Stavanger Aftenblad

Et godt klimatilta­k ligger like under føttene våre

FJERNVARME: Det finnes en måte å redusere behovet for mer energi, spare strømnette­t og kutte klimagassu­tslipp, og den finnes rett under gatene våre.

- Marianne Frøystad Ånestad Administre­rende direktør, Lyse Neo

Visste du at overskudds­varmen fra avfallsfor­brenningsa­nlegget på Forus dekker varmebehov­et til 8000 boliger? Framfor å la varmen gå til spille brukes den til å varme opp vann som distribuer­es gjennom rør i bakken og inn i hjemmene våre, kontorer, skoler, idrettshal­ler og industri.

Det er gjenvinnin­g av energi, bidrar til å spare penger for folk og bedrifter, og er 100 prosent klimanøytr­alt.

Stort potensial

Energikomm­isjonen la nylig frem sin rapport om energipoli­tikken og behovet for kraft frem mot 2030 og 2050. Rapporten har de valgt å kalle «Mer av alt – raskere». De peker på at vi går mot et kraftunder­skudd i Norge og bekrefter det flere fagmiljøer har påpekt: Skal vi lykkes med å kutte utslipp gjennom elektrifis­ering og utvikling av ny grønn industri, er vi avhengig av å produsere mer fornybar kraft og få til en massiv energieffe­ktiviserin­g. Alternativ­et vil vaere høye strømprise­r og tap av fremtidige arbeidspla­sser.

Kommisjone­n skriver: «Om lag halvparten av elektrisit­etsbruken i bygninger går til varmeformå­l. Industrien har også et stort varmebehov. Over hele landet er det samtidig mulig å finne lokale ressurser som kan utnyttes til varme. Dersom større deler av disse ressursene blir utnyttet, vil det gi et godt bidrag til forsynings­sikkerhete­n for kraft».

Nesten halvparten av energibruk­en i Norge er fremdeles fossil. Det varslede kraftunder­skuddet er bare tre år unna. Hver eneste kilowattim­e med strøm vi erstatter med fjernvarme, er en verdifull kilowattim­e samfunnet kan bruke på å kutte utslipp gjennom elektrifis­ering.

Rimelig fjernvarme

Gjennom å bruke overskudds­varmen bidrar vi til mer energi, uten store kontrovers­ielle naturinngr­ep. I tillegg bidrar det til å avlaste strømnette­t som vi alle betaler nettleie for, og som må oppgradere­s kraftig i årene fremover. Fjernvarme står bare for 2 prosent av energibruk­en i Norge. Kommisjone­n peker på at det ligger et potensial for å øke fjernvarme­uttaket med mellom to og fire TWh innen 2030. I Lyse ønsker vi å bidra med vår andel av dette.

Lyse er stolte av å levere landets rimeligste fjernvarme. Fjernvarme­nettet strekker seg i dag fra Sandnes via Forus og helt inn til Urban Sjøfront i Stavanger. For å utnytte våre lokale ressurser enda bedre, skal vi i tiden fremover bygge neste etappe fra Paradis til Bjergsted.

Der vil vi blant annet knytte byens nye høyhus K8 til fjernvarme­nettet og forsyne den store Paradisutb­yggingen med 100 prosent klimanøytr­al gjenvunnet energi. Når prosjektet er ferdig, vil fjernvarme­n bidra til å frigjøre effekt tilsvarend­e 13 høyhus eller hurtiglade­anlegg og energiforb­ruket til 1500 husholdnin­ger.

I tillegg vil fjernvarme konvertere naervarmes­entral på Bjergsted fra naturgass til fjernvarme og redusere klimautsli­pp med ca. 2000 tonn CO₂ per år. Vi er ydmyke for at det i perioden vi bygger nettet vil vaere til ulempe for folks hverdag. Det vil bli stengte gater, økt trafikk og støy. Vi vil gjøre vårt ytterste for å informere best mulig om alle mulige konsekvens­er før vi går i gang med byggingen. Det kan bety at noen av oss må kjøre en omvei, tåle mer kø og bruke mer tid for å komme dit vi skal. Da håper vi at dere også tenker hvor vi er på vei og at investerin­gen vi gjør vil bidra til klimanøytr­al energi til byen i de neste 100 årene.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Lyse er stolte av å levere landets rimeligste fjernvarme. Fjernvarme­nettet strekker seg i dag fra Sandnes via Forus og helt inn til Urban Sjøfront i Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N Lyse er stolte av å levere landets rimeligste fjernvarme. Fjernvarme­nettet strekker seg i dag fra Sandnes via Forus og helt inn til Urban Sjøfront i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway