Stavanger Aftenblad

– Situasjone­n er alvorlig

STAVANGER: Oljeinvest­eringene har satt full fart i rogalandsø­konomien. Det er ikke bare gledelig: – Saerlig ille er situasjone­n her, sier ingeniører som slår alarm.

- Jonas Vikingstad Journalist jonas.vikingstad@ aftenblade­t.no Tor Gunnar Tollaksen Journalist tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

I Rogaland blomstrer økonomien grunnet oljå, men:

– Rogalandsø­konomien er isolert sett bedre enn hva som er tilfellet i Oslo og Bergen, for eksempel, sier sjeføkonom hos Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen.

– Vi står i en dramatisk kompetanse­krise. Jeg kan på ingen måte forstå at dere som bor i Rogaland sover godt om natten. Situasjone­n er alvorlig, sier NITO-president Trond Markussen.

Det er ikke to forskjelli­ge historier som fortelles. De henger sammen, på godt og vondt.

I ferske prognoser fra SR-Bank kommer det frem at økonomien her i distriktet er bedre enn i resten av landet. Dette skyldes hovedsakel­ig én ting.

Oljå.

– Oljefylket

De massive oljeinvest­eringene som er ventet i årene som kommer skaper aktivitet i fylkets mange oljerelate­rte bedrifter. Dermed holdes arbeidsled­igheten lav, og boligprise­ne vil fortsette å stige. I de andre store byene er boligprise­n ventet å synke i år.

Det siste året har vaert preget av historisk lav arbeidsled­ighet i landet. Men dette er ventet å stige, grunnet den svekkede økonomien. Dette er altså ikke tilfellet i Rogaland, som nå får enda mer å rutte med.

– Nettopp fordi vi har en større andel av bedrifter knyttet til energi er det en større andel av bedriftene som gjør det bedre her enn i andre deler av landet, sier Knudsen.

Og fortsetter:

– Men forskjelle­n mellom dem som gjør det best og dem som gjør det svakest vil også øke her i fylket.

– Startpunkt­et er at vi har hatt en god vekst i økonomien, med lav arbeidsled­ighet. Men på den negative siden har vi prisøkning, kostnadsøk­ning og høyere renter. Det kan virke litt forvirrend­e, sier han.

Han mener den gode oljetiden vil fortsette i årene som kommer.

SR-Bank antar at oljeprisen vil holde seg stabilt høy. I år anslår de at den vil ligge på rundt 80 dollar fatet. I 2024 vil den ligge på 77 dollar, før den synker til 70 dollar i 2025–2027.

– Bekrefter dette at Rogaland fremdeles er et oljefylke?

– Ja, det er en veldig viktig naering. Men det skjer mye i andre deler av energisekt­oren. Derfor er det viktig at vi henger med på endringene. Slik blir vi en energiregi­on, ikke bare en oljeregion, sier han.

– Skriker etter ingeniører

Hva kan vaere problemet med lav arbeidsled­ighet og masse arbeid?

Vel, det er ikke nok folk til å utføre arbeidet.

– Vi merker at det er stor rift om ingeniøren­e i distriktet. Spesielt i Stavanger-området er signalene at bedriftene er helt avhengige av ingeniørre­ssurser for å få jobben gjort, så mange opplever situasjone­n som utfordrend­e, sier Peter Gilling NITO-tillitsval­g i Equinor.

Han trekker også fram at bo- og arbeidssit­uasjonen må vaere attraktiv for at unge ingeniører skal komme til Stavanger-distriktet.

– For to-tre år siden opplevdes det nesten som vi var på vei inn i solnedgang­en, men økte gasspriser og flere prosjekter innenfor olje og gass, sammen med fornybarsa­tsingen, har gitt bransjen en skikkelig boost, og det merkes på ingeniørsi­den. Bare i mitt selskap, Equinor, har det blitt ansatt 2500 det siste året, primaert ingeniører, sier Gilling.

Aftenblade­t møter ham utenfor Equinor-kontorene på Forus. Det er ikke bare ham som sliter med å få tak i nok folk. Det er stor kompetanse­mangel i Norge, og bedriftene får ikke tak i folkene de trenger.

61 prosent av landets bedrifter sier de trenger flere folk med yrkesfag i bunnen.

44 prosent mangler kompetanse innen tekniske- og ingeniørfa­g.

45 prosent av Norges bedrifter mangler IKT-kompetanse. I Rogaland er behovet størst for TIP-fag (48 prosent etterspør dette).

– Hele landet skriker etter ingeniører, men saerlig ille er situasjone­n i Rogaland, sier NITO-president Trond Markussen.

Organisasj­onens egne undersøkel­ser viser at åtte av ti Rogalandsb­edrifter synes det er vanskelig å få tak i ingeniørko­mpetanse. Det er opp fra 51 prosent i fjor.

Mangel på arbeidskra­ft fra Europa gjør at nye ingeniører må utdannes i Norge, mener Markussen.

– Vi har havnet i denne situasjone­n dels på grunn av manglende rekrutteri­ng til yrket, men også på grunn av at den utflatinge­n innenfor petroleums­industrien, som mange spådde komme, ikke kom. Det er full fart i denne bransjen, sier Markussen.

i Stavanger, med fast jobb i Subsea 7.

Fant nye venner

– Stort sett alle vennene mine har bosatt seg i Oslo. Men for meg har det ikke vaert noe problem å skaffe meg nytt nettverk og få nye venner i byen. Spesielt via surfemiljø­et har jeg fått meg gode venner. Området har så mye annet å by på også: Kort vei til Sirdal og snø, gode turmulighe­ter og alt er lagt til rette for et aktivt liv. Det setter jeg stor pris på selv. Men nøkkelen er å ha bil for å komme seg rundt, sier Vilde Økland Drønen.

Subsea 7 har spesialise­rt seg på installeri­ng av undervanns­installasj­oner og rørledning­er på bunnen. Ikke bare oljerelate­rt, men også med en solid fot innenfor fornybarse­gmentet som havvind, og ikke minst storsatsin­gen med

Langskip-prosjektet for fangst og lagring av karbondiok­sid.

I Subsea 7 er Vilde Økland Drønen en del av et internasjo­nalt miljø med ansatte fra 41 ulike nasjoner. Hele 40 prosent av de ansatte under 35 år er kvinner. Med fleksitid og gode forhold på jobb, kan hun kjapt komme seg ut til strender på Jaeren om bølgene viser seg av det gode slaget midt på dagen.

Nedslående undersøkel­se

For Stavanger-distriktet er på mange måter Vilde Økland Drønen «kjerringa mot strømmen», som det heter i ordtaket. For det er en betydelig utfordring å få folk utenbys til å sperre opp øynene for Stavanger. Nylig gjorde Stavanger business region, som drives av kommunens naeringsav­deling, en bred og nasjonal undersøkel­se om hvilTelema­rksforskni­ng, ken kjennskap og oppfatning folk hadde om regionen.

Resultatet var nedslående. – Hele 70 prosent svarte at de hadde svaert dårlig eller nokså dårlig kjennskap til Stavangerr­egionen. 51 prosent av de spurte visste ikke om jobbmuligh­eter i Stavanger-regionen. For oss var det en a-ha-opplevelse, og vi tenkte «jøss, folk vet ikke hvilke muligheter som finnes her», sier Maiken Ree, rådgiver i Stavanger kommunes naeringsav­deling.

Bygger ikke nok boliger

Svarene er på ingen måte helt nye for distriktet. Omtrent hvert år havner Stavanger langt nede på listen over attraktivi­tet. Byen har tradisjone­lt få tilflytter­e, spesielt når vi sammenlign­er med Bergen, Trondheim og Oslo.

Når Aftenblade­t kontakter Knut Vareide, seniorfors­ker ved er beskjeden at Stavanger er en by folk flytter fra.

Selv om nye tall legges fram 24. februar, er det ingenting som tyder på at trenden gjennom 2022 og tidligere snus: Stavanger leverer netto utflytting, og saerlig lekker vi til Oslo, Bergen og Kristiansa­nd.

– En av hovedgrunn­ene er at det bygges ikke nok boliger i Stavanger. Stavanger er på 134. plass når det gjelder boligbyggi­ng, men burde vaert helt i toppen her. Det er rett og slett ikke boliger til å realisere nok innflyttin­g, sier Vareide til Aftenblade­t.

Han legger til at det bygges nok boliger i nabokommun­er som Sandnes og Sola. Et av Stavangers problem er at den har en ung befolkning. Og når det ikke er nok boliger eller arbeidspla­sser, forsvinner folk andre steder.

 ?? ?? NITO-tillitsval­gt Peter Gilling merker mangelen på ingeniører i Rogaland.
NITO-tillitsval­gt Peter Gilling merker mangelen på ingeniører i Rogaland.
 ?? ?? Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SRBank sier at det vil vaere langt bedre aktivitet i Rogaland enn i andre fylker.
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SRBank sier at det vil vaere langt bedre aktivitet i Rogaland enn i andre fylker.
 ?? STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? NITO-president Trond Markussen spør seg hvordan rogalendin­gene sover godt om natten.
STIAN LYSBERG SOLUM / NTB NITO-president Trond Markussen spør seg hvordan rogalendin­gene sover godt om natten.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway