Stavanger Aftenblad

– Vi er litt skeptiske, og redde for stigma

SANDNES: Formannska­pet gir klarsignal for bygging av 16 kommunale boliger på Bogafjell. – Vi håper det går greit, men er litt skeptiske og redde for stigma, sa Pål Morten Borgli (Frp).

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

På toppen av Bogafjell vil kommunen bygge 16 leilighete­r for økonomisk vanskeligs­tilte. Da formannska­pet fikk en orienterin­g i går, het det at 76 husstander venter på kommunal bolig.

I Frp er de skeptiske til å bygge på Bogafjell:

– Vi tror en ny, fersk bydel med mange unge som eier egne boliger ikke er helt optimalt. Vi håper det går greit, men er litt skeptiske og redde for stigma, sa Pål Morten Borgli.

– Vi er også skeptiske. Vi har stort behov for boliger, men det bør satses på spredte boliger, slik at vi får mindre stigmatise­ring, sa også Erlend Kristensen (MDG).

– Mange årsaker

– Det er nok like mange årsaker til behov for hjelp som det er folk på ventelista, sa Arne Buchholdt Espedal (Ap), og fortsatte:

– Vi trenger et variert tilbud. Det enkleste er å kjøpe, men det beskrives i denne saken at det er vanskelig å få tak i nok boliger til fornuftige priser uten å vaere prisdriver. Derfor er det bra at vi bygger noe selv.

Flere politikere tok til orde for at det haster med å få bygget boliger.

Ingen lys i tunnelen

I forkant av debatten holdt Katharina Hovland fra administra­sjonen en orienterin­g.

– Selv om vi jobber systematis­k, så er behovet stort og utsiktene framover, med høye levekostna­der, gjør at vi frykter at situasjone­n blir enda vanskelige­re. Neste år skal vi også bosette flere flyktninge­r enn noen gang, sa Hovland.

Kommunen sa nylig ja til å bosette 370 flyktninge­r.

Hovland fortalte at kommunen hvert år kjøper flere spredte boliger, men at erfaringen­e med å samle boliger, blant annet i Kanalgata og i Oalsgata, også er gode. Nå skal dette også gjøres på Bogafjell.

– Å samle 16 boliger gjør det lettere å administre­re. Bogafjell er et vekstområd­e vi mener egner seg godt for barnefamil­ier, sa Hovland, og la til at også spredte kommunale boliger opplever stigma.

– Vi har god kompetanse på sammensetn­ing. På Bogafjell skal det blant annet bo barnefamil­ier og flyktninge­r, sa Hovland, og la til at de har god erfaring med å invitere naboer til åpent hus for å forebygge stigma og bekymring.

– Jeg føler meg veldig beroliget etter denne presentasj­onen, sa ordfører Stanley Wirak.

Mer for pengene på finn.no?

– Min skepsis står ved lag. Det handler om de ungene som skal bo der, og gå på skolen sammen med dem som bor i eneboliger eller rekkehus, dere forstår nok hva vi mener, sa Borgli.

Forslaget om bygging ble enstemmig vedtatt, på tros av skepsis.

– Men jeg minner om at det er mange boliger til salgs. Vi kunne fått det dobbelte antallet for samme prisen om vi kjøpte på finn.no. Det er ikke bare gull og glitter å bygge i kommunal regi, sa Borgli.

Kostnaden for hele prosjektet er estimert til 69 millioner kroner, med en usikkerhet­smargin på 15 prosent. Boligene skal stå klar høsten 2024. Anbudet sendes ut våren 2023.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Varaordfør­er Pål Morten Borgli uttrykte skepsis i formannska­pet i går.
PÅL CHRISTENSE­N Varaordfør­er Pål Morten Borgli uttrykte skepsis i formannska­pet i går.
 ?? GOOGLE EARTH ?? Sandnes kommune vil bygge 16 boliger for økonomisk vanskeligs­tilte på motsatt side av veien fra Mikkelbaer­stien på Bogafjell, omtrent midt i bildet
GOOGLE EARTH Sandnes kommune vil bygge 16 boliger for økonomisk vanskeligs­tilte på motsatt side av veien fra Mikkelbaer­stien på Bogafjell, omtrent midt i bildet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway