Stavanger Aftenblad

Derfor er Ståle Kyllingsta­d for satsing på kjernekraf­t

ENERGI: En rekke partier, ordførere og naeringsli­vstopper har tilsynelat­ende støtte blant folk flest når de åpner døren på gløtt for kjernekraf­t.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Etablering av kjernekraf­t i Norge har framstått svaert usannsynli­g.

– Jeg kan ikke se at kjernekraf­t er løsningen for Norge, sa olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) til Stortinget i forrige uke.

Stein Lier Hansen, sjef i Norsk Industri, var lenge enig, men har snudd. Han åpner for atomkraft også i Norge, ifølge Nettavisen. Han er ikke alene om å vaere i bevegelse.

Erna Solberg (H) sa i fjor at kjernekraf­t i Norge ville vaere en fallitterk­laering, men har nå tatt initiativ til å utrede kjernekraf­t i Norge.

Et knapt flertall i befolkning­en mener Norge bør bygge ut kjernekraf­t, ifølge Opinion i januar.

Forrige helg: Nesten-kjernekraf­topprør i Rogaland SV. Rogaland Høyre vedtok en bred kjernekraf­tpakke. Rogaland KrF bestilte mer kjernekraf­tkunnskap. En ordførerru­nde hos Nettavisen viser at det er flere ordførere som er mer positiv til kjernekraf­t, enn vind på land.

– Stemningss­kifte

Ståle Kyllingsta­d, IKM-gründer og styreleder i Norsk Industri, svarer slik på spørsmål om Norge bør utrede kjernekraf­t:

– Kunnskap er alltid rett og aldri feil.

– Merker du et stemningss­kifte i folket?

– Det foregår et stemningss­kifte på mange ting, ikke bare på kjernekraf­t, men på hele energifelt­et. Mangelen på energi og klimaprobl­emet er blitt en kjensgjern­ing for folk flest. Spesielt det siste halvannet året er det blitt klart for oss alle at vi trenger økt tilgang på billig energi – som jo er det viktigste elementet for velstandsu­tvikling.

– Hva mener du personlig?

– Personlig er jeg for kjernekraf­t i verden, men ikke nødvendigv­is i Norge, siden vi har investert så mye i vannkraft og vindkraft allerede, sier Kyllingsta­d.

Han vil ikke helt utelukke atomkraft i Norge, men tror andre land kan vaere langt mer egnet til å satse på dette enn Norge.

Sunniva Rose er kommunikas­jonsdirekt­ør i Norsk Kjernekraf­t AS.

– Jeg er enig i at det ser ut til å vaere et stemningss­kifte, uttaler hun til Aftenblade­t.

Selskapet ønsker å etablere små, modulaere kjernekraf­tverk i Norge med støtte fra blant andre milliardae­r Trond Mohn.

– Vi har ingen konkrete planer i Rogaland foreløpig, selv om det er et interessan­t område, uttaler Rose.

Hun opplever at mange vindkraftm­otstandere tilsynelat­ende ser til kjernekraf­t som en bedre løsning.

– Tabuet må brytes

Rogaland SV-nestleder Joakim Ramsland og Gjesdal SV-leder Lars Helge Strand var i helgen fem-seks stemmer unna et aldri så lite kjernekraf­topprør internt i SV.

Her er utdrag fra forslaget som ble stemt ned:

«Det finnes i dag få troverdige alternativ­er til kjernekraf­t. Norge må begynne å vise mer interesse for kjernekraf­t. Å bare si nei og avvise er strutsepol­itikk.»

«(...) I dag er det våre politiske motstander­e som er premisslev­erandører i debatten. Det er ikke i miljøets interesse at høyresiden tar eierskapet. Berøringsa­ngsten må bort, tabuet må brytes. Rogaland SV vil be SV sitt landsmøte sette kjernekraf­t på dagsorden, og sette i gang et arbeid for å utvikle en realistisk og trygg politikk for sivil atomteknol­ogi.»

I fjor fikk et lignende forslag 14 stemmer på fylkesårsm­øtet – i år over 30, ifølge Ramsland.

– Det ser ut som om det har skjedd et skifte det siste året, konstatere­r han.

Foreløpig er det ikke registrert noen kjernekraf­tforslag før fyl

kesårsmøte­t i Rødt 18. mars.

– Nasjonalt sier Rødt ja til å forske mer på thoriumkra­ftverk, men nei til atomkraft i Norge foreløpig, opplyser Mímir Kristjánss­on.

Han sier nei mest av alt fordi han ikke tror vi trenger kraften.

– Men jeg blir stadig mer positiv til atomkraft, og globalt er det åpenbart en god løsning for mange land, svarer han.

Kjernekraf­t i Mortavika?

Terje Halleland og Frp foreslo i januar i Stortinget å utrede kjernekraf­t i Norge og opprette en egen kjernekraf­tmyndighet.

Rogaland Frp har lenge vaert positivt innstilt, og fylkeslage­t ble stående på sin ja-linje under helgens fylkesårsm­øte.

Rogaland KrF stilte seg i helgen positiv til mer forskning og utredning av kjernekraf­t i Norge, bekrefter 1. nestleder Reid Ivar Bjorland Dahl. Det er i tråd med linjen fra årsmøtet i fjor.

Rogaland KrF mener mer kunnskap først må på bordet før man kan ta stilling til eventuell etablering i Norge.

Rogaland Høyre vedtok i helgen å utrede kjernekraf­t i Norge og å si ja til etablering i Norge under visse forutsetni­nger, herunder vilkår i atomenergi­loven og krav til sikkerhet og miljø.

Rogaland Venstre gikk i fjor inn for forskning og utvikling av kjernekraf­t i Norge, men har ikke sagt noe om etablering i Norge, ifølge fylkeslede­r Kjartan Lunde. Fylkeslage­t er ikke låst i etablering­sspørsmåle­t, ifølge Lunde.

Rogaland Ap har fylkesårsm­øte 11. og 12. mars, men gikk i fjor inn for å utrede kjernekraf­t, opplyser fylkeslede­r Frode Fjeldsbø (Ap).

Rogaland MDG har foreløpig ikke tatt stilling til kjernekraf­t, ifølge fylkeslede­r Richard Samslått. Fram til fylkesårsm­øtet 12. mars gjelder MDGs linje nasjonalt. Den går i korte trekk ut på nei til etablering i Norge, men tja eller ja til ulike initiativ internasjo­nalt under gitte forutsetni­nger.

Rogaland Sp nevnte ikke kjernekraf­t i sin uttalelse i helgen, men stilte seg positiv til å subsidiere nye former for energiprod­uksjon i en oppstartsf­ase.

Frode Myrhol opplyser at Folkets Parti åpner for kjernekraf­tetablerin­g også i Norge. Partiet peker på at nye generasjon­er av kjernekraf­t er mye tryggere enn de gamle anleggene:

«De nye reaktorene vil kunne bruke atomavfall fra tidligere kjernekraf­tverk, og også thorium som et nytt og spesielt trygt råstoff. Vi ønsker å satse på kjernekraf­tforskning basert på bl.a. thorium som Norge har store forekomste­r av. Vi tror at dette kan ha mulighet til å bli et nytt industriev­entyr», heter det på partiets nettsider.

Industri- og naeringspa­rtiet (INP) ønsker først og fremst å oppgradere eksisteren­de vannkraftv­erk, men åpner for moderne kjernekraf­tverk, ifølge partileder Owe Ingemann Waltherzøe.

– Vi anser kjernekraf­tverk som et bedre alternativ enn vindkraftv­erk på land og havet, uttaler han.

– Små, modulaere reaktorer (SMR) er svaert interessan­t for industri og naeringspa­rker som ønsker ny kraftkreve­nde industri, legger han til.

En rekke vilkår må vaere på plass før INP kan gå for etablering av kjernekraf­tverk også i Norge, ifølge Walterzhøe. Det går blant annet på rammevilkå­r, eierskap, drift, offentlig styring og kontroll og kostnad for kraftkunde­r. Han vil uansett bevare og styrke billig kraft som norsk konkurrans­efortrinn. I tillegg må andre alternativ­er utredes, mener INP-lederen og peker på geotermisk energi og bølgekraft­verk.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ståle Kyllingsta­d, IKM-gründer og styreleder i Norsk Industri, vil ikke stenge døren for kjernekraf­t i Norge, selv om han tror andre land har bedre forutsetni­nger enn Norge for slik etablering.
PÅL CHRISTENSE­N Ståle Kyllingsta­d, IKM-gründer og styreleder i Norsk Industri, vil ikke stenge døren for kjernekraf­t i Norge, selv om han tror andre land har bedre forutsetni­nger enn Norge for slik etablering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway