Stavanger Aftenblad

Mindre tidsklemme, mer klemmetid!

- Ingvild Sørensen Nestleder Utvalg for Oppvekst og Utdanning, Stavanger (MDG)

FAMILIEPOL­ITIKK: Må livet som småbarnsfo­reldre vaere så hektisk som det er i dag? Kan noe gjøres politisk? Kan politikken legge noen rammer for et enklere hverdagsli­v for barnefamil­iene?

Aftenblade­t publiserte i helgen en artikkel om det hektiske og stressende småbarnsli­vet med så mange krav og forventnin­ger at det rett og slett sliter ut foreldre. Jeg har selv bare ett barn i småskoleal­der, men nikket gjenkjenne­nde. Å vaere forelder i dag er krevende, og jeg er glad for artikkelen som synliggjør dette.

I artikkelen sier trebarnsmo­ren Cecilie at hun ønsker kortere arbeidsdag­er for å få tiden til å strekke til. Ja takk, sier vi i Miljøparti­et De Grønne! Vi har lenge vaert opptatt av dette. Det er blant annet derfor vi har bedt om et forsøkspro­sjekt med sekstimers­dag i Stavanger. Vi ønsker å redusere normalarbe­idstiden, og vi har nasjonalt programfes­tet en ekstra ferieuke for foreldre med barn under 12 år, samt lengre foreldrepe­rmisjon for de som ønsker det.

I MDG er vi opptatt av kortreiste hverdagsli­v – det innebaerer for eksempel at alle skal ha tilbud om barnehagep­lass der man bor, slik at man ikke skal måtte bruke masse tid på transport. Vi ønsker også forsøk med leksefrie skoler, slik at familiene selv kan velge hva de vil bruke ettermidda­gene til. Ved å kutte kostnader på SFO gjør vi at flere kan benytte seg av tilbudet for å få hverdagene til å gå opp.

Vi tror at et samfunn der vi har tid til hverandre er noe av løsningen på mange av utfordring­ene samfunnet står overfor. Vi tror at det er bra for klima og miljø, for vår psykiske helse, for familien og for storsamfun­net.

Å legge til rette for gode familieliv handler om noe langt mer enn den enkelte families hverdag. For hvis vi skal ha nok arbeidstak­ere i fremtiden, må vi sørge for at dagens voksne faktisk ønsker å få barn. Da må vi legge til rette for gode familieliv i dag. Og gi familiene mindre tidsklemme og mer klemmetid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway