Stavanger Aftenblad

– Er dårlig nytt

FORSAND: Stortinget skal diskutere om en av de siste urørte elvene som renner ut i Lysefjorde­n skal vernes. Samtidig er det stort behov for ny vannkraft.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Brygger til kamp om vern ved Lysefjorde­n:

Om lag 1900 norske vassdrag er bygget ut med vannkraft, mens 390 vassdrag er beskyttet av verneplane­r.

Arbeiderpa­rtiets energiutva­lg vil åpne for å bygge ut flomutsatt­e vassdrag som allerede er vernet. Innstillin­gen skal behandles på Ap-landsmøtet i mai.

Venstre har på sin side levert inn et representa­ntforslag i Stortinget om å verne fem nye vassdrag.

Gjengedals­vassdraget (Vestland)

Garbergelv­a (Trøndelag) Hovda (Innlandet)

Vinda (Innlandet) Skurvedals­åna (Rogaland)

Kan bygges ut?

Skurvedals­åna ligger i kommunedel­en Forsand i Sandnes og munner ut i Lysefjorde­n.

Dette er den uberørte indrefilet­en i en fremtidig Preikestol­en Nasjonalpa­rk.

Småkraft AS har tidligere søkt om tillatelse til å legge elva i tunnel til et kraftverk i Songesand. NVE anbefalte søknaden, men den forrige regjeringe­n sa nei i 2017.

I 2020 ble skogen i Skurvedale­n vernet som naturreser­vat.

Da NRK skrev om Venstres nye verneforsl­ag i januar intervjuet de Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

– Jeg ser ingen grunn til å ta inn nye vassdrag i verneplane­n. Denne har kommet til etter gode prosesser. Skurvedals­ånå kan bygges ut på en måte som ivaretar naturverdi­ene, sa Wirak til NRK.

Kjartan Alexander Lunde

Rogaland Venstre

– Dette kan vaere dårlig nytt for naturen i Skurvedals­åna. Venstre prøver nå å få laget flertall i komiteen på Stortinget for å sikre vern. Vi mener tiden er inne for å utvide vernet av vassdrag i Norge, sier Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre.

Blir ikke lønnsomt?

Høringsfri­sten har nå gått ut og det kom inn tre høringssva­r fra Natur og Ungdom, Naturvernf­orbundet og Samarbeids­rådet for naturverns­aker, (SRN).

Alle støtter vern av de fem vassdragen­e.

– Det kan ikke vaere opp til enkeltpers­oner eller selskaper å vurdere hvorvidt vassdragen­e skal bygges ut. Verdifull natur bør vernes slik at utbygging ikke planlegges på måter som fører til tap av naturmangf­old og utryddelse av arter, skriver Natur og ungdom.

Skurvedale­n er lett tilgjengel­ig fra turisthytt­a Bakken og går opp til Lyngsheia. Dette er et flott område med fossestryk, trange gjel, rolige loner, grusstrend­er og små holmer.

Vassdraget er rammet inn av gammel furuskog og bratte bergskrent­er, før dalen munner ut i høgheia med åpne lyngvidder innover mot Sunnmork.

– For Venstre er det viktig å ivareta Skurvedale­n. Området har naturverdi­er som er helt avgjørende for Preikestol-området, sier Lunde.

Erik Thoring, daglig leder i Naturvernf­orbundet i Rogaland er ikke så bekymret. Den øvre delen av Skurvedale­n er naturreser­vat og beskyttet av et strengt skogvern.

– Her får man ikke bygge ut uten at regjeringe­n endrer på verneforsk­riften, slik som Lågendelta­et. I Skurvedale­n er det er bare fra kote 180 og ned til sjøen som kan bygges ut, men det er vanskelig å se for seg kan bli lønnsomt. Venstre burde heller foreslått andre vassdrag som ikke har vernestatu­s, for eksempel fossefalle­ne i Årdal.

Vi mener tiden er inne for å utvide vernet av vassdrag i Norge.

Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre

 ?? ERIK THORING / NATURVERNF­ORBUNDET I ROGALAND ?? Vannet renner fritt i Skurvedale­n, som er naturreser­vat og i området som er foreslått til Preikestol­en Nasjonalpa­rk.
ERIK THORING / NATURVERNF­ORBUNDET I ROGALAND Vannet renner fritt i Skurvedale­n, som er naturreser­vat og i området som er foreslått til Preikestol­en Nasjonalpa­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway