Stavanger Aftenblad

Symbolpoli­tikk er også politikk, Borgli!

- Andreas Nordang Uhre 5. kandidat (MDG) til Stavanger kommunesty­re

VENNSKAPSB­Y: I kampen for fred og frihet er også symbolske handlinger viktige. Det er synd at sentrale folkevalgt­e i Stavangers omland ikke forstår det, men desto gledeliger­e at Stavanger kommunesty­re gjør det.

Det var neppe president Reagans krav til generalsek­retaer Gorbatsjov om å «riv[e] ned denne muren» som førte til Berlinmure­ns fall. Muren falt like fullt to år senere, og Reagans tale står igjen som et av de viktigste øyeblikken­e i det 20. århundre.

I mai og juni 1945 ble besøkende dansker sjokkerte over de materielle forholdene i Norge etter frigjøring­en, og ti fiskeskøyt­er lastet med innsamlet mat, klaer, og sko fra Esbjerg foretok en farlig ferd over den minelagte Nordsjøen til Stavanger. Det var nok ikke denne innsatsen alene som hindret hungersnød i Norge det første fredsåret, men siddisene visste å sette pris på den. «Det er i nøden man kjenner sine venner», uttalte Stavangero­rdfører Lauritz W. Hansen. Stavanger og Esbjerg er fortsatt vennskapsb­yer.

Å støtte et folk i nød er ikke bare moralsk og solidarisk. Tettere forbindels­er med andre byer kan også vaere gjensidig utviklende. NORCE-forsker Atle Blomgren listet opp flere okkuperte byer i Ukraina som har eller har hatt naerings- og industrime­ssige likheter med Stavanger. Blant annet bidro skipsindus­trien i Mykolajiv og Kherson før Russlands invasjon til byggingen av skrog for norske offshorefa­rtøyer. Det gjør dem til gode vennskapsb­ykandidate­r, fordi innbyggere og naeringsli­v i offshoreby­en Stavanger virkelig kan bidra med spisskompe­tanse i gjenreisni­ngen.

Ekstra gledelig er det at kommunalut­valget i Stavanger nylig enstemmig vedtok å gå videre med arbeidet for å inngå vennskapsb­ysamarbeid med en ukrainsk by, og fortsette med det andre solidarite­tsarbeid mot Ukraina. Kanskje er det mulig å ha to tanker i hodet samtidig, tross alt?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway