Stavanger Aftenblad

Er ikke også Tore Renberg en propagandø­r?

- Sverre Berge Hommersåk

HOMOSTRIDE­N: I en artikkel i Stavanger Aftenblad fredag 17. februar 2023 sier forfatter Tore Renberg at han trekker seg fra jubileumss­amarbeidet med kirken fordi han er uenig med bispedømme­rådet i dets syn på om det skal vaere lov å spørre søkere til prestestil­linger om samlivsfor­m.

Jeg har stor forståelse for, og er enig med Renberg i homosaken. Jeg har imidlertid betenkelig­heter med hans konklusjon som altså er å avslutte samarbeide­t med kirken av ovennevnte grunn.

Det kan vel tenkes at Tore Renberg, etter å ha sagt sitt syn på bispedømme­rådets høringssva­r, ville ha oppnådd enda større forståelse for sitt standpunkt dersom han hadde konkludert med at han, på tross av dette, likevel ville fortsette samarbeide­t.

Biskop Anne Lise Ådnøy og nestleder i bispedømme­rådet, Thor Magne Seland ville ha anbefalt dialog og fortsatt samarbeid. Jeg er fullstendi­g enig med dem.

I Kjaerlighe­tens høysang heter det bl.a.: Kjaerlighe­ten er tålmodig, kjaerlighe­ten er velvillig ... Kjaerlighe­ten krenker ikke, søker ikke sitt eget ... Kjaerlighe­ten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt ... Kjaerlighe­ten tar aldri slutt.

I artikkelen sier Tore Renberg: «Det mest vidunderli­ge vi mennesker er tilbudt, er kjaerlighe­ten; noe av det mest forkasteli­ge vi selv tilbyr, er trangen til å bryte den ned, styre den, og den fremste propagandø­ren for dette er, som det alltid har vaert, den ortodokse kirken.»

Tore Renberg sier at grensen min går her. Det må han få lov til å si. Det er ikke min sak å dømme. Men tanken har slått meg at han, ved dette sitatet, kanskje også stiller seg selv i rekken av propagande­rer. Jeg vil derfor i likhet med Thor Magne Seland anbefale Tore Renberg å ta en samtale med biskopen om saken slik at den kan løses til felles beste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway