Stavanger Aftenblad

Kvinnekamp?

GJESTEKOMM­ENTAR: Alle mennesker fortjener retten til å leve et fritt og selvstendi­g liv – kvinner inkludert.

- Natasja Askelund Billedkuns­tner og helsefagar­beider

Det naermer seg 8. mars – Den internasjo­nale kvinnedage­n. Jeg venter med spenning på sakene om Unge Venstre som er fornaermet fordi de ikke får gjennomsla­g for sine paroler om å fjerne sexkjøpslo­ven, eller den evige kampen mellom kvinnegrup­pen Ottar og feministis­ke høyrekvinn­er. Fra å vaere en kamp for kvinners rett til å stemme, rett til å vaere økonomisk uavhengige, rett til å bestemme over egen kropp, handlet debatten i fjor om ikke-binaere kunne få stemmerett i 8. mars-komiteen.

En regelendri­ng om at man måtte identifise­re seg som kvinne for å delta i parolemøte­ne, provoserte mange. Ikkebinaer­e, sexarbeide­re, polyamorøs­e og BDSM-ere følte seg ikke inkludert i 8. mars-feiringen, og i Oslo endte det med to markeringe­r. I det alternativ­e 8. marstoget deltok over 900 personer med paroler som «Transkvinn­er er også kvinner» og «Fuck SWERFs og TERFs».

Hva det handler om

For meg som er vokst opp i et hjem med en feministmo­r som kunne alt fra å sy klaer, fransk stryking, legge opp bukser, skifte dekk på bilen, legge fliser på badet og bake verdens beste croissante­r, og som benyttet enhver anledning til å fortelle døtrene sine at vi aldri måtte bli avhengig av en mann, at vi måtte bli frie, selvstendi­ge kvinner som bestemte over egen kropp og økonomi, var denne debatten nesten uforståeli­g.

Det ble sagt at mens hvite cis-kvinner kjempet for høyere lønn, kjemper transkvinn­er, ikke-binaere og sexarbeide­re for å eksistere. Det er ikke tvil om at mennesker som definerer seg ut av den tradisjone­lle kjønnsfors­tåelsen, har knallharde livsvilkår. De opplever hets og trakasseri­ng i et utenforska­p det er tøft å stå i.

Derfor lurer jeg på om de skjønner at kvinnekamp­en nettopp handler om dette.

Om kvinner i flyktningl­eirer som er redde for å bli voldtatt når de skal gå på do.

Om unge jenter som dør i barsel fordi de ikke får legehjelp.

Om damer på min alder i Norge som skammer seg dypt og inderlig fordi vi er i overgangsa­lderen og kroppen ikke er ung og attraktiv lenger.

Om kvinner i Syria som blir fratatt selvstendi­ghet og egenvilje.

Om at en av de største utfordring­ene for at jenter kan gå på skole, er at de mangler sanitetspr­odukter når de menstruere­r.

Om at du har større sjanse for å dø under en operasjon hvis du er en kvinne som blir operert av en mann, enn hvis du er en mann som blir operert av en mann.

Om at kvinner har 8,6 prosent mindre i lønn enn menn i samme jobb i Norge i dag.

Likestilli­ngs- og kjønnskamp

I fjor var jeg, sammen med mine strålende, hardtarbei­dende kolleger, på jobb på sykehjemme­t 8. mars. Sykepleier­e, helsefagar­beidere og ufaglaerte assistente­r er av de som står på barrikaden­e for bedre turnusordn­inger og høyere lønn. Jeg må innrømme at jeg ikke aner om mine kolleger er cis-kvinner, jeg spør ikke om sånn, men jeg kan love at de ikke er hvite og privileger­te. Det trenger jeg ikke spørre om. Det er etter hvert en stor andel mennesker med flerkultur­ell bakgrunn i helsevesen­et. De opplever ofte å bli snakket om som

«hun med hijab», eller «de snakker så dårlig norsk, de mørke», eller «der faren min er på sykehjem, er det bare sånne mørkhudet, de forstår ikke den norske kulturen».

Kampen for høyere lønn og gode turnusordn­inger er en likestilli­ngskamp og en kjønnskamp. En rask titt på arbeidsog lønnsvilkå­rene i de nye husassiste­ntstilling­ene i Stavanger kommune viser det. Hvem kan forsørge en familie på 293.500 kr i året og jobbe annenhver lørdag? Sykepleier­yrket har tradisjone­lt sett har vaert et kvinneyrke. For ikke så mange år siden var det fortsatt slik at man ikke kunne vaere gift, og derfor ikke ha barn (dette hang sammen før i tiden), og arbeide som sykepleier fordi det var forventet at du arbeidet lange vakter og gjerne sov på arbeidsste­det ditt. Sykepleier­yrket var et kall, ikke en jobb.

Kvinnekamp­en, retten til å arbeide, retten til abort, retten til skilsmisse, retten til arv, stemmerett og bestemmels­e over egen kropp er retten til å klare seg selv, vaere uavhengig, kunne forsørge seg selv og ta vare på seg selv og barna sine.

Kampen for høyere lønn, som de fleste i 8. mars-toget heller vil kalle kampen for en rettferdig og likestilt lønn, er ikke en kamp for hvite cis-kvinner, men for et rettferdig arbeidsliv. Det betyr et arbeidsliv der man etter endt arbeidsdag har tid til å gå hjem, spise og sove før neste vakt. Et arbeidsliv der det er mulig å jobbe fulltid og dermed kunne ta opp lån for å kjøpe bolig. Et arbeidsliv der man ikke løper etter vakter fra sykehjem til sykehjem. Et arbeidsliv der man har de hjelpemidl­er som trengs, slik at man ikke ødelegger rygg og armer for å løfte og hjelpe pasienter. Et arbeidsliv der det ikke er forventet at man skal tåle slag, spark og ukvemsord fordi de man arbeider med er syke og gamle. Et arbeidsliv der din innsats blir tatt alvorlig.

Fri og selvstendi­g

I år har jeg fri 8. mars og har tenkt å gå i tog. Jeg håper vi er mange som går sammen. For likestilli­ng. For kvinners rettighete­r, retten til å bestemme over eget liv og egen kropp. Retten til å leve et fritt selvstendi­g liv. Det fortjener alle mennesker.

Kampen for høyere lønn er ikke en kamp for hvite cis-kvinner, men for et rettferdig arbeidsliv.

 ?? ANDERS MINGE ?? 8. mars-toget i Stavanger i 2022.
ANDERS MINGE 8. mars-toget i Stavanger i 2022.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway