Stavanger Aftenblad

Kunstneren og kunsten kolliderer i Konserthus­et

KONSERT: Kamelen og teamet leverte en konsentrer­t hitparade. Innpass inn i det naere ble gitt, men likevel sitter jeg igjen med en følelse av at Kamelen ikke ga oss alt fredag kveld.

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

... men det trenger ikke vaere negativt

Kamelen. Stavanger konserthus, Zetlits. 17. februar. 1 time og 15 minutter. 1500 av 1900 billetter solgt.

Bergens-rapperen Kamelen har en skamløs form for sjarm som kan oversettes til karisma, eller kapital, som han selv ville sagt.

Gulvet på Konserthus­et gynget. Folk koste seg. Ordene kom på rekke og rad. Likevel er det noe som trekker ned.

Noe var skrudd av, eller ikke koblet riktig på. Kamelen brukte lang tid på å varme seg opp – på å ikke se sløv ut, men avslutning­en veier opp for mye. Og heldigvis fikk bergensere­n hjelp fra både hypemann Adrian Christophe­r Rendell og et gira publikum.

Fra åtte til femti

Gulvet var vått og klissete i god tid før Kamelen, aka Slim Kamel aka Marcus Kabelo Møll Mosele, gikk på scenen.

Det undertegne­de merket seg først var kontrasten i publikum. Det var stor bredde, men ikke i promillen – enten var den veldig merkbar eller ikke til stede i det hele. Den usedvanlig­e karrieren til bergensere­n har nemlig sørget for et usedvanlig spredt publikum:

Debutsinge­len fra 2015 – «Si ingenting» – ga Kamelen stor oppmerksom­het. Rømningsfo­rsøket fra varetekt som ble koblet opp med låten hjalp også på legendebyg­gingen. Derfor ser man «mange» godt over 30 og 40 år i salen – fansen fra dag én.

Men hypen rundt Kamelen sluttet i 2015. Det gjorde heller ikke hans evne til å lage hits. Nylige eksempler som «Creme De La Creme» og «BAP» har også fått den kommende russen og studentene interesser­t.

Kinofilmen «Si ingenting», som kom ut i fjor, er trolig grunnen til at en god del barn (og medfølgend­e, litt ute av kontekst, foreldre) er å se i mengden. Her fikk publikum se flere sider av artister.

Tulling da

Sist undertegne­de var på Kamelkonse­rt var tilbake i 2018 (kriminelt lenge siden, jeg legger meg flat). Da sto det en skikkelig tulling på scenen. Jo da, han kunne levere bars, men han var ikke spesielt hyggelig med fansen.

Mennesket som inntok scenen nå, var nesten det motsatte av 2018. Empatisk. Likandes. Morsom. Han satte konserten på pause for å stoppe en slåsskamp i publikum – ikke starte en.

Han leker med dramatikk og teatralske grep for å fri til publikum.

Hans nyeste låter legger flere følelser på bordet. Han åpner opp.

Alt dette fører dog til en krasj mellom kunstneren og kunsten. Mannen har blitt mykere, men diskografi­en er den samme.

Dette gjør at publikum får servert litt av alt. Først har snut alltid vaert ut, pikken skal inn og ut og damer er for sprut. Så om solen som er moren, ensomheten i boenheten og savnet etter kjaerlighe­ten.

Kontrasten­e gjorde denne konserten spennende å følge. Til tross for litt rusk.

Tiden gikk fort. Live-versjonene av låtene er korte. Ett vers, kanskje to, pluss refreng. Skreddersy­dd for et utålmodig publikum med kort oppmerksom­hetsspenn, klare for fest og hits. Et forståelig grep, for Kamelen har mye å ta av. Noen ganger gikk det likevel for fort i svingene. Avslutning­ene kom brått på.

Best i siste fase

Samtidig brukte frontmanne­n lang tid på å virkelig vise energi. I starten ble det mye spankuleri­ng frem og tilbake på scenen – mye fikling med øl, hypemann og utstyr. Dette sagt, det er ingenting å si på lungekapas­iteten.

Konserten var best i sin siste fase. Bassen kunne kjennes i halsen og bevegelsen­e på scenen ble større i takt med publikums. Megahitene «Klubbkamel» og «Creme De La Creme» ble de to siste.

Vi fikk ikke noe ekstranumm­er. Ikke at vi ba om ett heller. Alle hittene ble spilt.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Marcus Kabelo Møll Mosele er Kamelen, men går også under navnet Slim Kamel.
KRISTIAN JACOBSEN Marcus Kabelo Møll Mosele er Kamelen, men går også under navnet Slim Kamel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway