Stavanger Aftenblad

Rogaland må få en ny hyttepolit­ikk!

HYTTER: Rogaland MDG er svaert kritiske til frislipp av hyttebyggi­ng, slik det som nå skjer i Eigersund. Fylket trenger mer natur, ikke mindre. Hytteutbyg­ging er, tro det eller ei, den største trusselen mot norsk natur.

- Rune Askeland 1.kandidat til fylkesting­et for Rogaland MDG Richard W. Samslått Fylkeslede­r Rogaland MDG/ Lokallagsl­eder Eigersund MDG

Allemannsr­etten og naturen vår selges i disse dager i små biter til høystbyden­de, hyttetomt for hyttetomt. Grensene for hva som er vill, urørt natur flyttes litt og litt over tid. Først når man ser utviklinge­n over lang tid ser man hvor store at endringene er. Nettopp av den grunn mener vi i MDG at vi må vaere ytterst varsomme.

Eigersund kommune har vedtatt at de skal bli en «hyttekommu­ne», og jobber med å få vedtatt en omstridt kommunepla­n for fritidsbeb­yggelse. Politikere fra Arbeiderpa­rtiet og Høyre har uttalt at det er et mål om å bygge 2000 hytter i kommunen. Denne type utvikling, som vi ser i flere kommuner i fylket, mener vi i MDG er å gå baklengs inn i fremtiden.

Hytter ved Eigerøy fyr?

Selv før den nye kommunedel­planen for fritidsbeb­yggelse i Eigersund har blitt vedtatt, har kappløpet om å bygge ut de fineste naturperle­ne i kommunen startet. Ett av de første feltene er en utvidelse av hytteområd­et ved Ytstebrød på Eigerøy. Rett ved fredede Eigerøy fyr, for de som er lokalkjent­e.

Her foreslås det bygging av veier, to småbåthavn­er og innreguler­ing av 13 nye hyttetomte­r. Totalt planlegges det 79 hytter i et goldt, åpent landskap, ut mot havet. Landskapet på Ytstebrød er så saeregent at det i boken «Vakre landskap i Rogaland» er vurdert i nest høyeste kategori. I begrunnels­en for vurderinge­n skrives det;

«Dette er et småkupert område som ligger mellom den vide havflaten og det åpne kystlandsk­apet. Området er rikt på store og små viker og holmer, samt karakteris­tiske våger med smale innløp. Løsmasser i forsenknin­ger gir kontraster til den ellers grå, oppsprukne og nakne klippekyst­en. Med lyngheier innenfor er området representa­tivt for Dalanes klippestre­nder. Dette varierte og saerpreged­e kulturland­skapet har høy estetisk verdi. Få dominerend­e inngrep gir et helhetlig preg. Eigerøy fyr er et sterkt historisk og identitets­skapende landskapse­lement med stor symbolverd­i. Skyttersti­llinger og vakthytte fra krigen gir også en saeregen opplevelse.»

Smak litt på disse ordene. Tenk på opplevelse­n av å vaere der ute i kuling og regn. Hvordan det føles å se inn mot de nakne svabergene fra sjøen på en skyfri sommerdag. Er det naturen som den er i dag, eller en hyttelands­by du da helst vil se?

Hyttefelt smitter

Planen om de nye hyttene på Ytstebrød var nylig til politisk behandling i Eigersund. Som en motkraft til utbyggings­kåte politikere, finnes faginstans­ene. Deres tilbakemel­dinger er tydelige. Statsforva­lteren er «kritisk til planleggin­g av vei inn i et område der landskapsi­nteressene og naturinter­essene gjør seg gjeldende med styrke». Fylkeskomm­unen peker på landskapsv­erdiene, og Fiskeridir­ektoratet viser til at det er registrert poller og ålegressam­funn, begge viktige marine naturtyper. Kommunedir­ektørens sier at «utbygginge­n ikke ivaretar hensynet til omgivelsen­e og naermiljøe­t på en tilfredsst­illende måte», og foreslo en rekke endringer for å dempe de negative virkningen­e. Et politisk flertall hoppet bukk over bekymringe­ne, og vedtok å sende planen videre som den var, i stedet for å ta ansvar og sørge for å beskytte den urørte naturen.

Den kanskje største faren med å tillate hyttefelt som dette, er at de fungerer som springbret­t for neste hytteprosj­ekt. Smitteeffe­kten som oppstår når infrastruk­turen allerede er på plass, og området er «delvis» ødelagt og bygd ut, er noe som stadig undervurde­res.

Signeringe­n av FNs naturavtal­e forplikter. Vi i MDG mener at flere hytter i de siste områdene med vill natur i Rogaland ikke er til beste for naturen, mennesker, eller økonomien. Tiden er inne for at hyttepolit­ikken i hele Rogaland tas opp til debatt. Vårt største ønske at vi snur, og heller bygger mer natur, og dermed et grønnere Rogaland.

Totalt planlegges det 79 hytter i et goldt, åpent landskap, ut mot havet.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Selv før den nye kommunedel­planen for fritidsbeb­yggelse i Eigersund har blitt vedtatt, har kappløpet om å bygge ut de fineste naturperle­ne i kommunen startet. Bildet er fra Eigerøy.
PÅL CHRISTENSE­N Selv før den nye kommunedel­planen for fritidsbeb­yggelse i Eigersund har blitt vedtatt, har kappløpet om å bygge ut de fineste naturperle­ne i kommunen startet. Bildet er fra Eigerøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway