Stavanger Aftenblad

John Ingvar Skåtøy er død

STAVANGER: Musiker og kulturarbe­ider John Ingvar Skåtøy gikk bort torsdag kveld. Han ble 54 år gammel. Venner og kolleger minnes ham som sentral i oppbygging­en av musikkmilj­øet i Stavanger.

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

John Ingvar Skåtøy etterlater seg kone, to barn og ett bonusbarn. Kona Siri Helland forteller at Skåtøy fikk kreftdiagn­osen i september i fjor, men at han var ved godt mot hele veien. Hun omtaler ham som en snill familieman­n som gjorde alt han kunne for andre.

I en årrekke jobbet John Ingvar Skåtøy som bookingans­varlig på Folken i Stavanger. Han kom opprinneli­g fra Egersund, men flyttet til Stavanger tidlig på 90-tallet, hvor han raskt ble en sentral figur i byens musikkmilj­ø. Da han avtjente siviltjene­sten på Folken, ble han med i Studentene­s musikkfore­ning, hvor han bidro til å få store band som Skunk Anansie og Motörhead til byen. Han spilte også en viktig rolle i organiseri­ngen av byens første stadionkon­sert, med Elton John i 2004.

Skåtøy jobbet i en årrekke som bookingans­varlig på Folken, og var sentral i etablering­en av musikkfest­ivalen Pulpit Rock i Bjergstedp­arken. Han jobbet også en periode som rådgiver i Stavanger kommunes kulturavde­ling.

De siste årene av livet jobbet Skåtøy innenfor den psykiske helsetjene­sten i Sandnes og Stavanger, men drev også med konserter og arrangemen­ter ved siden av.

Allsidig musiker

Skåtøy var også godt kjent som trommis, først og fremst i bandet Pawnshop, sammen med blant andre Kjell Undheim, nåvaerende vokalist i Ingenting. De ga ut sitt første album, «Love Psycho», i 1991. Undheim husker fortsatt den dagen han ble med i bandet. Han jobbet i en platebutik­k på Ålgård da en langhåret fyr i prikkete tights og skinnjakke kom inn i butikken og fortalte at han hadde hørt en demo Undheim sang på. Om han hadde lyst til å bli med i et band i Egersund?

– Vi har spilt sammen helt siden den gangen, både i Pawnshop og i ulike andre sammenheng­er. Senest i fjor sommer spilte vi sammen på Backstage, og John Ingvar har ved noen anledninge­r steppet inn på trommer i Ingenting og var ofte med oss som tekniker, forteller Undheim.

Han minnes kameraten som en det alltid knyttet seg gode historier til, og som alltid var tidlig ute med å oppdage nye band.

– Han hadde en egen teft for hvilke band som kom til å bli store, og han var veldig glad i musikk. Jeg besøkte ham tidligere i uka, og da var han optimist og planla å bli med på Spidergawd-konserten på Folken neste helg, sier Undheim.

Satte Folken på kartet

Tidligere Folken-sjef og kollega i Musikkfore­ningen, Pernille Kaldestad, understrek­er at Skåtøy var helt sentral i å etablere Stavanger som en viktig musikkby.

– John Ingvar fikk satt Folken på kartet både nasjonalt og internasjo­nalt. Han hadde et enormt nettverk, og var veldig godt likt. Han hadde et hinsides engasjemen­t og fikk ting til å skje, sier Kaldestad.

Nåvaerende Folken-sjef Jesper Brodersen omtaler Skåtøy som helt sentral, også for den generasjon­en som kom etter ham.

Raus, varm og kreativ

– Bookingen på Folken, også nå mange år etter at han sluttet, står på skuldrene til John Ingvar. Jeg har satt stor pris på hans ekte engasjemen­t og store raushet. Han har heiet på og bakket opp de som kom etter ham, uten en eneste gang å si at alt var bedre før, sier Brodersen.

Davaerende kultursjef i Stavanger, Siri Aavitsland, ansatte Skåtøy som rådgiver i kulturavde­lingen i 2007.

– Som bookingsje­f på Folken satte John Ingvar en sterk signatur på vår store rockescene, og bidro til at mange fikk uforglemme­lige konsertopp­levelser. Da han jobbet sammen med meg som kulturrådg­iver, fikk jeg oppleve en raus, varm og kreativ person som vil bli sterkt savnet av mange, sier Aavitsland.

 ?? ANDERS MINGE ?? John Ingvar Skåtøy var et kjent fjes i Stavangers musikkmilj­ø i en årrekke.
ANDERS MINGE John Ingvar Skåtøy var et kjent fjes i Stavangers musikkmilj­ø i en årrekke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway