Stavanger Aftenblad

Alles øyne på Beijing

LEDER: Skulle Kina levere våpen til Russlands krig i Ukraina, vil en svaert alvorlig situasjon med ett bli enda verre.

-

I går formiddag landet USAs president Joe Biden i Kyiv. Det uannonsert­e besøket understrek­er flere ting samtidig: For det første at det denne uken er ett år siden Russlands fullskala invasjon, for det andre at Biden annonserer ytterliger­e amerikansk våpenhjelp til Ukraina, og for det tredje er det en advarsel til Kina.

Under sikkerhets­konferanse­n i München sist uke skapte Bidens utenriksmi­nister Anthony Blinken overskrift­er da han advarte om at Kina vurderer å forsyne Russland med våpen. Det vil vaere en svaert alvorlig eskalering av konflikten.

For selv om Kina og Russland bare dager før invasjonen i februar i fjor erklaerte «evig vennskap», og selv om begge regimene lenge har snakket om behovet for en «ny verdensord­en» der USA ikke sitter i førersetet, har regimet i Beijing trukket grensen ved direkte militaer støtte til Russlands angrepskri­g. Kina har i stedet snakket i generelle vendinger om ønsket om «fred», uten å si noe om hvem som skal diktere betingelse­ne for fred.

Analytiker­e i Vesten har lenge påpekt at mangel på ammunisjon, mangel på høyteknolo­giske våpensyste­mer og mangel på kompetente soldater er en alvorlig hindring for Russlands ambisjoner. Planen om en rask seier og et regimeskif­te i Kyiv slo helt feil, og Russland har blitt påført store menneskeli­ge og materielle tap.

Kina har et enormt våpenarsen­al, inkludert nettopp slike avanserte våpensyste­mer som Russland mangler. Direkte militaer støtte fra Kina til Russland vil derfor medføre en ny og svaert alvorlig trussel.

USA, EU og Nato legger allerede betydelig diplomatis­k press på Kina. Blinken sa i München at Kina vil risikere økonomiske sanksjoner dersom landet gir militaer støtte til Russland. Og visepresid­ent Kamala Harris understrek­et at USA mener at det er dokumenter­t at Russland har gjort seg skyldig i forbrytels­er mot menneskehe­ten i Ukraina. Vil Kina gjøre seg medskyldig?

President Xi Jinping, som er Kinas mektigste leder siden Mao, tar en høy risiko ved å involvere seg militaert i Russlands krig mot Ukraina. Kinas økonomi har fått hard medfart av pandemien, og risikoen for økonomiske sanksjoner er derfor noe Xi må ta hensyn til.

Vestens mål i denne konflikten må vaere å tvinge Russland til å avbryte den forbryters­ke invasjonen og trekke styrkene tilbake. Men uten selv å bli direkte involvert. Skulle Kina gi direkte militaer bistand til Russland, blir en allerede svaert farlig konflikt enda farligere.

Kina har et enormt våpenarsen­al, inkludert nettopp slike avanserte våpensyste­mer som Russland mangler.

 ?? VIACHESLAV RATYNSKYI / REUTERS ?? Presidente­ne Joe Biden og Volodymyr Zelenskyj ved Sankt Mikael-katedralen i Kyiv i går.
VIACHESLAV RATYNSKYI / REUTERS Presidente­ne Joe Biden og Volodymyr Zelenskyj ved Sankt Mikael-katedralen i Kyiv i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway