Stavanger Aftenblad

Vil gi publikum troen på demokratie­t

TEATER: George Orwell brukte dyr som bilder for å fortelle om makt, ideologi og revolusjon. Nesten 80 år senere blir historien fortalt igjen på Rogaland Teater.

- Hilde Olaussen hilde.olaussen@aftenblade­t.no

«Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre». Sitatet fra George Orwells roman «Animal farm», «Kamerat Napoleon» på norsk, forteller om en revolusjon for likeverd som ender galt.

Orwell skrev boken i en tid der Franco og fascismen hadde overtatt i Spania, og Stalin styrte Sovjetunio­nen som en brutal diktator.

Er historien fortsatt aktuell i 2023?

– I aller høyeste grad. Dette materialet peker skremmende presist inn i verden sånn som den ser ut nå, og kanskje til alle tider. Det handler om en fremvekst av alle typer ideologi, sier regissør Mari Kjeldstadl­i.

Hun mener romanen fra 1945 tar opp temaer som kanskje alltid har vaert der, men som har fått nye navn i dag.

– «Fake news» er egentlig gjennomstr­ømmende i den boken, vi kalte det bare ikke for det da. Men den måten å skape og fortelle en historie som fremmer ens eget prosjekt er jo ikke ny, sier hun.

Skremmende humor

Dyrene på gården i «Animal farm» jager vekk den grusomme bonden, i håp om å skape et nytt og likeverdig samfunn. Etter hvert falmer håpet når grisen Napoleon tar til seg mer og mer makt. Til slutt er han ikke så ulik de menneskene han var med å kjempe mot.

På tross av de seriøse temaene skal det vaere plass til humor i stykket.

– Vi har en humoristis­k vri på hvordan diktatorer ofte ynder å fremstille seg selv. Egoet som har vokst ut av proporsjon­er. Se for eksempel på Putin i bar overkropp på hest, sier Espen Hana som spiller sjefsgrise­n Napoleon.

Humoren kommer likevel ikke uten et hint av alvor.

– Ved første øyekast er det latterlig, men det er egentlig utrolig farlig når man tenker over det. Vi kan fnise av Putin i bar overkropp, men tenker vi på at det mennesket sitter på den makten han gjør, er det ikke morsomt i det hele tatt, sier regissør Kjeldstadl­i.

– Demokrati kan fungere

Det dårlige utfallet i «Animal farm» kan si noe om forfattere­ns pessimisti­ske syn på nytten av revolusjon og forandring i samfunnet. Hans neste roman, «1984», handler om en fremtid der den politiske eliten har total makt over samfunnet.

Kjelstadli mener likevel ikke at troen på demokrati og rettferdig­het er håpløs.

– Jeg håper vi kan få inn på slutten at «Ja, dette gikk til helvete, men la oss prøve igjen, folkens! Demokrati kan fungere!».

Regissøren håper stykket kan gi publikum noe mer enn bare underholdn­ing.

– Vi vil skape en mulighet for å koble seg på og tenke. Jeg vil ikke si at folk skal «laere noe», men jeg håper det åpner opp noen tanker, sier hun.

– Du kan lene deg tilbake å følge historien. Vi plager jo ikke publikum. Men det krever litt mer å sitte så tett oppi. Du kan ikke gjemme deg helt vekk her, sier Hana.

Hybrid-griser

Selv om hovedkarak­terene i stykket er gårdsdyr, blir det ingen grisetryne­r eller krøllete haler å se på scenen. Hana forteller at han har gått fra å vaere veldig mye gris til noe mer nedtonet.

– Vi har mer en hybrid med noen dyriske trekk, sier skuespille­ren.

For regissør Kjeldstadl­i er det viktigere å få frem det «Animal farm» egentlig handler om.

– Først og fremst er det mennesker og menneskety­per dette handler om. Dyrene er et bilde på at man holder seg til sine egne. Det er en måte å organisere verden i typer og raser, for å si det litt stygt. Men gårdsbilde­t er jo nettopp et bilde.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Med jord på scenen har Teaterhall­en blitt til en grisebinge.
JON INGEMUNDSE­N Med jord på scenen har Teaterhall­en blitt til en grisebinge.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Setene i teaterhall­en er inspirert av overhuset i det britiske parlamente­t. Fra venstre: Mari Kjeldstadl­i og Espen Hana.
JON INGEMUNDSE­N Setene i teaterhall­en er inspirert av overhuset i det britiske parlamente­t. Fra venstre: Mari Kjeldstadl­i og Espen Hana.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway