Stavanger Aftenblad

Nå blir det flere endringer i lokalfotba­llen

FOTBALL: Det blir en ny spissing av divisjonss­ystemet – og trenerne er splittet i om det er en god løsning. I tillegg kan det komme en ny divisjon i kvinnefotb­allen.

- Mats Haugland mats.haugland@aftenblade­t.no

Denne helgen var det kretsting i regi av NFF Rogaland, hvor det ble tatt opp flere saker. Saken det var ventet mest diskusjon rundt, var kretsstyre­ts forslag om å spisse 4. divisjon for herrer.

Hundvåg IL foreslo lørdag å utsette forslaget til neste kretsting, men dette ble nedstemt.

I dag er det 28 lag fordelt på to avdelinger i 4. divisjon i Rogaland, og forslaget var å slanke antall lag til 24 fordelt på to avdelinger.

I forslaget heter det at NFF Rogaland har desidert flest lag i 4. divisjon i hele landet, og at sammenlign­bare kretser med to opprykkspl­asser til 3. divisjon har to avdelinger bestående av 12 lag.

– Erfaringen fra de siste sesongene er at konkurrans­e om fotballspi­lleres tid blir stadig tøffere, og saerlig for lag på nedre halvdel av 4.-divisjonst­abellen er det vanskelig å få spillere på kamp i skolenes sommerferi­er, eller på spilledage­r knyttet til langhelger og helligdage­r. Det har blitt veldig utfordrend­e å finne 26 spilleuker som passer for alle lagene i 4. divisjon, står det i forslaget.

Forslaget som ble vedtatt under kretstinge­t lørdag, betyr at 2023-sesongen blir et overgangså­r med forsterket nedrykk fra 4. divisjon, som igjen vil påvirke nedrykk i 5. og 6. divisjon.

Splittelse blant trenerne

I utgangspun­ktet betyr dette at seks lag rykker ned fra 4. divisjon i 2023 (tre fra hver avdeling), og dette nedrykket forsterkes av antall Rogalands-lag som rykker ned fra 3. divisjon.

Aftenblade­t har snakket med flere lokale trenere om forslaget som lørdag ble vedtatt, og det er stor splittelse.

Flere peker på at divisjonss­ystemet har blitt spisset flere ganger de siste årene, og at det er uheldig med såpass mange endringer. Andre tror forandring­er vil vaere bra, da det de siste årene har vaert for stor forskjell mellom topp og bunn på dette nivået. Se enqueten til høyre.

Kan bli ny divisjon for kvinner

Det ble også tatt opp andre viktige saker under kretstinge­t. Kretsstyre­ts forslag om å få fullmakt til å opprette 5. divisjon for kvinner fra 2024-sesongen ble enstemmig vedtatt – dersom lagsgrunnl­aget er godt nok og de finner endringen hensiktsme­ssig. Tidligere har 4. divisjon vaert det nederste nivået.

«Det er nødvendig å se an påmeldinge­n til 2023-sesongen før man eventuelt vedtar å etablere 5. divisjon. Risikoen er at både 4.- og 5. divisjon blir små og sårbare turneringe­r med dårlig kamptilbud», heter det i forslaget. Bakgrunnen er den store omlegginge­n i norsk kvinnefotb­all i fjor, som førte til et stort nedrykk fra 3. til 4. divisjon i Rogaland foran årets sesong.

I tillegg er jenter 19-serien lagt ned i NFF Rogaland, som gjør at spillere tidligere enn før vil falle inn under seniorfotb­allen.

«Både klubber og kretsstyre­t frykter at dette vil føre til for stor ulikhet i ferdighete­r mellom lagene i 4. divisjon kvinner. Rent kvalitetsm­essig ville det vaert naturlig med en 4. divisjon og en 5. divisjon», står det i forslaget. Kretsstyre­ts frist til å foreta endringen settes til senest sju dager før seriestart i 4. divisjon kvinner 2023.

Kretsadmin­istrasjone­n har allerede vedtatt at lagene i 4. divisjon kvinner deles etter vårsesonge­n i år. Vårsesonge­n foregår som en kvalifiser­ing for høstsesong­en, der lagene deles inn på ny der det er godt nok lagsgrunnl­ag.

I en ideell situasjon blir det da følgende avdelinger høsten 2023:

4. divisjon avdeling A Sør: Spiller om opprykk + plass i KM-finale

4. divisjon avdeling A Nord: Spiller om opprykk + plass i KM-finale

4. divisjon avdeling B Sør 4. divisjon avdeling B Nord Om det blir 5. divisjon fra neste år, vil avdeling B danne en nedrykksav­deling med høy nedrykkspr­osent, og NFF Rogaland vil i god tid før seriestart kunngjøre hvor mange lag som rykker ned til 5. divisjon.

Det er vanskelig å få spillere på kamp i skolenes sommerferi­er, eller på spilledage­r knyttet til langhelger og helligdage­r.

Fra forslaget til kretstinge­t

 ?? MARIE VON KROGH ?? Nå blir det enda tøffere nivå i 4. divisjon. Her fra kampen mellom Vardeneset og Rosseland i fjor.
MARIE VON KROGH Nå blir det enda tøffere nivå i 4. divisjon. Her fra kampen mellom Vardeneset og Rosseland i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway