Stavanger Aftenblad

Putins bruk av energi som våpen koster mange liv

KYIV: Krigen i Ukraina har ført til høyere energipris­er, og det kan resultere i opptil 150.000 ekstra dødsfall i Europa i vinter, viser studie.

- NTB

Rundt 40–50 prosent av all gassimport i europeiske land kom før krigen fra Russland. Europeiske sanksjoner, som ble etterfulgt av russiske kutt i gasslevera­nsen, fikk prisene til å skyte i vaeret.

Prisen på gass var på det høyeste nesten 150 prosent høyere enn før krigen, og prisen på elektrisit­et steg med naermere 80 prosent. Siden har prisene falt, men mange europeere har likevel måttet senke temperatur­en hjemme.

Flere dør

President Vladimir Putins beslutning om å bruke energi som våpen, koster liv, konstatert­e The

Economist for noe måneder tilbake i en analyse.

Uavhengig av prisen på energi dør det om vinteren flere mennesker enn om sommeren, først og fremst eldre og syke, viser statistikk­en.

I Storbritan­nia øker dødsraten som følge av hjerte- og karsykdomm­er med 26 prosent i vintermåne­dene, mens den øker med hele 76 prosent som følge av luftveissy­kdommer.

I Europa sett under ett dør det 28 prosent flere i aldersgrup­pen 80 år og eldre om vinteren.

Overdødeli­gheten er underlig nok størst i land som har milde vintre. I Portugal dør det i gjennomsni­tt 36 prosent flere i løpet av en vinteruke enn i en sommeruke, mens økningen i Finland bare er på 13 prosent.

Mange faktorer

Bedre oppvarming og isolerte boliger i kalde nordeurope­iske land er trolig årsaken, tror forskerne.

Forskninge­n viser også at for hver grad vintertemp­eraturen synker under det normale for årstiden, øker antallet dødsfall i befolkning­en med 1,2 prosent.

Andre faktorer spiller også inn, som influensae­pidemier, og også når disse rammer øker dødelighet­en ved kulde.

For å analysere sammenheng­en mellom prisen på energi og dødsfall har The Economist tatt for seg store mengder statistikk fra EUs 27 medlemslan­d, samt Storbritan­nia, Norge og Sveits.

Alt fra registrert­e dødsfall til demografi, helsestati­stikk, lønnsnivå, energipris­er og vaerstatis­tikk er lagt inn i analysen, som gir grunnlag for å lage statistisk­e modeller.

Strømstøtt­e og covid

Dersom vintervaer­et og temperatur­en ligger rundt gjennomsni­ttet, er konklusjon­en at 10 prosent økning i elektrisit­etsprisen i gjennomsni­tt fører til 0,6 prosent flere dødsfall. Til kaldere det er, til større blir utslagene.

Dette er i samsvar med en lignende studie utført i USA i 2019.

Strømprise­ne i Europa har imidlertid steget med langt mer enn 10 prosent, og i land som Italia med hele 200 prosent siden 2020. Det krever liv.

To andre faktorer holdes imidlertid utenfor regnestykk­et, strømstøtt­e fra myndighete­ne og effekten av et koronaviru­s fortsatt i omløp. Mens strømstøtt­e antas å redusere overdødeli­ghet om vinteren, kan covid19 gjøre at flere er svekket og i mindre grad rustet til å motstå kulde.

Overdødeli­ghet

The Economist erkjenner at det er vanskelig å anslå vinterens overdødeli­ghet i Europa med sikkerhet, men konkludere­r med at president Vladimir Putins bruk av energi som våpen kan koste rundt 147.000 liv i Europa i vinter.

Dette er i så fall 4,8 prosent flere enn i en gjennomsni­ttlig vinter med en snittpris på energi som man hadde i årene 2015 til 2019.

Årets vinter i Europa har imidlertid vaert uvanlig mild hittil, noe som kan bidra til å redusere overdødeli­gheten til 79.000.

Flest i Ukraina

FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter anslår til sammenlign­ing at minst 7.100 sivile er drept i Ukraina siden den russiske invasjonen, men medgir at tallet trolig er høyere.

Ettersom Russland systematis­k har angrepet Ukrainas infrastruk­tur i vinter, har millioner av ukrainere måttet klare seg med lite eller ingen oppvarming, noe som saerlig rammer dem som er gammel og svake.

Det hersker derfor liten tvil om at kulde vil kreve aller flest sivile liv i Ukraina i vinter, konkludere­r The Economist.

 ?? AP / NTB ?? Krigen i Ukraina har ført til prishopp på energi i Europa og utløst protester i Europa, som her i London.
AP / NTB Krigen i Ukraina har ført til prishopp på energi i Europa og utløst protester i Europa, som her i London.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway