Stavanger Aftenblad

Disse ble lønnsvinne­re i fjor

OSLO: Industrifu­nksjonaere­r og finans ble lønnsvinne­re i fjor. Industriar­beidere og kommuneans­atte ble lønnstaper­e.

- Jonas Hagmansen jonas.hagmansen@schibsted.com

Teknisk beregnings­utvalg (TBU) la i går frem sine foreløpige tall for lønnsvekst­en i fjor. Den kom inn på 4,1 prosent.

Tallene viser at industriar­beidere og kommuneans­atte ble fjorårets lønnstaper­e med en årslønnsve­kst på henholdsvi­s 3,5 og 3,7 prosent. Med en årlig prisvekst på 5,9 prosent gir det en betydelig reallønnsn­edgang.

Ansatte i finans og industrifu­nksjonaere­r ble lønnsvinne­re med en vekst på 5 prosent.

Slik beregner utvalget årslønnsve­ksten i de ulike forhandlin­gsområdene:

NHO-bedrifter i industrien i alt: 4 prosent Industriar­beidere: 3,5 prosent Industrifu­nksjonaere­r: 5,0 prosent

Virke-bedrifter i varehandel: 3,7 prosent

Finanstjen­ester: 5,0 prosent Statsansat­te: 4,4 prosent Kommuneans­atte: 3,7 prosent Spekter-bedrifter utenom helseforet­ak 4,0 prosent Helseforet­akene 4,5 prosent

Bedre lønnsomhet i industrien

– Rapporten viser at årslønnsve­ksten i industrien ble litt høyere enn anslått i hovedoppgj­øret i fjor. Lønnsomhet­en i industrien bedret seg i 2022, primaert fordi råvarebase­rt industri doblet driftsresu­ltatene fra året før. En sterkere krone medførte at konkurrans­eevnen ble svekket i fjor, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum.

For kommuneans­atte trakk konflikt knyttet til lønnsoppgj­øret i 2021 opp veksten med 0,1 prosent for kommunesek­toren samlet og 0,2 prosent for undervisni­ngsansatte, skriver TBU i rapporten.

For statsansat­te reduseres lønnsvekst­en med 0,5 prosent i 2022.

Finansansa­tte til topps

Finansansa­tte ble vinnere i lønnsoppgj­øret for 2022 med en lønnsvekst på 5 prosent.

– Det viser et skrikende behov for kompetanse. Dette kompetanse­skiftet er med på å trekke lønnsvekst­en opp, sier Svein Eide, sjeføkonom i Finansforb­undet.

Han legger til at finansbran­sjen hadde et godt år i 2022.

– Lønnsevnen har vaert tilstede, sier han.

 ?? VIDAR RUUD / NTB ??
VIDAR RUUD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway