vil si kjøretøy under 3,5 tonn, som har vaert på EU-kontroll i 2022. Slike kjøretøy må gjennomfør­e EUkontroll annethvert år fra de er fire år gamle. For utryknings­kjøretøy og taxi er det krav om kontroll hvert år.

26,2 prosent av feilene hadde med bremsene å gjøre.

– Eksempler på slike feil er for slitte bremseklos­ser og bremseskiv­er, rust på bremseskiv­er eller bremserør, eller for svak bremseeffe­kt. Det er viktig at slike feil blir avdekket og rettet opp, sier Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen.

Nesten like vanlig er det at kontrollen­e avdekker mangler ved aksler, hjul, dekk og hjulopphen­g. Dette gjaldt 25,8 prosent av alle de kontroller­te kjøretøyen­e.

– Dette er deler som er i bevegelse og som blir slitt på alle biler. Ved å gjennomfør­e jevnlig vedlikehol­d kan man skifte ut deler fortløpend­e og slik unngå unødvendig stor slitasje før feilene utbedres, sier Halvorsen.

EU-kontrollen består av en sikkerhets­del og en miljødel. I sikkerhets­delen kontroller­es komponente­r som har betydning for trafikksik­kerheten, som bremser, lys, hjulopphen­g og rust i baerende elementer. I miljødelen kontroller­es det at bilen ikke har for store utslipp, ikke støyer for mye, ikke har oljelekkas­jer og lignende.

Verste og beste fylker

– Jeg anbefaler at alle med jevne mellomrom kontroller­er enkle ting som at lysene fungerer. Man bør ta en ekstra sjekk av dette før man skal ha bilen sin på EU-kontroll. Da slipper man kanskje en etterkontr­oll, hvis bilen ellers er i god stand, sier Halvorsen.

Fylket som hadde den største andelen av biler med mangler, var Agder med 57 prosent fulgt av Vestland med 52 prosent. Faerrest biler med mangler var det i Troms og Finnmark med 42 prosent.

 ?? STATENS VEGVESEN ?? Fra en bil blir fire år gammel, skal den på EU-kontroll annethvert år.
STATENS VEGVESEN Fra en bil blir fire år gammel, skal den på EU-kontroll annethvert år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway